Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Συμβούλιο Επικρατείας: «Πράσινο» σε Ελευσίνα και Πάρνηθα

Εγκρίθηκε ουσιαστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας η δημιουργία χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή των παλαιών εργοστασίων «Κρόνος» και «Ιρις» στην Ελευσίνα.
Το Ε΄ Τμήμα ΣτΕ ακύρωσε απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος του 2005 που τροποποίησε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Ελευσίνας, κατά το σκέλος με το οποίο καθορίστηκε η χρήση πολεοδομικού κέντρου στην περιοχή. Παράλληλα, δέχθηκε τη σχετική αίτηση των κατοίκων.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση (2877/2012) του ΣτΕ, στο αρχικό γενικό πολεοδομικό σχέδιο προβλεπόταν ότι στην περιοχή επρόκειτο να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και άλλων κοινόχρηστων και κοινωφελών λειτουργιών. Ως εκ τούτου, το ΣτΕ έκρινε ότι η τροποποίηση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκτάσεων που προορίζονται για δημιουργία κοινοχρήστων χώρων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνταγματικά μη επιτρεπτή επιδείνωση των πολεοδομικών συνθηκών.

Το ΣτΕ συνεκτίμησε τη συνολική πολεοδομική υποβάθμιση των ευρύτερων οικιστικών περιοχών του Θριάσιου και την ανάγκη εξασφάλισης ελεύθερων χώρων.

Στο μεταξύ, «όχι» λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην εγκατάσταση της Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Περιοχής (ΒΕΠΕ) «Τεχνόπολη - Ακρόπολις» σε συγκεκριμένη ζώνη της Πάρνηθας.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ακύρωσε το σχετικό Διάταγμα για τον «καθορισμό ζωνών προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας», που εκδόθηκε το 2007, ως προς το παραπάνω σκέλος. Ειδικότερα, με υπουργική απόφαση σχεδιαζόταν από τα τέλη του 2004 στα διοικητικά όρια της κοινότητας Αφιδνών να αναπτυχθεί η εγκατάσταση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, σε έκταση περίπου 230 περίπου στρεμμάτων, σε τμήμα της οποίας είχε λειτουργήσει παλαιότερα και λατομείο.

Το ΣτΕ ακύρωσε το επίμαχο διάταγμα, κατά το σκέλος που εξαιρούσε από την προστασία του ορεινού όγκου 500 περίπου στρέμματα για να αναπτυχθεί στη συγκεκριμένη ζώνη πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας. Με την απόφασή του, έκανε δεκτή σχετική αίτηση του Δήμου Αγίου Στεφάνου (νυν Διονύσου Αττικής) και απέρριψε τις παρεμβάσεις της Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Ερευνας Ακρόπολις Α.Ε. και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου