Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Το γιλέκο που σώζει τον εγκέφαλο από ανακοπή

Σωσίβιο-γιλέκο για την καρδιά έχουν αναπτύξει Γερμανοί επιστήμονες. Στόχος να προληφθούν οι καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η καρδιακή ανακοπή για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οταν η καρδιά σταματήσει, ο εγκέφαλος παύει να αιματώνεται και έτσι μέσα σε λίγα λεπτά, ακόμα και αν
το θύμα σωθεί με τη βοήθεια ενός απινιδωτή, μπορεί να προκληθούν σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.

Το γιλέκο που σχεδίασαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Χόχενσταϊν δρα ακριβώς εκείνα τα κρίσιμα δευτερόλεπτα. Ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος όσο χρειάζεται προκειμένου να θέσει τον εγκέφαλο σε έναν μίνι λήθαργο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πρόκλησης μόνιμων βλαβών.

«Κάθε χρόνο, μονάχα στην Ευρώπη 375.000 άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή ανακοπή. Λίγη ώρα νωρίτερα η καρδιά τους αρχίζει να χτυπά όλο και πιο ανεξέλεγκτα, μέχρι που σταματά. Από αυτή τη στιγμή και μετά, κάθε λεπτό μετράει: για κάθε λεπτό που περνάει πριν από την ανάνηψη, μειώνονται κατά 10% οι πιθανότητες επιβίωσης» εξήγησε ο Ντιρκ Χέφερ, συντονιστής των σχετικών πειραμάτων.

«Εχει αποδειχτεί ότι η πτώση της σωματικής θερμοκρασίας στους 32-34 βαθμούς προστατεύει τον εγκέφαλο από ανεπανόρθωτες βλάβες. Η θεραπευτική υποθερμία είναι συνήθης πρακτική στα νοσοκομεία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μέχρι να μεταφερθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο, είναι ήδη πολύ αργά».

Το σωτήριο γιλέκο αποτελείται από αδιαπέραστα και σφραγισμένα μαξιλαράκια, γεμάτα νερό, που συνδέονται με ειδικές βαλβίδες και σωληνάκια με ένα μικρό μεταλλικό δοχείο με ζεόλιθους.

Οι ζεόλιθοι είναι ειδικά μέταλλα, πολύ πορώδη, που απορροφούν στην επιφάνειά τους πολικά μόρια με τη μορφή ατμού. Μόλις ανοίξει η βαλβίδα ανάμεσα στα μαξιλαράκια νερού και το δοχείο όπου υπάρχουν τα μέταλλα, αυτά γεμίζουν από ατμό ρίχνοντας τόσο τη θερμοκρασία του νερού, μέχρι που σχεδόν το παγώνουν.

Με τον τρόπο αυτό το γιλέκο ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος αυτού που το φοράει, και μάλιστα χωρίς την ανάγκη ηλεκτρισμού. Οπως εξηγούν οι εμπνευστές του, είναι απολύτως «αυτάρκες» και άρα κατάλληλο για επείγοντα περιστατικά.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου