Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

H "Πτολεμαΐδα 5" περιμένει την ΤΡΟΙΚΑ

Πολλά επενδυτικά έργα στην Ελλάδα αδυνατούν να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους, καθώς εκκρεμεί ακόμη η ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικα. Ένα από αυτά τα έργα είναι και η κατασκευή της 5ης Μονάδας στον ΑΗΣ Πτολεμΐδας. Αντίστοιχα προβλήματα και στην κατασκευή του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Μεγαλόπολη.

Ο λόγος που τέτοια έργα "κολλάν" στην έκθεση της τρόικα είναι η ανάγκη των επενδυτών για δανειοληψία και εγγυητικά - υποστηρικτικά ποσά από τράπεζες τη Γερμανίας. Όσο λοιπόν η τρόικα καθυστερεί να ολοκληρώσει τις εργασίες της, οι τράπεζες και οι άλλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι της Γερμανίας και της Ευρώπης δεν είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν την δέσμευση κεφαλαίων.

Ο προϋπολογισμός της κατασκευής της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της η ΔΕΗ, ειδικά σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης. Το έργο ανέλαβε η TERNA με υπεργολαβίες των Hitachi Power, Hitachi Ltd και Hamon Environmental GmbH.

Το πράσινο φως έχει δοθεί από το ΥΠΕΚΑ όσον αφορά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου και το μόνο που εκκρεμεί είναι πλέον το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης που παραμένει ρευστό για τη ΔΕΗ. Ήδη η επιχείρηση έχειαπευθυνθεί στη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο η ΔΕΗ επιθυμεί την γερμανική τράπεζα KFW με σκοπό την κάλυψη των εγγυήσεων για την ομαλή ολοκλήρωση του έργου. Η KFW μαζί με την επίσης γερμανική Hermew θα συμμετέχουν με 44% στην χρηματοδότηση του έργου, ενώ το 38% θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό σχέδιο. Θα υπάρχει επίσης ένα επιπρόσθετο δάνειο συμμετοχής στο 18% της επένδυσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αντίστοιχα προβλήματα αντομετωπίζει η ΔΕΗ και στην Μεγαλόπολη για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου προϋπολογισμού 105 εκ. ευρώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου