Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

SOS εκπέμπει η βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας

Με ζημιές μία στις δύο μεταποιητικές επιχειρήσεις. Κάθετη πτώση πωλήσεων, στο -106,6%(!) τα καθαρά αποτελέσματα. Μέτρα εδώ και τώρα ζητάει ο ΣΒΒΕ 
Η βορειοελλαδική βιομηχανία βουλιάζει με ταχείς ρυθμούς στο τέλμα της οικονομικής κρίσης: Μία στις δύο επιχειρήσεις το 2011 ήταν ζημιογόνα, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 20% στη τελευταία 5ετία και, μάλιστα με τιμές 2009, ενώ, μέσα σε ένα χρόνο, τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων μειώθηκαν κατά 106,6%(!). Οι ζημίες είναι πλέον κανόνας για μικρές και μεσαίες μεταποιητικές, με τζίρους κάτω των 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή για την πλειονότητα της βορειοελλαδικής μεταποίησης.

Τα παραπάνω μελανά στοιχεία προκύπτουν από την επεξεργασία 300 ισολογισμών επιχειρήσεων, του έτους 2011, που έχουν την έδρα τους στο Βορειοελλαδικό Τόξο. Τα χρηματοοικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων αυτών, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, επεξεργάστηκε, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Η διοίκηση του Συνδέσμου, εκπέμπει SOS και ζητάει άμεσα μέτρα υποστήριξης της μεταποίησης και όχι υποσχέσεις, προκρίνοντας σαν παρεμβάσεις πρώτης προτεραιότητας τις δράσεις αποκατάστασης της ρευστότητας και ενίσχυσης της απασχόλησης, με την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών μέσα από Ταμείο που θα αξιοποιεί τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης.

Επιγραμματικά, τα βασικά συμπεράσματα από την εφετινή επεξεργασία των στοιχείων, είναι:

1. Το 50% των μεταποιητικών επιχειρήσεων, εργάζονται πλέον με ζημιές. Πριν την έναρξη της κρίσης, το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων ήταν μόλις 16%.

2. Το οριακό, ουσιαστικά μηδενικό, περιθώριο καθαρού κέρδους του 2010, μόλις 0,046%, έχει πλέον πάρει αρνητικό πρόσημο.

3. Τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων μειώθηκαν κατά 106,6%, και πλέον το συνολικό αποτέλεσμα του ενοποιημένου ισολογισμού των επιχειρήσεων του δείγματος είναι αρνητικό. (από 2 εκ. ευρώ κέρδη το 2010, έχουμε πλέον 115.000 ευρώ ζημίες για το 2011).

4. Το 33,5% των επιχειρήσεων του δείγματος κατέγραψε πτώση του κύκλου εργασιών από 10% έως 50%, ενώ το 18,5% από 3% έως και 10%.

5. Τις ισχυρότερες επιπτώσεις από την οικονομική κρίση βιώνουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκ. ευρώ, αφού περίπου το 55% από αυτές είναι πλέον ζημιογόνες.

6. Όσον αφορά τα κλαδικά αποτελέσματα, 7 στις 10 επιχειρήσεις από τους κλάδους των δομικών υλικών, του ξύλου και του χαρτιού, είναι πλέον ζημιογόνες, με πολλές από αυτές να βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόφαση αναστολής λειτουργίας τους. Όμως, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις τροφίμων είναι πλέον ζημιογόνα, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που μεταποιεί είδη πρώτης ανάγκης και διαχρονικά αποτελούσε πυλώνα ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα και τη μεταποίηση.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της μελέτης πατήστε εδώ

Οι προτάσεις ΣΒΒΕ

Σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ το κύριο ζητούμενο την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι η αναχαίτιση της κρίσης, με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και την ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ούτως ώστε τα προϊόντα των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος και της χώρας να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με άμεσα μέτρα προς την πραγματική οικονομία, μέτρα που θα γίνουν άμεσα αντιληπτά από το επιχειρείν. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) προτείνει ως άμεσο μέτρο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων σε ποσοστό 30%, μέσωειδικού Ταμείου το οποίο θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Οι σχετικοί πόροι για το «Ταμείο» μπορούν να ευρεθούν άμεσα από τα αδιάθετα κονδύλια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), ώστε να μην διακινδυνεύσει η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο πλαίσιο των γενικότερων προτάσεων του ΣΒΒΕ για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, οι θέσεις του Συνδέσμου αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Συγκεκριμένα, ο ΣΒΒΕ προτείνει:

Α] για την ενίσχυση της ρευστότητας:

1. την άμεση πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

2. τον συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων προς το κράτος με τις οφειλές του δημοσίου, και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προς τις επιχειρήσεις, κάτι που σήμερα δεν γίνεται,

3. την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων, και,

4. την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ούτως ώστε να βεβαιωθούν οι οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις,

Β] για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας:

5. την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, με την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών

6. την εξαίρεση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ από τον κανόνα de minimis, ούτως ώστε να μπορέσει η πολιτεία να προχωρήσει στην κατά 100% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, και σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, 

7. τη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου, και, τέλος,

8. την άρση – επιτέλους – των τριάντα (30) εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. 

Ο ΣΒΒΕ κρίνει ότι για την ελληνική μεταποίηση αποτελεί μονόδρομο η ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι έχει προτείνει την ενοποίηση των φορέων ενίσχυσης της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας με τη δημιουργία ενός τέτοιου «κέντρου» στη χώρα. Οι πρόσφατες εξαγγελίες για τη συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), με τη ΔΕΘ και τη Hellexpo και τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού φορέα εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, βρίσκει απολύτως σύμφωνο το ΣΒΒΕ, αρκεί να γίνει με τρόπο που θα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητά του.

Τέλος, τονίζεται ότι για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, χρειάζονται μέτρα που θα αλλάξουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα το κάνουν φιλικότερο. Τέτοια μέτρα που αλλάξουν την ψυχολογία πολιτών και επιχειρηματιών , θα προστατεύουν την ιδιωτική οικονομία και τη μεταποιητική δραστηριότητα, όχι με υποσχέσεις αλλά με έργα.

της Άννης Καρολίδου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου