Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ουράνιο από το θαλασσινό νερό θέλουν να παράγουν οι Αμερικανοί

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι το θαλασσινό νερό περιέχει σε μικρές συγκεντρώσεις διάφορα μέταλλα και χημικά στοιχεία, ανάμεσά τους και το ουράνιο. Οι επιστήμονες επιθυμούσαν ανέκαθεν να εκμεταλλευτούν την πηγή αυτή, αλλά δεν μπορούσαν να το κάνουν με οικονομικό τρόπο.

Πρόσφατα όμως, σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, παρουσιάστηκε οικονομική ανάλυση του υπουργείου Ενέργειας που συγκρίνει την εξαγωγή ουρανίου από θαλασσινό νερό με τις συμβατικές μεθόδους εξόρυξης μεταλλευμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, νέες τεχνολογίες που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο μπορούν χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή διπλάσιας ποσότητας ουρανίου σε σχέση με τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν στην Ιαπωνία πριν από 10 - 15 χρόνια. Μάλιστα, το κόστος μειώνεται από τα 560 στα 300 δολάρια ανά λίβρα.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το θαλάσσιο ουράνιο μπορεί να συντηρήσει την ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνικά για ολόκληρο τον 21ο αιώνα, όπως δήλωσε ο Δρ. Έρικ Σνάιντερ από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ. «Η αβεβαιότητα για το κατά πόσο υπάρχει αρκετό επίγειο ουράνιο επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στη βιομηχανία γιατί είναι δύσκολο να ληφθούν μακροπρόθεσμες αποφάσεις για την έρευνα ή την ανάπτυξη όταν επικρατεί τόσο μεγάλη αβεβαιότητα για τους πόρους», επισήμανε ο Σνάιντερ. «Εάν μπορέσουμε να εξαγάγουμε ουράνιο από θαλάσσιο νερό, αυτή η αβεβαιότητα θα αποτελέσει παρελθόν».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου