Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Τις Τελευταίες Θέσεις στη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Ευρώπη Κατέχουν η Βουλγαρία και η Ελλάδα

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στις χώρες μέλη της Κοινότητας, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση, και η Βουλγαρία την προτελευταία στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Η έρευνα αποκαλύπτει πολύ μεγάλες διαφορές στις πρακτικές των παλιών και των νεότερων χωρών μελών της ΕΕ.
Διαγράφονται δύο μεγάλες ομάδες κρατών. Πρώτες στην κατάταξη είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη κατέχουν 12 χώρες - η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Κάνει εντύπωση ότι πρόκειται κυρίως για νεότερες χώρες μέλη της ΕΕ, που είχαν λιγότερο χρόνο και λιγότερους πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εξαίρεση αποτελούν μόνο δύο από τις παλιότερες χώρες-μέλη της Ένωσης - η Ιταλία και η Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην ουρά της κατάταξης, μόνο μια θέση πιο χαμηλά από τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο σε έξι χώρες -Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία, μόλις το 5% των απορριμμάτων προορίζεται για τις χωματερές. Οι χώρες αυτές έχουν καλά ανεπτυγμένα συστήματα επεξεργασίας απορριμμάτων και διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα βιοαποικοδομήσιμα απορρίμματα. Στον αντίθετο πόλο είναι οι χώρες με μη αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Επίτροπος για τα θέματα Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ δήλωσε: "Πολλές χώρες μέλη εξακολουθούν να πετούν σε χωματερές τεράστιες ποσότητες οικιακών απορριμμάτων - η χειρότερη δυνατή λύση της διαχείρισης τους, παρά την ύπαρξη καλύτερων εναλλακτικών λύσεων και διαρθρωτικών ταμείων για τη χρηματοδότησή τους. Ξοδεύονται πολύτιμοι πόροι, χάνονται ενδεχόμενα οικονομικά οφέλη, δε δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, προκαλούνται ζημίες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον".

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί παλιό πρόβλημα για τη Βουλγαρία, που παρατηρήθηκε στην τελευταία έκθεση της κυβέρνησης για την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος και Υδάτων Νόνα Καρατζόβα, ο νέος Νόμος περί Διαχείρισης των Απορριμμάτων, που ψηφίστηκε πρόσφατα, αποτελεί μεγάλο βήμα προς τις καλύτερες πρακτικές. Δεν είναι της ίδιας γνώμης το κόμμα των Πράσινων, το οποίο θεωρεί ότι ο νόμος δεν προσφέρει αρκετά κίνητρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στη διαμάχη θα λάβει μέρος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκπονεί οδικούς χάρτες για τις 10 χώρες με χαμηλότερα αποτελέσματα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα μέτρα θα συζητηθούν με τις εθνικές αρχές σε διμερή σεμινάρια το φθινόπωρο, το πρώτο εκ των οποίων θα διεξαχθεί στην Πράγα στις 19 Σεπτεμβρίου.

Οι εν λόγω οδικοί χάρτες θα βοηθούν τη διάδοση των καλύτερων πρακτικών και θα περιέχουν συγκεκριμένες συστάσεις για κάθε χώρα-μέλος. Η Κομισιόν αναζητά τρόπους για την αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στους στόχους της Ένωσης στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου