Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Αποκλειστικό - Το έγκλημα της Ύδρας

Συνέλαβαν ένα μεγαλοληστή, ταβερνιάρη επιστρατεύοντας ειδικές ομάδες του ΣΔΟΕ και της αστυνομίας για μια καλά οργανωμένη επιχείρηση μεταγωγής του στην Αθήνα ώστε να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των πολιτών.
Το έγκλημά του τραγικό και
ασύλληπτο. Δεν έκοβε αποδείξεις. 

Σε μια επιχείρηση με 150 εργαζομένους, με ένα τζίρο μερικά εκατομμύρια Ευρώ, ετήσιο κύκλο εργασιών μια τέτοια πράξη θα ήταν πραγματικά τραγικό έγκλημα.  

Στην πραγματικότητα, όμως πρόκειται για ένα ταβερνιάρη που εργάζεται αυτός και η μάνα τους -ζήτημα και κανένας αλλοδαπός- όπως όλα τα αντίστοιχα οικογενειακά μαγαζάκια στα νησιά.
Δουλεύουν  45 μέρες το καλοκαίρι, 5-10 τα Χριστούγεννα και 5-10 το Πάσχα. Ετήσιος τζίρος; 50 άντε το πολύ 70 χιλιάδες Ευρώ. Δηλαδή ο τζίρος αντιστοιχεί με τον καθαρό ετήσιο μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου.
Από αυτά τα 70 χιλιάρικα, ας τα κάνουμε 100 για να είναι στρογγυλό το νούμερο, η προμήθειες του δεν θα κοστίζουν περίπου 40 χιλιάδες;
Το ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), αν πληρώνει ο ένας, είναι 4 χιλιάρικα.
Η ΔΕΗ, 8 με 10 χιλιάδες. Δημοτικά τέλη και άλλα πάγια 3-4 χιλιάρικα.
Κάποιες ζημιές 10 χιλιάδες.
Του έχουν μείνει περίπου 32 χιλιάρικα που αντιστοιχούν στα μεροκάματα των δυο ανθρώπων  (περίπου 1.333 Ευρώ το μήνα ο καθένας).
Το πρόβλημα, όμως είναι ότι έχει ακόμη να πληρώσει: Φόρο επιτιδεύματος, προσωπικό φόρο, 45% φόρο στο δηλωθέν εισόδημα της επιχείρησης,  προκαταβολή φόρου για το νέο έτος.
Αν προσθέσουμε και 23% στις τιμές του το μαγαζί του γίνεται απλησίαστο. 

Κρίμα τα λεφτά που πέταξαν οι γονείς του κάθε 'στουρνάρι' αναλυτή και ειδικού στην Αγγλία και στην Αμερική για να "κατακτήσει" τις Οικονομικές Επιστήμες και είναι ανίκανος τελικά να κάνει απλή πρόσθεση και αφαίρεση. Φυσικά όλοι αυτοί τις γνώσεις τις απόκτησαν διαβάζοντας αναλύσεις άλλων για εφαρμογές μέτρων σε ανεπτυγμένες Οικονομίες που έχουν να κάνουν με επιχειρήσεις και όχι επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων ενός ατόμων, ενός ατόμου άντε το πολύ δυο.
Η Ελληνική περίπτωση είναι απλή αριθμητική και στοιχειώδη λογική. Αν δεν είσαι 'στουρναρολίθαρο' την έχεις κατακτήσει στο Δημοτικό και μπορείς, άνετα να την χειριστείς.
Έχω, όμως την εντύπωση ότι κανείς "ειδικός" Οικονομολόγος δεν μπορεί να καταλάβει πως είναι δυνατόν να ξεκινήσει κάποιος μια "επιχείρηση", χωρίς ανάλυση αγοράς, χωρίς ειδικές υποδομές, χωρίς καταρτισμένο προσωπικό, χωρίς... με μόνο εφόδιο την έμπνευση, το μεράκι, την υποστήριξη της οικογένειας και μεγάλη δόση τρέλας.

Η επιχείρηση σύλληψης του μεγαλοληστή, οικονομικά κόστισε στο κράτος, τουλάχιστον 30-40 χιλιάδες Ευρώ, ατελείωτες ανθρωποεργατοώρες, συλλήψεις, μεταγωγές, δικαστήρια... 
Θα δικαστεί θα τιμωρηθεί με ένα πρόστιμο 4-6 χιλιάρικα. 
Θα πάει στο εφετείο θα μειωθεί το ποσό στα 1.500, θα του έχουν φάει 3-4 χιλιάρικα λογιστές και δικηγόροι (χωρίς απόδειξη, φυσικά), έχασε την σεζόν, θα έχει χάσει και πόσα χρόνια από την ζωή του και θα μπει και σε ένα κυκεώνα πολύ δύσκολο για αυτόν.

Ποιο απλό δεν θα ήταν η οικονομική αστυνομία με το που διαπιστώνει παράβαση να κόβει επιτόπου ένα πρόστιμο της τάξεως των 1000 Ευρώ; Ένα ποσό που μπορεί να το βρει και να τα δώσει. Να συνεχίσει να δουλεύει και αν το ξαναπιάσουν να του καταλογίσουν πάλι πρόστιμο. Έτσι απλά, χωρίς όλο αυτό τον κακό χαμό.
Αλλά θα μου πείτε, αν γίνει κάτι τέτοιο ολόκληροι κλάδοι επαγγελμάτων θα χάσουν έσοδα, λογιστές, δικηγόροι, κλητήρες, συμβολαιογράφοι, δημοσιογράφοι...

Τα "στουρναρολίθαρα" που αρίστευσαν στα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια δεν κατανόησαν την βασική αρχή του Καπιταλισμού. 
Για να με συμφέρει να είμαι έκνομος, παράνομος πρέπει να έχω πολλαπλάσιο όφελος από το να είμαι νόμιμος -βλέπε "Ποτοαπαγόρευση". Με 23% ΦΠΑ συμφέρει η φοροκλοπή. Και όσο να προσπαθεί το κράτος δεν θα μπορεί να το καταστείλει γιατί το κέρδος αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο.
Στην Αμερική γιατί δεν γίνεται τόσο εκτεταμένα λαθρεμπόριο καυσίμου; 1,20 με 1,40$ το γαλόνι (4,8 λίτρα) είναι φτηνό δεν συμφέρει να το κλέψεις ή να το νοθεύσεις.
Στο Ελληνικό κράτος που λειτουργεί με λογική τοκογλύφου ότι κλέψεις και ότι αποφύγεις συμφέρει γιατί είναι πολύ ακριβό τόσο πολύ που είναι απαραίτητο για να επιβιώσεις.
Δεν ζούμε ούτε στην Σταλινική Σοβιετική Ένωση, ούτε στην Μαοϊκή Κίνα. Ζούμε σε έναν αυστηρά καπιταλιστικό κόσμο που το κέρδος δίνει το πρόσταγμα. 
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις, όμως, θέλουν να λειτουργούν σαν Στάλιν και Μάο "Φέρε το χρήμα -δύναμη- να διαχειριστώ εγώ πως θα το φάω.

Το συμπέρασμα είναι απλό. Πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα επί τόπου το πολύ 1.000 Ευρώ, με Ελεγκτική ομάδα τουλάχιστον 5 ατόμων, ώστε να μην υπάρχει ενδιαφέρον και δυνατότητα λαδώματος υπαλλήλων (υπάρχει και αυτό!!). Να λειτουργεί σαν τροχαία παράβαση. Συχνή εναλλαγή των ατόμων του ελεγκτικού κλιμακίου με καθημερινούς ελέγχους, ώστε να είναι αδύνατη και η σκέψη φοροδιαφυγής.

Αυτά από εμένα...τελείωσα, επιτυχώς, την 3η Δημοτικού σε 6 χρόνια, 2 χρόνια κάθε τάξη και τα έχω μάθει καλά. Τώρα είμαι στο "7Χ8", για να πάω στην 4η Δημοτικού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου