Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Οι απευθείας αναθέσεις και οι διαγωνισμοί έργων αδρανούν τις υπηρεσίες και «σκιάζουν» τη διοίκηση του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος

Του Δημήτρη Πνευματικάτου
Πραγματικός «θησαυρός» είναι η σελίδα στο ιντερνέτ του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος. Συνιστώ στους δημότες που έχουν γερά νεύρα, χρόνο και πρόσβαση στο ιντερνέτ να γίνουν
φανατικοί αναγνώστες της. Χρόνος χρειάζεται για να διαβάζουν τις καθημερινές αναρτήσεις. Γερά νεύρα, διότι συνεχώς θα διαπιστώνουν πως ο Δήμος, με τις 11 διευθύνσεις-υπηρεσίες και τους πάνω από 400 εργατοϋπαλλήλους, συνεχώς καταφεύγει σε εξωτερικούς παράγοντες, για να διεκπεραιωθούν οι αναγκαίες εργασίες. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι: για ποσά πάνω των 20.000 Ευρώ ανοικτοί μειοδοτικοί διαγωνισμοί και για μικρότερα, απλή συγκέντρωση προσφορών και στη συνέχεια με απευθείας ανάθεση στο μειοδότη.

Ξεκαθαρίζουμε, πως όλοι οι διαγωνισμοί είναι νόμιμοι και επίσης, οι απευθείας αναθέσεις νομιμότατες και γίνονται με το γράμμα και τις οδηγίες του νόμου. Το ερώτημα είναι, κατά πόσον οι διαγωνισμοί και οι απευθείας αναθέσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Δήμου; Όπως επίσης, πόσο ηθικό είναι, αβασάνιστα, ή καλύτερα για να εξυπηρετούνται μικροπολιτικά και ψηφοθηρικά συμφέροντα, να δαπανώνται εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ, ενώ υπάρχουν οι αντίστοιχες και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπέρ στελεχωμένες υπηρεσίες, επειδή επικρατεί η ανοργανωσιά και βασιλεύει το μικροβόλεμα των ημετέρων;

Υπάρχουν ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του Δήμου, δεκάδες αποφάσεις για εκτέλεση εργασιών, ή προμήθεια υλικών με απευθείας ανάθεση. Κατωτέρω θα παραθέσουμε δύο μειοδοτικούς διαγωνισμούς που έγιναν τον περσινό Ιούλιο, 2011, αξίας 107.000 Ευρώ και δύο απευθείας αναθέσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα, Ιούλιος 2012, αξίας 34.000 Ευρώ και ελπίζουμε να υπάρξει αποσαφήνιση της χρησιμότητάς τους. Σημείωση: Στο προηγούμενο φύλλο δημοσιεύσαμε το αποτέλεσμα μειοδοτικού διαγωνισμού, ύψους 162.000 Ευρώ, που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα για την απομάκρυνση βαρέων μπαζών και απορριμμάτων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Εργασίες Καθαρισμού οικοπέδων και ελευθέρων χώρων του Δήμου το έτος 2011
Μεταξύ άλλων γράφουν οι αποφάσεις:
«Στις 25-07-2011, με αριθμό πρωτοκόλλου 22839, ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Μάρκου, κατόπιν διαγωνισμού, ανέθεσε σε εταιρία έναντι του ποσού των 53.800,20 Ευρώ των καθαρισμό οικοπέδου (Σημείωση: εδώ γιατί αναγράφεται οικόπεδο και όχι οικόπεδα) με χρήση βενζινοκίνητου χορτοκοπτικού για αποψίλωση του, τον καθαρισμό όλων των σκουπιδιών, όπως χαρτιά, φύλλα, ξένα αντικείμενα κ.λ.π με κάθε πρόσφορο μέσο και τη συγκέντρωση τους σε χώρο εντός του οικοπέδου κ.λ.π. και β) για τη συλλογή αποβλήτων πρασίνου και λοιπών ογκωδών από διάφορες περιοχές του Δήμου και μεταφοράς και απόρριψης σε χώρο που λειτουργεί ως αποδέκτης απορριμμάτων με φορτηγό αυτοκίνητο χωρητικότητας τουλάχιστον 24 μ3 εξοπλισμένο με πολύποδη αρπάγη κ.λ.π».(Σημείωση: άραγε οχήματα χωρητικότητας 20, 22, ή 26 μ3 δεν είναι κατάλληλα;)
Επειδή φοβηθήκαμε ότι μπορεί να μας απατά η μνήμη, απευθύναμε σε αρκετούς συνδημότες κατόχους οικοπέδων το ερώτημα αν ο Δήμος πέρυσι τους καθάρισε τα οικόπεδα και αντίστοιχα όπως λέει ο νόμος κατέβαλλαν το αντίτιμο των 0.50 Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που έχει οριστεί. Η απάντησή τους ήταν ότι ούτε τα οικόπεδά τους καθαρίστηκαν και ούτε ποτέ κλήθηκαν από το Δήμο να καταβάλλουν κάποιο αντίτιμο. Άλλωστε όλοι οι δημότες θυμούνται και έζησαν την όψη του απέραντου σκουπιδότοπου που είχε το περσινό καλοκαίρι Αρτέμιδα. Μια οικτρή εικόνα για την οποία ο σημερινός δήμαρχος, κ. Μάρκου δήλωνε: «Ντρέπομαι να κυκλοφορήσω στην πόλη».
Ωστόσο, ζητούμε υπεύθυνη απάντηση από τον κ. Μάρκου στα πιο κάτω ερωτήματα.
Μήπως ο κ. Δήμαρχος μπορεί να δημοσιοποιήσει την κατάσταση των οικοπέδων που καθαρίστηκαν από το δήμο πέρυσι, ή, των αριθμό κλήσεων που έλαβε η υπηρεσία από δημότες που οι ίδιοι είχαν καθαρίσει τα οικόπεδά τους και ζήτησαν την απομάκρυνση των κλαδιών και των άλλων αντικειμένων; Επίσης, μήπως ο κ. Δήμαρχος μπορεί μας πληροφορήσει, αν οι οικονομικές υπηρεσίες προέβησαν στις δέουσες ενέργειες για να εισπραχθούν τα χρήματα από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων που με εντολή του καθάρισε ο ανάδοχος του έργου και ποιο είναι το ποσόν;

Εργασίες Συντήρησης-Καθαρισμού Αντιπυρικών Ζωνών του Δήμου το έτος 2011
«Στις 25-07-2011, με αριθμό πρωτοκόλλου 22840, ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Μάρκου, κατόπιν διαγωνισμού, ανέθεσε σε εταιρία έναντι του ποσού των 53.855,55 Ευρώ, που διαθέτει (γκρέιντερ και ερπυστριοφόρο φορτωτή) την άρση εμποδίων και εξομάλυνση της επιφάνειας αντιπυρικών ζωνών προκειμένου να είναι εφικτή η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και φορτηγών αυτοκινήτων για την απομάκρυνση των μπαζών που υπάρχουν, όπως επίσης και την απομάκρυνση αχρήστων κλαδιών και ογκωδών αντικειμένων από το οδικό δίκτυο με τη χρήση φορτηγού με αρπάγη σε χώρους που επιτρέπονται από τις αρχές, ανά κυβικό μέτρο, (το συμφωνητικό αναφέρει 3100 μ3 προς 12 Ευρώ το μ3) το οποίο μετρείται επί του αυτοκινήτου. Οι εργασίες δεν περιλαμβάνουν α) διαπλατύνσεις, ή επεκτάσεις των υφιστάμενων οδών και αντιπυρικών ζωνών πέραν των αρχικών ορίων και β) διανοίξεις νέων».
Μήπως μπορεί ο κ. Δήμαρχος να μας πει που υπάρχουν, πόσες είναι σε αριθμό αλλά και τι μήκος έχουν οι αντιπυρικές ζώνες του Δήμου;
Σημειώνουμε, χωρίς να υπονοούμε κάτι το μεμπτό, πως η ανάδοχος εταιρία είναι η ίδια και για τις δύο προαναφερόμενες εργασίες.

Απευθείας Αναθέσεις 
Στις 9-7-12, ο δήμαρχος κ. Μάρκου, εισηγήθηκε και έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής την έγκριση πίστωσης 19,608,41, για την αντιμετώπιση της δαπάνης, σε απευθείας ανάθεση, την εκτέλεση της υπηρεσίας «Συντήρηση Πρασίνου στο Επιχειρησιακό Πάρκο». Η απόφαση πήρε τον αριθμό 266/12.
Την 24-7-2012, ο εκτελών χρέη δημάρχου, αντιδήμαρχος κ. Μαργέτης εισηγήθηκε και έλαβε την ψήφο της Οικονομικής Επιτροπής, να δοθεί σε απευθείας ανάθεση με το ποσόν των 14.760 Ευρώ το έργο, «Συντήρηση Πρασίνου Περιβάλλοντος Χώρου Αθλητικών Εγκαταστάσεων Χριστούπολης». Η απόφαση πήρε τον αριθμό 286/2012.
Το ερώτημα που προκύπτει για τον δήμαρχο Σπάτων-Αρτέμιδος είναι. Γιατί δεν αναλαμβάνουν να εκτελέσουν τις εργασίες οι υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου που διαθέτει ο Δήμος;
Αναμένουμε μια σαφή απάντηση από τον κ. Μάρκου, ικανή να διαλύσει τις δικαιολογημένες γκρίζες σκέψεις που έχουν οι δημότες για ανενδοίαστη σπατάλη των πόρων του δήμου και κατά την άποψή τους, την εις βάρος τους προνομιακή μεταχείρηση που απολαμβάνουν κάποιοι ημέτεροι και με όσα αυτή (η μεταχείρηση) συνοδεύεται.

Η αντιπολίτευση
Η δράση της αντιπολίτευσης, περιορίζεται μόνο σε κάποιες «ηχητικές» αντιδράσεις εντός της αίθουσας του Δ.Σ. Μετά τη ψηφοφορία, επί ενός θέματος άσχετα αν η ψήφος της είναι θετική ή αρνητική θεωρεί ότι επιτέλεσε και εκεί τελείωσε το καθήκον της. Πιο απλά νίπτει τας χείρας της για την συνέχεια. Μέχρι σήμερα, καμία πτέρυγα της αντιπολίτευσης, δεν έφερε μία μελέτη για κάποιο έργο, ή έστω μια πρόταση για την καλύτερη λειτουργία και οργάνωση του Δήμου.

Έτσι, σχεδόν ανενόχλητα, κάποιοι από τη διοίκηση συνεχίζουν παρά το «χαλασμό» που επικρατεί γύρω τους, σφυρίζουν αδιάφορα και τραγουδούν «εγώ είμαι εγώ πολιτικό παλικάρι τρανό».
Δημήτρης Πνευματικάτος

2 σχόλια:

  1. ΜΑΚΗΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ11 Αυγούστου 2012 στις 1:13 π.μ.

    ΚΕ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΤΟ,ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΕΛΑΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ,ΑΛΛΑ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΛΕΣ.ΤΟ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ ΤΟΝ ΚΟΤΣΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΠΕΙΡΑ ΤΟΥ,ΕΝΤΟΣ,ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ.ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΣΙΜΗ ΗΣΥΧΙΑΑΑΑ.ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΓΙΕΣ ΜΑΝ,Δ,ΜΑΡΚΟΥ ΗΣΥΧΙΑΑΑ.ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΓΕΡΟΝΤΟΛΑΜΟΓΙΑ,ΠΟΥΛΑΚΙ,ΚΙΤΣΟ,ΜΑΡΓΕΤΗ,ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ,ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ,ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΛΟΥΤΣΑΣ.
    ΑΥΤΟΙ ΒΓΗΚΑΝ ΝΑ ΤΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΤΟ ΚΕΛ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΑΤΟ ΧΡΥΣΟ.ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ,ΒΟΥΤΑΝΕ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΒΡΟΥΝ.Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ,ΤΑ ΝΟΝΙΛΙΚΙΑ,ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΈΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ.ΨΙΛΟΠΡΑΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ...ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ,ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΡΠΑΧΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τηλέφωνο μου είναι γραμμένο στη στήλη μου στην εφημερίδα Δημότης. Μπορείς να μου τηλεφωνήσεις και αν μένεις στη Αρτέμιδα να συναντηθούμε να τα πούμε. Απλά σου αναφέρω ότι οι δημότες πληρώνουν πολύ υψηλά δημοτικά τέλη και υπηρεσίες δεν έχουν. Θα πούμε πολλά περισσότερα από κοντά αν θελήσεις να συναντηθούμε. Ευχαριστώ Δ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου