Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως όσο αυξάνεται η πρόσληψη νατρίου αυξάνεται
και η αρτηριακή πίεση, δεν ήταν εξίσου σαφές αν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή έμφραγμα.
Η νέα αυτή έρευνα, ωστόσο, έδειξε ότι από τους σχεδόν 2.700 μεγαλύτερους σε ηλικία ενηλίκους που συμμετείχαν, εκείνοι των οποίων η διατροφή περιελάμβανε πολύ μεγαλύτερες από τις προτεινόμενες ποσότητες νατρίου είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό μέσα σε διάστημα δέκα ετών σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετεί το ανώτατο όριο στα 2.000 μιλιγραμμάρια, ωστόσο οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ηλικίας κατά μέσο όρο 69 ετών, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 3,031 μιλιγραμμάρια νατρίου ημερησίως.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Stroke», όσοι από αυτούς κατανάλωναν τουλάχιστον 4.000 μιλιγραμμάρια νατρίου καθημερινά στην αρχή της έρευνας είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα από 1.500 μιλιγραμμάρια. Από τους 558 των οποίων η πρόσληψη νατρίου έφθανε ημερησίως τα 4.000 μιλιγραμμάρια, οι 66 υπέστησαν εγκεφαλικό, ενώ από τους 320 που ακολουθούσαν τις συστάσεις των ειδικών, 24 έπαθαν εγκεφαλικό.
Οπως επισημαίνει όμως η Χάνα Γκάρντενερ, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και επικεφαλής της έρευνας, δεν μπορούν να διεξαχθούν με βεβαιότητα συμπεράσματα για τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη αλατιού και στο εγκεφαλικό, καθώς όσοι ελέγχουν την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουν είναι πιθανότερο να χαίρουν γενικότερα καλύτερης υγείας.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ
Σήμα κινδύνου για το αλάτι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου