Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

«Μια ζωή σαν παραμύθι» - Αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου

     Μια εκδήλωση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και απέσπασε θετικές κριτικές.
    Ο τίτλος της εκδήλωσης κυριολεκτικά αποδόθηκε. Το κοινό κατέκλυσε το θέατρο και δεν κουνήθηκε από τη θέση του μέχρι το τέλος. Ήταν πράγματι ένα παραμύθι. Ένα παραμύθι γεμάτο
από Δόμνα Σαμίου, την οποία ο πρώην Δήμος Καλυβίων είχε ανακηρύξει επίτιμο δημότη.
    Το αφιέρωμα ξεκίνησε με προβολή του τραγουδιού ΧΙΛΙΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΑ από την ίδια τη Δόμνα Σαμίου  πλαισιωμένη από παιδιά, απόσπασμα από τη συναυλία της στο Ηρώδειο το 2003, όπου συμμετείχαν 12 περίπου ομάδες από όλο τον κόσμο και μία εξ’ αυτών ήταν και το Χορευτικό Τμήμα Ελληνικών Χορών Καλυβίων.
    Τραγούδια από το συγκρότημα «ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ», που με τα νιάτα, τη ζωντάνια τους και τις γλυκές φωνές τους, γέμισαν το Θέατρο με μυρωδιές από Δόμνα. Είχε μεγάλη αγάπη για τους νέους η Δόμνα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τους έψαχνε και χαιρόταν πολύ και το δήλωνε, όταν τους συναντούσε στις συναυλίες της. Δε θα μπορούσαν λοιπόν να λείπουν από μια εκδήλωση - αφιέρωμα προς τη Δόμνα.
    Η εικόνα της κυριαρχούσε στη σκηνή σε video wall. Δεν έλειψε ούτε μια στιγμή από κοντά μας. Κατά διαστήματα βλέπαμε την ίδια τη Δόμνα να μιλάει για τη Δόμνα. Είδαμε επίσης τον Παπαστεφάνου και τον Σαββόπουλο να μιλούν για τη Δόμνα. Είδαμε όμως και τη Δόμνα μέσα από την έρευνά της να ανακαλύπτει, να αναβιώνει και να φέρνει κοντά μας ένα παραδοσιακό τραγούδι, τη Γιωργίτσα.  Γνωρίσαμε το ταξίδι ενός τραγουδιού από τη δική της συλλογή. Το ταξίδι ξεκίνησε από το στόμα της κας Κλεονίκης, σε μια συνάντηση έρευνας της Δόμνας και κατέληξε την ημέρα της εκδήλωσης, να ακουστεί από την ορχήστρα νέων «ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ» αμέσως μετά. Εξαιρετική η αφήγηση και τα κείμενα  της Γιούλης Μακρή, μας έδωσαν μια πλήρη εικόνα της ζωής και του έργου της Δόμνας Σαμίου και το κοινό έζησε τη ζωή της Δόμνας με λεπτομέρειες, έτσι απλά, ακούγοντας, βλέποντας, τραγουδώντας  και χορεύοντας.
    Πολύ ωραία εμφάνιση έκανε  το Χορευτικό Τμήμα του Εξωραϊστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Η Αγία Ειρήνη» της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας, που με κέφι μας ταξίδεψε στην αλύτρωτη πατρίδα μας τη Μικρά Ασία, με δημιουργό τη δασκάλα τους Ιερωνυμάκη Ευαγγελία.
    Εξαιρετική επίσης και η εμφάνιση του Χορευτικού Τμήματος Ελληνικών Χορών Καλυβίων, Νομικού Προσώπου Δήμου Σαρωνικού, που μαζί με το δάσκαλό τους Γιάννη Κοντογιάννη, με μεράκι, πάθος και εμπειρία στην παράδοση χόρεψαν Δημοτικά και Νησιώτικα, ξεσηκώνοντας το θέατρο.
    Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, έγινε μία αναφορά και στα πολύκροτα αποκριάτικα τραγούδια της Δόμνας, για τα οποία τόσο κυνηγήθηκε και όπως είπε και η ίδια, σε ένα απόσπασμα από εκπομπή του Λαζόπουλου που μας παρουσίασαν, κόντεψε να πάει φυλακή. Σημαντικό να ακούμε την ίδια να σχολιάζει το θέμα, αλλά και να μας ερμηνεύει ένα αποκριάτικο, χωρίς ενοχές όπως και ο απλός λαός.
    Άξιο λόγου επίσης να αναφέρουμε την παραχώρηση του υλικού της ζωής και του έργου της Δόμνας από τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής- Δόμνα Σαμίου, ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, αλλά και τη σημαντική βοήθεια και τεχνική στήριξη του Γιώργου Λιάπη ώστε να αποτυπωθεί το οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και του Γιώργου Κολλιαδήμα που κάλυψε την εκδήλωση με ήχο και φως.
    Κι όλα αυτά κάτω από την επιμέλεια, τη σκηνοθεσία και το συντονισμό του σκηνοθέτη Γιώργου Πετρινόλη, που ακούραστα συμμετέχει στα δρώμενα προσφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία του, όποτε του ζητηθεί.
    Η αφήγηση για τη ζωή και το έργο της Δόμνας έκλεισε, από την αφηγήτρια, με μια πολύ σημαντική δήλωση της ίδιας της Δόμνας, από μία συνέντευξή της, που είναι χρέος μας να την αναφέρουμε και να μεταφέρεται από στόμα σε στόμα, ώστε να μάθει όλος ο κόσμος τι ήθελε και τι έδωσε σε όλους εμάς η Δόμνα Σαμίου:
«Δεν είμαι τραγουδίστρια με την επαγγελματική σημασία της λέξης, δεν τραγουδάω σε δημοτικά κέντρα ή σε πανηγύρια για τη διασκέδαση μιας ορισμένης πελατείας. Τραγουδώ μόνο όπου πιστεύω πως εξυπηρετώ τη διατήρηση και τη διάδοση του δημοτικού τραγουδιού, έτσι ατόφιο, όπως έφτασε σε μας από την παράδοση. Προσπαθώ να μιμηθώ τον τρόπο που τραγουδάει ένας Μακεδόνας, ένας Θρακιώτης, ένας Ηπειρώτης ή ένας Κρητικός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου