Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Το Παρίσι φλέγεται!

Η φετινή Πρωτομαγιά μοιάζει να διαιρεί το Παρίσι και τους Γάλλους στα τρία με φόντο τις πολιτικές σκοπιμότητες. Εν μέσω σκανδάλων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγα 24ωρα πριν τον
δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών – Στρος Καν και Καντάφι -  συνδικάτα , ακροδεξιοί και ψηφοφόροι του Σαρκοζί ξεχύνονται σήμερα στους δρόμους της Παρισιού , ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.
    
Τα συνδικάτα για να εκφράσουν την οργή τους στην πολιτική της κυβέρνησης, ο Γάλλος υπερπρόεδρος για να αλιεύσει ψήφους της τελευταίας στιγμής κυρίως από την «δεξαμενή» της Μαρίν Λεπέν- αν και υποστηρίζει ότι θέλει να γιορτάσει την πραγματική εργασία, όσων εργάζονται σκληρά και δεν θέλουν να εισπράττουν περισσότερα εκείνοι που δεν δουλεύουν- και η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, για να γιορτάσει την δική της Ημέρα της Ιωάννας της Λορένης  

Στο ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα , μία ανάσα πριν την κάλπη, ο Νικολά Σαρκοζί γιορτάζει σήμερα την «αληθινή εργασία», όπως είπε καταρχήν για να παραδεχθεί εν τέλει ότι η έκφραση ήταν ατυχής . Και διορθώνοντας υποστήριξε ότι είναι «μία αληθινή γιορτή της εργασίας», προκαλώντας την αντίδραση των συνδικάτων.
          
Στο μεταξύ, τα επιτελεία Ολάντ- Σαρκοζί συμβουλεύουν πυρετωδώς τους διεκδικητές τους προεδρικού χρίσματος για την αυριανή τηλεοπτική αναμέτρηση . Στο μεγάλο ραντεβού της Τετάρτης, ο ένοικος των Ηλυσίων και ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών θα βρεθούν στο ίδιο πλατό , όπου ο καθένας θα κληθεί να απαντήσει σε καυτά ερωτήματα. Τον Σαρκοζί τον κυνηγάει το «φάντασμα» του Καντάφι αλλά και ο Στρος Καν ενώ τον Ολάντ, η ανάπτυξη στην Ευρώπη.  Η τηλεμαχία των «τιτάνων» αναμένεται να καθηλώσει τους Γάλλους τηλεθεατές ανεβάζοντας το προεκλογικό θερμόμετρο.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Liberation, από το ντιμπέιτ θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, το αποτέλεσμα της 6ης Μάιου.
   
Το περιοδικό Paris Match, στην ηλεκτρονική του έκδοση, για να  προσελκύσει το ενδιαφέρον για το αυριανό ντιμπέιτ, παραθέτει φωτογραφία από την «ιστορική» τηλεμαχία Μιτεράν – Ζισκαρ ντ’ Εστέν, το 1981.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου