Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Σερβία: Έτοιμος να αναλάβει πρωθυπουργός δηλώνει ο Μπόρις Τάντιτς - Κόσμος

Ο Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από μία
εβδομάδα στη Σερβία, αυτοπροτάθηκε χθες, Κυριακή, για τον —ισχυρότερο— θώκο του πρωθυπουργού.

Ο Τάντιτς έχασε από τον ηγέτη του υπερεθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος πλέον δηλώνει κεντρώος και υπόσχεται να συνεχίσει την προσπάθεια ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, βραχίονας του οποίου είναι το Ριζοσπαστικό Κόμμα, κέρδισε και τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου με μικρή διαφορά, αλλά το Δημοκρατικό Κόμμα του Τάντιτς, το οποίο κατέλαβε την δεύτερη θέση, αναμένεται να παραμείνει στην κυβέρνηση σχηματίζοντας μια συμμαχία με το τρίτο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η συμμαχία, εάν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν σήμερα και μπορεί να συνεχιστούν για εβδομάδες, εκτιμάται πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εντός του 2013.

«Εάν με ρωτάτε αν και κατά πόσον είμαι έτοιμος να αναλάβω το ρόλο του πρωθυπουργού, η απάντηση είναι ‘ναι’, υπό τον όρο ότι ο συνασπισμός αποδέχεται τους στόχους, τις αρχές και το σχέδιο βάσει του οποίου θα εργαστώ», είπε ο Τάντιτς στους δημοσιογράφους έπειτα από μια τρίωρη συνάντηση με την ηγεσία των Δημοκρατών.

Η ήττα του Τάντιτς την περασμένη Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ερμηνεύτηκε ως μια ένδειξη της οργής των Σέρβων ψηφοφόρων για την αποτελμάτωση της οικονομίας, την ανεργία που ανέρχεται στο 24% και την ατμόσφαιρα ευνοιοκρατίας και ελιτισμού που σύμφωνα με τους επικριτές τους δημιούργησαν οι λεγόμενοι μεταρρυθμιστές που ανήλθαν στην εξουσία μετά την ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πριν από 12 χρόνια.

Βάσει του σερβικού Συντάγματος ο πρωθυπουργός είναι ισχυρότερος από τον πρόεδρο, που δεν μπορεί να εμποδίσει την επικύρωση νόμων αλλά απλώς να τα αναπέμψει στη βουλή, αλλά τα προηγούμενα χρόνια ο Τάντιτς ήταν αυτός που ασκούσε την εξουσία στην πραγματικότητα μετά τον διορισμό του τεχνοκράτη Μίρκο Τσβέτκοβιτς στην πρωθυπουργία.

Αναλαμβάνοντας το θώκο αυτό, ο 54χρονος Τάντιτς αναμένεται να διατηρήσει τα κλειδιά της εξουσίας για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η εκλογή του Νίκολιτς προκάλεσε κατάπληξη στην Δύση και οι αγορές πίεσαν έντονα το δηνάριο, οδηγώντας το σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει την πτώση του δηναρίου, ενώ θα κληθεί επίσης να επαναδιαπραγματευτεί το δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που είχε παγώσει τον Ιανουάριο καθώς ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός είχε καλέσει να αντιμετωπιστούν το έλλειμμα και το χρέος.

Ο 60χρονοςΝίκολιτς προσπαθεί να αυτοπροβληθεί πλέον ως σύγχρονος, φιλοευρωπαίος κεντροδεξιός, μετά την ρήξη του το 2008 με τον πρώην μέντορά του Βόισλαβ Σέσελι—ο οποίος δικάζεται στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου.

Πρώτο ΘΕΜΑ online : Σερβία: Έτοιμος να αναλάβει πρωθυπουργός δηλώνει ο Μπόρις Τάντιτς - Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου