Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Μαδάνε πάλι τη μαργαρίτα για την Ελλάδα και το ευρώ - Κόσμος

Συνεχίζονται οι αντικρουόμενες προβλέψεις και εκτιμήσεις αναλυτών και διαχειριστών για την
πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Με κορυφαίους αναλυτές να "ποντάρουν" στην παραμονή μας στην ευρωζώνη, όπως ο κύριος Jim O’Neill, πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, ο οποίος, από το βήμα του ετήσιου οικονομικού συνεδρίου (Society of Business Economists conference) στο Λονδίνο, τόνισε πως στην παρούσα φάση μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μοιάζει πιθανή. Σχολίασε πως ο ίδιος και μια οριακή πλειοψηφία επιφανών αναλυτών  και μεγαλοεπενδυτών, πελατών της Goldman Sachs, εκτιμούν πως η χώρα μας θα παραμείνει στο ευρώ. Και τονίζει, απαντώντας σε εκείνους που θεωρούν πως μια ελληνική έξοδος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πόσο διαχειρίσιμες θα είναι οι επιπτώσεις μιας διάσπασης της Ευρωζώνης.
Αλλά και οι αναλυτές της Credit Suisse θεωρούν πως οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κατά τους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ χαμηλότερες απ' ό,τι πιστεύουν οι αγορές, και πάντως πολύ μικρότερες από το 50%. (διαβάστε εδώ).

Στον αντίποδα με σκληρή γλώσσα και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα και για τους Έλληνες εμφανίστηκε ο κύριος Nick Dewhirst, διευθυντής της επενδυτικής Ιntegral Asset Management, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο CNBC.com δήλωσε ότι θεωρεί σχεδόν βέβαιη την αποχώρηση της χώρας μας από την Ευρωζώνη στην περίπτωση κατά την οποία στις επικείμενες εκλογές επικρατήσουν τα «αντιμνημονιακά» κόμματα.  (δείτε εδώ)
 «Η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη στις 18 Ιουνίου, εάν στις κάλπες της 17ης επικρατήσουν τα λαϊκιστικά κόμματα». Κι αυτό γιατί «τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης θα ‘τιμωρήσουν’ τους ‘απατεώνες’»!!!

Ο περί ου ο λόγος διαχειριστής δεν δίστασε να δηλώσει πως «η ευρωζώνη είναι ένα κλειστό κλαμπ στο οποίο οι … απατεώνες (Σ.Σ: cheaters, ο ακριβής όρος που χρησιμοποίησε), κατάφεραν να παραμείνουν επί μακρόν, αλλά τώρα πρέπει να απομακρυνθούν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλοι θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο…».

Ο ίδιος εμφανίστηκε να διαφωνεί και με όσους – ακόμα και με Ευρωπαίους αξιωματούχους – φοβούνται πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Θεωρεί πως μια «ελληνική αποχώρηση» είναι εφικτή και διαχειρίσιμη. «Είναι περίπου σαν την φοβία για τον ιό της Χιλιετίας, τον Y2K. Οι επιπτώσεις μιας ελληνικής αποχώρησης θα είναι ελάχιστες σε σχέση με το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί».

Και συνεχίζει προβλέποντας πως «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κλείσει για μια εβδομάδα, θα κοπεί νέο νόμισμα, ίσως όχι η δραχμή αλλά το Geuro – με ισοτιμία δύο προς ένα με το ευρώ – και έτσι τα πάντα θα πάνε προς το καλύτερο. Μπορεί οι Έλληνες να μην μπορούν να αγοράσουν γερμανικά αυτοκίνητα, αλλά οι Γερμανοί θα μπορούν να αγοράσουν βίλες στην Ελλάδα. Οι νέοι Έλληνες θα βρουν ευκολότερα δουλειές καθώς θα αυξηθεί ο τουρισμός» !
Το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ «βλέπουν» και οι αναλυτές της Standard Chartered. Οι οποίοι προειδοποιούν για επιδείνωση της ύφεσης σε όλη την ευρωζώνη και ίσως επανάληψη της βαθιάς ύφεσης του 2008-09 αν ακολουθήσουν την χώρα μας κι άλλα κράτη. Μάλιστα η τράπεζα υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ισοτιμία του ευρώ στο 1,18 έναντι του δολαρίου (από 1,32) έως τα τέλη του έτους, αν η έξοδος περιοριστεί στην Ελλάδα, ενώ εκτιμά ότι αν εγκαταλείψουν κι άλλες χώρες την ευρωζώνη, το νόμισμα θα διολισθήσει έως το χαμηλό του 1,08 δολάρια μέχρι τα τέλη του 2012.

Μια … μέση οδό θεωρεί ως την πρέπουσα λύση ο κ. Kit Juckes της Societe Generale. Ο οποίος, μιλώντας και αυτός στο CNBC, τόνισε ότι στην παρούσα φάση η πιο εφικτή λύση είναι η παραμονή της χώρας μας στο υφιστάμενο «καθεστώς ύφεσης και … μηχανικής υποστήριξης από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ»!

Πάντως υπάρχουν και εκείνοι που προετοιμάζονται για πάν ενδεχόμενο. Όπως η Lloyd’s, μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές στον κόσμο, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της κ. Richard Ward να τονίζει πως η εταιρεία έχει καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση κατάρρευσης της νομισματικής ένωσης, ή έστω μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. (Δείτε εδώ σχετικά)

Αλλά και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, κ. Thomas Jordan, παραδέχθηκε ότι η χώρα του καταρτίζει σχέδιο δράσης για την περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης.

Ενώ, τέλος, η Euler Hermes, γαλλο-γερμανική εταιρεία παροχής πιστωτικής ασφάλισης για συναλλαγές της ευρωζώνης, γνωστοποίησε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την κάλυψη για συναλλαγές με την Ελλάδα λόγω του κινδύνου η χώρα να φύγει από την ευρωζώνη, την ίδια στιγμή που για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας, για ένα πιθανό Grexit, μιλά και ο Ολλανδός Κεντρικός τραπεζίτης Klaas Knot.

Πρώτο ΘΕΜΑ online : Μαδάνε πάλι τη μαργαρίτα για την Ελλάδα και το ευρώ - Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου