Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ - Εσπερίδα πολιτιστικής έκφρασης

«ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΩΝ» ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ
Εσπερίδα πολιτιστικής έκφρασης με την ευκαιρία της 100ής επετείου από την ίδρυση της Κοινότητας Λιοπεσίου (Παιανία) διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης, τη Δευτέρα 4 Ιουνίου
στις 7,30 το βράδυ, στην αίθουσα «Συνιδιοκτησία» της πόλης.
Θα παρουσιασθεί το νέο βιβλίο του Παιανιώτη ποιητή και αισθητικού της τέχνης Ευάγγελου Ανδρέου «Γεώργιος Μάρκου ο Αργείος – το μέγιστο της Αγιογραφίας σχολειό στο 18ο αιώνα», με ομιλητές τους συγγραφείς Δημήτρη Καραμβάλη και Γιάννη Πρόφη και θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Κληρονομιά φωτός και δακρύων – ένα ιστορικό οδοιπορικό του ποιητή Ευάγγελου Ανδρέου» (Μέρος 1ο – Ίδρυση του χωριού Λιόπεσι), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ανδρίκου, εικαστική συνεργασία της ζωγράφου Αμαλίας, αφήγηση Ράνιας Βισβάρδη και μουσική επένδυση από έργα των συνθετών Διονύσιου Βισβάρδη, Λευτέρη Παπασταύρου, Μανώλη Χατζημάρκου και Νίκου Λαρυγγάκη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΥ Ο ΑΡΓΕΙΟΣ
Το μέγιστο της αγιογραφίας σχολειό στο 18ο αιώνα
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης παρουσιάζει την 42η έκδοσή του, που πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου του 18ου αιώνα Γεώργιου Μάρκου του Αργείου.
Το βιβλίο έρχεται να φωτίσει τη ζωή του «απρόσιτου» και αδικημένου πρωταγωνιστή της μεταβυζαντινής τέχνης, με κάθε στοιχείο από το ήδη υπάρχον πενιχρό βιβλιογραφικό υλικό καθώς και με τη διεξοδική μελέτη όλων των μνημείων της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Μάρκου στην Αθήνα, στη Σαλαμίνα, στην Πεντέλη, στην Παιανία, στο Κορωπί, στο Μαρκόπουλο, στον Κουβαρά. Επιχειρείται επίσης η ιστορική αποκατάσταση της μέχρι σήμερα ελάχιστης και αποσπασματικής θεώρησης της ζωής και του έργου του, η αισθητική αποτίμησή του, η κριτική των πηγών και τίθενται νέα βάσιμα στοιχεία μεθοδολογικών υποθέσεων αποτεινόμενα στο μελλοντικό ερευνητή.
Γίνονται αναφορές και επισημάνσεις, που αφορούν στη λαϊκή αρχιτεκτονική, στη νεώτερη ιστορία και ανθρωπογεωγραφία του λεκανοπεδίου της Αθήνας και των Μεσογείων, στην τοπική εκκλησιαστική ιστορία, στη λαογραφία, στην παράδοση και στη θεολογία και παρατίθεται επίμετρο ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας, αποκλειστικών φωτογραφικών ντοκουμέντων, σημειώσεων, ευρετηρίου ονομάτων και περίληψης στην αγγλική. Παρατίθεται επίσης πολυσέλιδο παράρτημα του περιεχόμενου στην ιταλική.
«ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΩΝ»
(Μέρος 1ο – Ίδρυση του χωριού Λιόπεσι)
Ο Ευάγγελος Ανδρέου ακολουθεί τα βήματα των διεσπαρμένων Λιοπεσιωτών του 17ου αιώνα, από τις μεσογείτικες περιοχές των τσιφλικιών Καρελά, Κόκλα και Μπεσικένη και φτάνει μέχρι την ίδρυση του πρώτου χωριού (της σημερινής Παιανίας) στα ριζά της ανατολικής πλευράς του Υμηττού, αποδίδοντας επακριβώς τοπικά γεγονότα της ενετοκρατίας και τουρκοκρατίας, που συνδέονται με τη γενικότερη ιστορία της Αττικής και των Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ εμπλουτίζεται με άγνωστο φωτογραφικό υλικό εποχής, από το οικογενειακό αρχείο του ποιητή καθώς επίσης και από την προπολεμική φωτογραφική συλλογή του ιστοριοδίφη της Αττικής Γεωργίου Δ. Χατζησωτηρίου.
Προσδιορίζεται η αρβανίτικη καταγωγή των κατοίκων, γνωστοποιούνται και ετυμολογούνται οι τοποθεσίες της περιοχής και περιγράφονται τα κεντρικά μνημεία του τόπου, που αφορούν κυρίως στην πρωτοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχαιολογία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ
www.euarce.com - Τηλ.: 210-66.43.854

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου