Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΑΜΕΣΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ


Εργασίες αυτοψίας και αποκατάστασης του πεζοδρόμου της Αγίας Μαρίνας, βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πόρτο
Ράφτη, σύμφωνα με συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης στο έργο, που έχει εκπονηθεί προ τριμήνου.
Η Δημοτική Αρχή, μετά από την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών προμηθειών, ολοκλήρωσε ήδη χθες την αποκατάσταση επιπέδου, εμβαδού 25 τετ. μέτρων, με αποξήλωση του ξύλινου δαπέδου και κάλυψη με μπετό. Η παρέμβαση αυτή, στο τελευταίο κομμάτι που βρίσκεται πιο κοντά στο ναό της Αγίας Μαρίνας και στο οποίο παρουσιαζόντουσαν τα περισσότερα προβλήματα, επιλέχθηκε διότι δίνει μόνιμη λύση, είναι σε αρμονία και συνέχεια με το υφιστάμενο έργο και περιβάλλον και έδωσε λύση στο πρόβλημα διάθεσης των ξύλινων ταβλών, για μελλοντική αποκατάσταση των φθορών.

Άμεσα, τις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται επίσης, οι εργασίες αντικατάστασης των σπασμένων σημείων του πεζοδρόμου.

Έχει επίσης εξασφαλιστεί η προοπτική σημαντικού μέρους αντιμετώπισης του προβλήματος της διάβρωσης, που προκαλείται από την εισχώρηση των θαλάσσιων υδάτων, στο εσωτερικό μέρος του πεζοδρόμου, με τοποθέτηση κυματοθραυστών.

Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές, ότι το συγκεκριμένο έργο, που αποτελούσε όνειρο δεκαετιών των κατοίκων και παραθεριστών του Πόρτο Ράφτη, παρελήφθη από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μαγουλά, παρά το απαγορευτικό κόστος συντήρησής του, το οποίο κάθε τριετία περίπου, υπερβαίνει το κόστος κατασκευής του!

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι περιβόητες «τάβλες-παγίδες» του πεζοδρόμου που επιλέχτηκαν, κατασκευάζονταν σε «ειδικές διαστάσεις», που δεν συναντώνται σε άλλες αντίστοιχες του εμπορίου, αποκλειστικά από έναν εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει σταματήσει πλέον την παραγωγή τους!

Για να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι προς κάθε κατεύθυνση, στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξ’ Ανατολής», αναφέρεται λανθασμένα ότι «διαβρωμένες βίδες συγκρατούν τα δοκάρια», διότι όχι μόνο δεν είναι διαβρωμένες οι βίδες, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία που δημοσιεύει η ίδια η εφημερίδα, αλλά τα δαχτυλίδια, που δεν έχουν καμία σχέση με τη στατικότητα της κατασκευής. Οι συγκεκριμένες βίδες, που έχουν στατικό ρόλο, έχουν μάλιστα αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως και τα παρουσιαζόμενα ως «ανοιγμένα» δοκάρια που συγκρατούν τις τάβλες, είναι υψηλής ποιότητας.

Ωστόσο, οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες αφορούν συνολικότερα το παραλιακό μέτωπο του Πόρτο Ράφτη και με πρωτοβουλία του, το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Μαρκοπούλου, έχει ήδη προχωρήσει στην υποβολή φακέλων νομιμοποίησης λιμενικών και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της χερσαίας ζώνης, προκειμένου να πραγματοποιήσει, μετά την απαιτούμενη έγκριση και σχετικές μελέτες, τα παρακάτω έργα:
  • Αποκατάσταση κατεστραμμένων παραλιακών χερσαίων τμημάτων (οδόστρωμα, πεζοδρόμια, μόλοι), όπως μεταξύ άλλων, στο ανατολικό τμήμα του Αγ. Σπυρίδωνα (προς το Απολλώνιο) και του μόλου στην «Κυανή Ακτή».
  • Τοποθέτηση νέου φωτισμού στην πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα και αποκατάσταση βλαβών φωτιστικών παραλιακού μετώπου.
  • Συντήρηση υφιστάμενων ηλεκτρολογικών και οικοδομικών εγκαταστάσεων.
  • Εξασφάλιση καθαριότητας του παραλιακού μετώπου, με συμβάσεις έργου, το διάστημα 1 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου 2012.
Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στην παροχή χρήσεων τμημάτων της παραλίας, με συγκεκριμένους κανόνες διαφάνειας και κατάρτιση πλήρης εικόνας χρήσεων, με υποχρεωτική υποβολή τοπογραφικών σχεδίων των ενδιαφερόμενων και των ήδη δικαιούχων.

Τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, η επιβολή πλαφόν στο ποσοστό κατάληψης παραλίας από επιχειρήσεις, στη λογική συγκεκριμένου σταθερού ισοζυγίου, έτσι ώστε να παραμένει ελεύθερες οι παραλίες στη διάθεση των πολιτών, χωρίς υπερβάσεις.

Μέσω της διαδικασίας της ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος, με αυστηρά κριτήρια κόστους και εντοπιότητας, το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου, θα προχωρήσει σε εκμίσθωση συμβάσεων έργου για την τοποθέτηση δύο χημικών τουαλετών στα ακόλουθα σημεία: Αγ. Μαρίνα, Λιμάνι, Αγ. Σπυρίδωνα, Ερωτοσπηλιά, Χαμολιά και Βουρκάδι (Λασπόλουτρα).

Θα ανανεωθούν επίσης, οι συμβάσεις έργου των Ναυαγοσωστών, για το διάστημα 1 Ιουνίου – 30 Αυγούστου 2012, μέσω της ίδιας διαδικασίας: στη Δημοτική Πλαζ Αυλακίου, Αγ. Μαρίνα (Χιλίστρα), Αγ. Σπυρίδωνα, Ερωτοσπηλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου