Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Βρήκαν 18.000 αρχαία αντικείμενα στην Ιταλία - Κόσμος

Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε πως κατέσχεσε 18.000 αρχαία αντικείμενα προερχόμενα από τα
περίχωρα της Ρώμης, που αποτελούσαν καρπό παράνομων ανασκαφών, στις οποίες εμπλέκονται πέντε άτομα. Η αστυνομία έθεσε υπό τον έλεγχό της επίσης μία νεκρόπολη των αυτοκρατορικών χρόνων, μία ρωμαϊκή έπαυλη και ένα ιερό του αρχαίου λαού των Έκουϊ, ο οποίος έζησε κατά τον 5ο και 6ο αι. π.Χ. σε μία περιοχή βορειοανατολικά της Ρώμης, σημεία που ήσαν άγνωστα στους επίσημους αρχαιολόγους, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σώματος.

Οι παράνομες ανασκαφές επέτρεψαν να έλθουν στο φως ενεπίγραφες στήλες, σαρκοφάγοι της αυτοκρατορικής εποχής και μία πλειάδα από αντικείμενα αρχαίας Τέχνης. Οι αστυνομικές έρευνες ξεκίνησαν μετά την ανακάλυψη ενός παράνομου σκάμματος στην αρχαία οδό Βία Τιμπουρτίνα Βαλέρια, όπου οι αστυνομικοί βρήκαν μία μαρμάρινη σαρκοφάγο της αυτοκρατορικής περιόδου, η οποία είχε αποκαλυφθεί. Η συνέχεια των ερευνών οδήγησε στον εντοπισμό τριών ατόμων που θεωρήθηκαν υπεύθυνα για τις παράνομες ανασκαφές.

Οι κατ’ οίκον έρευνες στις κατοικίες των υπόπτων κατέληξαν στην κατάσχεση πολυάριθμων αρχαιολογικών θησαυρών. Χάρη στις σημειώσεις και τα σκαριφήματα που βρέθηκαν σε σημειωματάρια των συλληφθέντων, οι αστυνομικοί αποδύθηκαν σε ένα πραγματικό «κυνήγι θησαυρού», που τους έφερε έως το σημείο των ανασκαφών, στην κοιλάδα του ποταμού Ανιένε, ο οποίος φθάνει έως τα πρόθυρα της Ρώμης.

Συνολικά πέντε άτομα έχουν συλληφθεί και προσάγονται στη δικαιοσύνη με την κατηγορία των παράνομων ανασκαφών, της κλοπής αντικειμένων που ανήκουν στην εθνική κληρονομιά και κλεπταποδοχή.

Πρώτο ΘΕΜΑ online : Βρήκαν 18.000 αρχαία αντικείμενα στην Ιταλία - Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου