Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η παγκόσμια απειλή των χάκερ - βιβλία + ιδέες

Το Διαδίκτυο είναι ένα πραγματικό αλλά και απατηλό ταυτοχρόνως περιβάλλον. Ωστόσο αυτός ο
«θαυμαστός» κόσμος περιέχει τρεις μεγάλες απειλές: το ηλεκτρονικό έγκλημα, τον κυβερνοπόλεμο και την κατασκοπεία. Και στις τρεις περιπτώσεις ο τύπος του εγκληματία έχει το ίδιο όνομα: χάκερ.
Επικρατεί η άποψη ότι ο χάκερ δεν είναι εγκληματίας και δεν πρέπει να τον συσχετίζουμε με τον κράκερ. Ο πρώτος διεισδύει για προσωπική ευχαρίστηση, λέγεται, στα συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ ο κράκερ επιδιώκει την υποκλοπή ή τη δημιουργία παράνομου λογισμικού που το εμπορεύεται στη σκοτεινή αγορά του Διαδικτύου. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να γίνει κράκερ αν δεν έχει προϋπάρξει χάκερ.
Με το βιβλίο του DarkMarket ο δημοσιογράφος και ιστορικός Μίσα Γκλένι δεν ερευνά τη συνολική εγκληματική δραστηριότητα στο Διαδίκτυο - αυτό είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον - αλλά ενός και μόνου εγκληματικού ιστότοπου που με το παραπάνω όνομα λειτούργησε από το 2005 ως το 2008. Ο Γκλένι μίλησε με τους πρωταγωνιστές του, με τους εκπροσώπους των διωκτικών αρχών αλλά και τους ειδικούς σε θέματα ψηφιακής ασφαλείας.
Το περιεχόμενο των αναγκαίων γνώσεων ήταν τεράστιο, όπως και πολύς ο χρόνος που απαιτήθηκε για μια έρευνα στην οποία αξιοποίησε περίπου 200 ώρες συνομιλιών με τους εμπλεκομένους, χάκερ και αστυνομικούς, καταλήγοντας στο τέλος να γράψει ένα καταπληκτικό δημοσιογραφικό θρίλερ.

Ο αόρατος καθρέφτης
Ποιος είναι όμως ο χάκερ; Είναι κατά κανόνα νέος, υψηλής ευφυΐας που παίζει «στα δάχτυλα» τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στην εφηβεία του αρχίζει διασκεδάζοντας με την ιδέα ότι μπορεί να παραβιάσει τα συστήματα ασφαλείας επιχειρήσεων, τραπεζών, ακόμη και κρατικών υπηρεσιών υψηλής ασφαλείας. Σύντομα εν τούτοις διαπιστώνει ότι μπορεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο να αγοράσει ή να πουλήσει παράνομες πληροφορίες ή να κλέψει μεγάλα ποσά και να τα μεταφέρει από τη μια στην άλλη άκρη της Γης χρησιμοποιώντας απλώς το πληκτρολόγιό του.
Το παγκόσμιο σύστημα συσσωρευμένων πληροφοριών συνιστά τον αόρατο καθρέφτη της πραγματικής κοινωνίας και ο χάκερ γνωρίζει πως το κάτοπτρο αυτό ούτε άθραυστο είναι ούτε αδιαπέραστο. Αρκεί να βρει την αόρατη χαραμάδα του και να διεισδύσει παραλύοντας τα συστήματα ελέγχου, στέλνοντας ψευδή μηνύματα, δημιουργώντας ιούς που τα καταστρέφουν ή εγκαθιστώντας έναν μικρό ηλεκτρονικό κατάσκοπο στις βάσεις δεδομένων ο οποίος υποκλέπτει κάθε πληροφορία και δραστηριότητα του συστήματος.
Κατά καιρούς διαβάζουμε ότι συλλαμβάνονται χάκερ που έχουν εισβάλει σε συστήματα υψηλής ασφαλείας. Οσα μαθαίνουμε είναι ελάχιστα και το εύρος του ηλεκτρονικού εγκλήματος παγκοσμίως παραμένει ασύλληπτο. Γι' αυτό και αν, για να περιγράψει την ιστορία ενός και μόνου εγκληματικού ιστότοπου, ο Γκλένι αφιέρωσε τόσο χρόνο και έγραψε ένα βιβλίο που φθάνει τις 400 σελίδες, μπορούμε να φανταστούμε τι γίνεται στον σολιψιστικό κόσμο του Διαδικτύου.
Οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών αγνοούν ότι και οι δικοί τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου οι χάκερ να παραλύσουν μεγάλα συστήματα. Αν ο χάκερ αποκτήσει πρόσβαση στο λογισμικό τους, τους χρησιμοποιεί εν αγνοία των ιδιοκτητών τους για να επιτεθεί στα μεγάλα κρατικά συστήματα ασφαλείας, όπως συνέβη το 2007 στην Εσθονία, όταν οι χάκερ εξανάγκασαν εκατομμύρια μολυσμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από όλον τον κόσμο να συνδεθούν με τους μεγάλους εσθονικούς ιστότοπους με αποτέλεσμα να καταρρεύσει συνολικά το σύστημα ασφαλείας του κράτους, των εφημερίδων και των τραπεζών: το κόστος μόνο για την τράπεζα Hansabank ήταν 10 εκατ. ευρώ. Διακόπηκε η τηλεφωνική επικοινωνία και για ημέρες υπήρχαν προβλήματα επικοινωνίας της χώρας με τον έξω κόσμο.

Μη «μιλάτε» σε ξένους
Κάθε φορά που κάποιος μπαίνει στο Διαδίκτυο δεν μπορεί να ξέρει αν και πόσο επικίνδυνες είναι οι σελίδες που επισκέπτεται, ιδίως όταν από αυτές κατεβάζει πληροφορίες και τις εγκαθιστά στον υπολογιστή του. Ανθρωποι έχουν χάσει χρήματα απλώς επειδή έκαναν το λάθος να δώσουν μια «αθώα» πληροφορία ή να συνομιλήσουν με κάποιον «ευγενή» άγνωστο. Η συμβουλή βέβαια να μην παρέχει κανείς καμία απολύτως πληροφορία ισχύει ως εκεί που ισχύει. Οταν ο χάκερ απευθύνεται σε εκατομμύρια χρήστες, κάποιοι την πατάνε - τα κορόιδα δεν έλειψαν ποτέ.
Το τεράστιο πρόβλημα, ότι δηλαδή εξαιτίας της ανωνυμίας κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος είναι ποιος όταν επικοινωνεί στο Διαδίκτυο, παραμένει ανεπίλυτο. Οπως προκύπτει από την έρευνα του Γκλένι, σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας των διωκτικών αρχών παγκοσμίως να συλλάβουν τους πρωταγωνιστές του DarkMarket υπήρξαν περιπτώσεις όπου ακόμη και αστυνομικοί παρακολουθούσαν αστυνομικούς στο Διαδίκτυο νομίζοντας πως είτε οι μεν είτε οι δε ήταν στην πραγματικότητα χάκερ.


Χαρισματικοί και... άφαντοι
Ο Μίσα Γκλένι συμπεραίνει ότι οι χάκερ είναι χαρισματικοί νέοι που έχουν κατά κανόνα προβλήματα στις σχέσεις τους με το άλλο φύλο και τις οικογένειές τους. Πιστεύει ακόμη πως η κοινωνία μπορεί από πολύ νωρίς να διακρίνει τα προσόντα τους και να τους αξιοποιήσει στον αγώνα για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, όπου επενδύονται όλο και μεγαλύτερα ποσά προκειμένου να αναπτυχθούν τα συστήματα ασφαλείας. Το ότι αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στη δημιουργία και στην ανάπτυξη ενός τερατώδους συστήματος επιτήρησης του πλανήτη, ενός Μεγάλου Αδελφού, είναι η άλλη σκοτεινή πλευρά του θέματος.
Οι πρωταγωνιστές του DarkMarket αποκαλύφθηκαν. Αλλοι συνελήφθησαν και κάποιοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή. Ολοι; Οχι ακριβώς. Πού βρίσκεται και τι κάνει λ.χ. ο φοβερός Lord Cyric; Ή ο Cha0, ο άρχων του κυβερνοεγκλήματος στην Κωνσταντινούπολη; Είναι ο Σαχίν ή ο Τσαατάι Εβράν (αμφότεροι συνελήφθησαν) ή συνεχίζει την εγκληματική του δραστηριότητα με άλλο όνομα, από τη Σλοβενία, όπως εικάζουν κάποιοι; «Η καταδίωξη συνεχίζεται» γράφει ο Γκλένι.


ΤΟ ΒΗΜΑ - Η παγκόσμια απειλή των χάκερ - βιβλία + ιδέες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου