Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΣτΕ: Ακύρωση την «πολιτιστική» χρήση του Badminton

Ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οικοδομική άδεια (1/06) αλλά και η πράξη αναθεώρησής της (2/07), με την
οποία το κτήριο Badminton του ολυμπιακού κέντρου, στο Γουδί, μετατράπηκε από αθλητικό σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων για μεταολυμπιακή του χρήση.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκανε δεκτές τις προσφυγές που είχαν καταθέσει πολιτιστικά και περιβαλλοντικά σωματεία αλλά και κάτοικοι της περιοχής. Οι προσφεύγοντες, το 2006, με αίτημά τους (εξώδικη δήλωση) προς τα συναρμόδια υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας, κ.λπ.) είχαν ζητήσει να τηρηθούν οι αρχικές διατάξεις (υπουργική απόφαση 2002) που προέβλεπαν ότι οι εγκαταστάσεις είναι προσωρινές και θα απομακρυνθούν εντός εξαμήνου από την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το αίτημά τους, όμως, δεν απαντήθηκε ποτέ. Αντίθετα, εκδόθηκε ο νόμος 3342/05 που προέβλεψε την μετατροπή του κτηρίου σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων που παρέχονται με μίσθωσή του σε ιδιώτη.
Με την απόφασή της (1970/2012) η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η ρύθμιση του άρθρου 20 του Ν. 3342/05 αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, διότι οδηγεί σε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής που βρίσκεται το κτήριο αλλά και του λεκανοπεδίου.
Έκρινε ακόμη, ότι δεν υπάρχει ειδική μελέτη που να τεκμηριώνει επαρκώς την ανάγκη μετατροπής του κτηρίου σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και ότι δεν εξετάζονται οι επιπτώσεις στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον από τη διατήρησή του με τις προβλεπόμενες για αυτό νέες χρήσεις.
Επιπλέον, η Ολομέλεια του ΣτΕ σημειώνει πως το κτήριο έχει ανεγερθεί ως προσωρινή κατασκευή, σε χώρο που βρίσκεται εντός της ευρύτερης ζώνης προστασίας του Υμηττού και συνδέει τον ορεινό όγκο με τον αστικό ιστό. Προοριζόταν δε να καταστεί ελεύθερος χώρος πρασίνου.
Μάλιστα, η Ολομέλεια αναφέρει ότι και κατά την πρόσφατη επεξεργασία σχεδίου διατάγματος για την προστασία του Υμηττού και των μητροπολιτικών πάρκων, η σχετική έκταση προβλέπεται ότι βρίσκεται στον πυρήνα του πάρκου που αποτελεί κοινόχρηστο χώρο και όπου επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η δόμηση μικρών περιπτέρων έως 30 τ.μ. για τις λειτουργικές ανάγκες του πάρκου και των επισκεπτών του.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου