Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Σάρωσαν τα βραβεία τα ελληνικά νησιά

 Σάρωσαν τα βραβεία οι ελληνικές παραλίες! Για άλλη μία χρονιά τα νησιά και οι ακτές της χώρας μας απέσπασαν τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή
Ένωση Παραλιών και Παράκτιων Περιοχών.
  
Εκτός από τις χρυσές βραβεύσεις που απονεμήθηκαν σε Σαμοθράκη, Ιεράπετρα και Αλόννησο για τις υπέροχες παραλίες τους, σημαντικές θέσεις στη λίστα με τους εκατό ομορφότερους και δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης απέσπασαν ακόμη έντεκα πανέμορφα μέρη της Ελλάδας: το Ρέθυμνο, η Κεφαλλονιά, η Σάμος, η Χίος, η Νάξος και έξι ακόμη hot spot της χώρας.

Στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Torres Verdas της Πορτογαλίας, στις 18 και 19 Μαΐου, δεκατέσσερις συνολικά ελληνικοί προορισμοί κατάφεραν με ευκολία να αποσπάσουν, εκτός από το βραβείο, και την πολυπόθητη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Παραλιών, που πιστοποιεί όχι μόνο την καθαρότητα των θαλασσών, αλλά και το σπάνιας ομορφιάς φυσικό τοπίο τους.

Και αν νομίζετε ότι με ευκολία οι ελληνικοί παράδεισοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους χίλιους συνολικά προορισμούς απ’ όλη την Ευρώπη, που πήραν μέρος στην αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων των βραβείων, είστε γελασμένοι καθώς οι περιοχές, προκειμένου να ξεχωρίσουν, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ουσιαστικά, κάθε χρόνο η Επιτροπή Αξιολόγησης Παραλιών χρησιμοποιεί είκοσι διαφορετικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι τουριστικοί προορισμοί, μέσα από τέσσερις βασικές κατηγορίες αξιολόγησης. Οσα περισσότερα είναι τα κριτήρια που πληροί μια παραθαλάσσια περιοχή, τόσο πιο ψηλά στη λίστα των βραβείων μπορεί να βρεθεί. Τις περιοχές που συμμετέχουν κάθε φορά στην όλη διαδικασία τις επισκέπτονται εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης Παραλιών και Παράκτιων Περιοχών, τις ελέγχουν και τις βαθμολογούν.

Τα κριτήρια αξιολόγησης έχουν να κάνουν με τη φύση και τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον, την πολιτιστική τους ταυτότητα και την κοινωνικοοικονομική τους θέση. Ετσι, σημαντικό ρόλο παίζουν η φυσική ομορφιά, η επαφή των τουριστών με τη φύση, η πράσινη πολιτική που μπορεί να ακολουθεί ο εκάστοτε δήμος, οι μπλε σημαίες στις ακτές, η διαχείριση των υδάτων, τα απόβλητα και η ανακύκλωση, η πολιτιστική κληρονομιά, οι παραδόσεις, η τοπική ταυτότητα, οι ήσυχες τοποθεσίες, η φιλοξενία και η ικανοποίηση των επισκεπτών. Επίσης, η τουριστική κίνηση, η συμμετοχή των επιχειρήσεων, η υγεία και η ασφάλεια παίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των ειδικών.

Συνολικά, φέτος η κριτική επιτροπή αξιολόγησε χίλιους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, από τη Φιλανδία μέχρι τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις τουριστικές χώρες. Από αυτές επιλέχθηκαν εκατό τουριστικοί προορισμοί για την ελκυστικότητά τους για επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη φύση, την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και την αειφορία.

Η χώρα μας κατάφερε να εξασφαλίσει για τη χρονιά 2012-2013, εκτός από τα χρυσά βραβεία σε Σαμοθράκη, Αλόννησο και Ιεράπετρα, σημαντικές βραβεύσεις για την πολιτιστική ταυτότητα και τα αξιοθέατα του Ρεθύμνου, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, της Σάμου και της Χίου, αλλά και για την οικολογική ταυτότητα της Σιθωνίας, της Ηγουμενίτσας, της Λέσβου, της Κω, της Ρόδου και της Νάξου. Σημαντικές διακρίσεις κατάφερε να αποσπάσει για τις ομορφιές της και η Κύπρος, με τη Λεμεσό και την Πάφο να ξεχωρίζουν στο πανέμορφο Νησί της Αφροδίτης.

Για τις περιοχές που κάθε χρόνο βραβεύονται η ευρωπαϊκή επιτροπή αναλαμβάνει να τις διαφημίσει μέσω μεγάλων τουριστικών φορέων και γραφείων, ενώ δημιουργεί χάρτες και ενημερωτικά τουριστικά δελτία, με σκοπό την προβολή και τη διακίνηση των τουριστών προς αυτές τις περιοχές.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ
Σάρωσαν τα βραβεία τα ελληνικά νησιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου