Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

«Άρωμα» νίκης στις 17 Ιουνίου... οσμίζεται η ΝΔ - Εκλογές 2012


κανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία εκπέμπει η λεωφόρος Συγγρού μετά τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, αλλά και την Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ.

Οι παράγοντες του ηγετικού επιτελείου θεωρούν ότι δημοσκοπήσεις, που δίνουν όλες την πρώτη θέση στη ΝΔ, αντανακλούν τις τάσεις στο εκλογικό σώμα και προοιονίζονται και τη νίκη στις εκλογές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από την πρόθεση ψήφου, λένε, και την παράσταση νίκης, έχουν σημασία τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνουν την στρατηγική του κόμματος στην πορεία προς τις εκλογές. Η ΝΔ θεωρεί ότι στις 6 Μαΐου η ελληνική κοινωνία έριξε ψήφο τιμωρίας στο δικομματισμό και ότι την συμπαρέσυρε η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.

Αναγνωρίζουν βέβαια ότι τους στοίχισε η μνημονιακή στροφή Σαμαρά, που δεν εξηγήθηκε επαρκώς στο εκλογικό σώμα. Εν αντιθέσει με την 6η Μαΐου, λένε, στις επόμενες εκλογές θα πρυτανεύσει η λογική και η αγωνία για την επόμενη ημέρα. Μία τέτοια συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, λέει η λεωφόρος Συγγρού, ευνοεί τη ΝΔ, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει και η ΝΔ εμφανίζεται ως η μόνη δύναμη σταθερότητας, απέναντι σε έναν ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει ότι δεν είναι έτοιμος.

Υποστηρίζουν στη ΝΔ ότι οι τάσεις αυτές του εκλογικού σώματος θα παγιωθούν και εν τέλει θα αποτυπωθούν και στην κάλπη. Στο χρόνο που απομένει θα συνεχιστεί η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση ότι διακινδυνεύει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Επίσης, θα αναδεικνύονται σε καθημερινή βάση οι εσωτερικές του αντιφάσεις και “η Βαβέλ των συνιστωσών του”.

Παράλληλα, ο κ. Αντώνης Σαμαράς και τα στελέχη θα μιλάνε σε απλή γλώσσα για το τι σημαίνει η έξοδος από το ευρώ. Αυτή η ρητορική θα ενισχυθεί και με τη διαφημιστική καμπάνια του κόμματος. Το εκλογικό σώμα θα βομβαρδιστεί με μηνύματα καταστροφής, ότι καταγγελία του μνημονίου σημαίνει έξοδο από το ευρώ και ακολούθως στάση πληρωμών, επιστροφή στη δραχμή με αποτέλεσμα υποβάθμιση όλων των περιουσιακών αξιών, έλλειψη καυσίμων, καθημερινά μπλακ άουτ.

Το πρόβλημα της ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι δεν διαθέτει θετικό μήνυμα απέναντι στην κοινωνία, αφού οι Ευρωπαίοι συνομιλητές της, την δέσμευσαν με απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου. Γι' αυτό άλλωστε αποφεύγει να μιλήσει για το τι θα κάνει την επομένη των εκλογών, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ το Σάββατο στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς ρώτησε “τί νόημα έχουν τα εργασιακά δικαιώματα, όταν αυξάνεται η ανεργία;”.

Το επιχείρημα της ΝΔ είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην Ευρώπη σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, που θα ευνοήσουν και τη χώρα μας, εφόσον βέβαια καταφέρει να κρατήσει τη θέση της και να μην βρεθεί εκτός από την “επικίνδυνη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ”.

Το γαλάζιο επιτελείο θεωρεί ότι ήδη μετρά κέρδη από τη δημιουργία του “ευρωπαϊκού μετώπου” και την ενότητα της κεντροδεξιάς. Κατ' αρχήν αθροίζονται στη ΝΔ τα ποσοστά της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του ΛΑΟΣ που έχει καταρρεύσει. Πέραν αυτού όμως, δημιουργείται δυναμική μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων. Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι ήδη τα στελέχη αναπαράγουν μία πολωτική αντιαριστερή λογική που διχάζει την ελληνική κοινωνία.

Την επομένη των εκλογών ο κ. Σαμαράς, αν θα είναι κυβέρνηση, θα έχει απέναντί του ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, με το οποίο έχει κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με την αντιαριστερή πολεμική του. Δεν είναι χωρίς σημασία ότι τον τόνο στην Εθνική Συνδιάσκεψη έδωσε ο κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παρότρυνε τα στελέχη να χειροκροτούν, ενώ την οργανωτική δουλειά έχει αναλάβει ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στόχος της ΝΔ είναι να αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, που θα της επιτρέψει να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση συνεργασίας με άλλες δυνάμεις στον κοινό παρονομαστή της παραμονής στο ευρώ και της τροποποίησης του Μνημονίου. Φυσικά, με την πολεμική που ακολουθεί έχει κόψει εκ των προτέρων κάθε δυνατότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά αυτά τα αφήνει για μετά τις εκλογές η λεωφόρος Συγγρού.

Πρώτο ΘΕΜΑ online : «Άρωμα» νίκης στις 17 Ιουνίου... οσμίζεται η ΝΔ - Εκλογές 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου