Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Δέσποινας Μ. Αφεντούλη - Παρουσίαση του βιβλίου


Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
1955-1965

στο Σπίτι της Κύπρου

Την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012, το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Gutenberg παρουσίασαν στο Σπίτι της Κύπρου το βιβλίο της Δέποινας Μ. Αφεντούλη, με
τίτλο Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ στις ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, 1955-1965.
Διδάκτωρ της Κοινωνιολογίας, Περιφερειακή σύμβουλος στην Ανατολική Αττική, Πρόεδρος της Ένωσης Κωνασταντινουπολιτών και Μικρασιατών Βόρειας Αττικής «Η Αγία Σοφία» και δημοσιογράφος, η κ. Αφεντούλη έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με σπουδές και προϋπηρεσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και ενεργή πολυετή συμμετοχή στα κοινά. Το πρώτο αυτό βιβλίο της, το οποίο βασίζεται στην έρευνα για τη διδακτορική της διατριβή, έρχεται να συμπληρώσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία για το Κυπριακό, αλλά και για τον καθοριστικό ρόλο του Βρετανικού παράγοντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γενικότερα, κατά την κρίσιμη 10ετία 1955-1965.
Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: «Η πρωτοτυπία του εν λόγω έργου έγκειται στη μελέτη πρωτογενούς υλικού των εφημερίδων The Times και The Guardian αναφορικά με την προβολή της δράσης της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών, καθώς και της μετέπειτα εξέλιξης του κυπριακού ζητήματος, των διωγμών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955, των εκλογών στην Ελλάδα και της εκτενούς αναφοράς σε πρόσωπα με πολιτική δράση στη χώρα. Επιπλέον, διερευνάται η σχέση ανάμεσα στα βρετανικά Μ.Μ.Ε., στα κέντρα εξουσίας, στις ομάδες πίεσης και στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, και αναδεικνύεται η σαφής προσπάθεια του βρετανικού Τύπου να προβάλει εκλεπτυσμένα, αλλά αυστηρά, τις πολιτικές επιδιώξεις και θέσεις της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής».
Προλογίζοντας την έκδοση του βιβλίου, ο τέως Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Καθηγητής Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Γιώργος Γεωργής, έγραψε χαρακτηριστικά ότι «έρχεται να εμπλουτίσει τη βιβλιογραφία για το Κυπριακό, φωτίζοντας μία σημαντική παράμετρο, το ρόλο των βρετανικών εφημερίδων στην προβολή αλλά και τη διαμόρφωση των βρετανικών θέσεων», ενώ στον δικό του προλογισμό, ο τέως Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι «παρατηρεί κανείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σύμπνοια μεταξύ ΜΙ6, Foreign Office και βρετανικού Τύπου στην κοινή προβολή των βρετανικών συμφερόντων όσον αφορά την Κύπρο, όπως, επίσης, και τη χωρίς διαφοροποίηση, εκ μέρους του Τύπου, αντιμετώπιση των Αγωνιστών της Ελευθερίας ως «τρομοκρατών», της Ε.Ο.Κ.Α. ως τρομοκρατικής οργάνωσης και των Ελλήνων της Κύπρου που διεκδικούσαν την αυτοδιάθεση ως εθνικιστών».
Το βιβλίο, στην εκδήλωση στο Σπίτι της Κύπρου, παρουσίασαν ο Καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βασίλης Καρδάσης, ο Λέκτορας Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Κουταλάκης και ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Βαξεβάνης. Χαιρετισμό απέστειλε στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κωστής Στεφανόπουλος.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο κ. Βαξεβάνης τόνισε ότι «...συχνά ζηλεύω συναδέλφους που φροντίζουν να κάνουν καλή, προσεκτική, κυρίως ερευνητική δουλειά και νομίζω ότι το βιβλίο αυτό έχει ακριβώς αυτά τα στοιχεία. Είναι μια πολύ προσεγμένη δουλειά, ερευνητική δουλειά σε αρχεία, στον βρετανικό Τύπο και νομίζω δεν περιορίζεται σε ένα κοινό που παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον ή επιστημονική ιδιότητα, αλλά διαβάζεται πολύ εύκολα από τον καθένα.» Ο κ. Καρδάσης, κατά την εισήγηση του, ανέφερε ότι οι σπουδές και η επαγγελματική πορεία της κ. Αφεντούλη ευνόησαν την καλή προσέγγιση του θέματος που επέλεξε προς ανάλυση. Κατά την άποψη του η μελέτη προσφέρει στην ιστορική γνώση πλούσιο υλικό δημοσιευμάτων για την κάλυψη των κρίσιμων γεγονότων της περιόδου (Κυπριακός Αγώνας, ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, Σεπτεμβριανά της Πόλης) κατά τρόπον ευσύνοπτο.
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Κουταλάκης τόνισε ότι το βιβλίο κατατάσσεται στην κατηγορία εκείνη των μελετών, τις οποίες χαρακτηρίζει η διεπιστημονική προσέγγιση, καθώς «συνομιλούν» και με την Ιστορία, αλλά και, κυρίως, με τις Διεθνείς Σχέσεις, την Πολιτική Επιστήμη και τη μελέτη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης «με εξαιρετική ευχέρεια […] κάτι που δείχνει και μεθοδολογική ωριμότητα και θεωρητική κατάρτιση και εμπλουτίζει σε ένα βαθμό πολύ σημαντικό τα γεγονότα της Κυπριακής τραγωδίας από μία σκοπιά η οποία είναι κατά κάποιον τρόπο ανεξερεύνητη μέχρι σήμερα». Ο κ. Δαρδανός τόνισε - μεταξύ άλλων- ότι πρόεβη στην έκδοση του βιβλίου της κ. Αφεντούλη, καθώς εντυπωσιάστηκε από το πλούσιο βιογραφικό, την προϋπηρεσία και τη συνεργασία της με καταξιωμένους δημοσιογράφους διεθνούς φήμης στο CNN και το BBC στο Λονδίνο, όπως επίσης η εργατικότητά και η ενεργή δράση της στα κοινά, σε βαθμό που όπως χαρακτηριστικά είπε «με αφύπνισε, ξυπνώντας μέσα μου τα χρόνια της αθωότητας.»
Κατά την αντιφώνησή της, η κ. Αφεντούλη, ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι υποστήριξαν την έρευνα, τη συγγραφή και την έκδοση του βιβλίου της, τους ομιλητές για τις εύστοχες παρατηρήσεις τους, αλλά και όλους τους παρευρισκομένους. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε διεξοδικά στη μεθοδολογική προσέγγιση και στη διαδικασία συλλογής του πρωτογενούς και δευτερογενούς υλικού της έρευνάς της, καταλήγοντας: «Η ματιά του ιστορικού πρέπει να ειναι σφαιρική, ταυτόχρονα όμως, και ανθρώπινη, γιατί το ενδιαφέρον μπορεί ακριβώς να βρίσκεται στην ανθρώπινη πλευρά των πραγμάτων. Θέλω να πιστεύω ότι το υλικό χρησιμοποιήθηκε με την καλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα, ώστε να είναι χρήσιμο σε κάθε ερευνητή ή ενδιαφερόμενο.»
Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με τη μεγάλη προσέλευση βιβλιόφιλου κοινού, τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιπεριφερειάρχες, της περιφερειακής ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Παπαντωνίου, της περιφερειακής ενότητας Πειραιώς κ. Στέφανος Χρήστου, της περιφερειακής ενότητας Νήσων κ. Δημήτριος Κατσικάρης και της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής κ. Σταυρούλα Δήμου. Παρευρέθησαν επίσης, οι Δήμαρχοι, Κρωπίας, κ. Δημήτριος Κιούσης, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας κ. Σωτήρης Μεθενίτης, Ραφήνας-Πικερμίου κ. Γεώργιος Χριστόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Κώστας Παττακός, ο τέως Διευθυντής Ειδήσεων του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κ. Νικόλας Βουλέλης και πολλά αιρετά μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου