Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Επιστροφές και συμψηφισμοί ΦΠΑ για λίγους - Οικονομία

Τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα θα πρέπει να περιμένουν για να δουν «φως», οι χιλιάδες
επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφή του ΦΠΑ. Αυτό προκύπτει από υπουργική απόφαση  του αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου που καθορίζει νέο σύστημα καταβολής και συμψηφισμού του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις.

Με το νέο σύστημα, όσοι κάνουν στο εξής αίτηση επιστροφή ΦΠΑ, θα χρειάζονται ενάμισι ως δύο μήνες για να πάρουν τα λεφτά τους, εφόσον όμως «έχουν λαμβάνει» πολύ λίγα και ταυτόχρονα δεν χρωστάνε τίποτε στο δημόσιο. Όσοι όμως έχουν χρέη στο δημόσιο ή δικαιούνται μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ (από 100.000 ευρώ και άνω) θα περιμένουν έξι μήνες για να εισπράξουν.

Παλαιοί και νέοι δικαιούχοι (δηλαδή όσοι έκαναν ήδη τις αιτήσεις τους και περιμένουν, αλλά και όσοι θα τις κάνουν από εδώ και στο εξής) θα πληρώνονται με το «σταγονόμετρο» και με βάση τα όρια "αντοχής" του προϋπολογισμού, που θα θέσει τον Ιούνιο το νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2016, όπως θα καθοριστεί τότε σε συνεργασία με την Τρόικα.

Η νέα διαδικασία που επιχειρεί να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών, θέτει «αντικειμενικά κριτήρια» και ειδικά χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι επιστροφές φόρου και να πάρει ανάσα η αγορά. Συγκεκριμένα:

-          εφόσον ο δικαιούχος επιστροφής ΦΠΑ δεν επιθυμεί τη μεταφορά του για συμψηφισμό στην επόμενη φορολογική ή διαχειριστική περίοδο, υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού συστήματος TAXISnet για να του επιστραφεί το ποσό που δικαιούται.

 -          όσο πιο γρήγορα υποβάλει κανείς το αίτημα, τόσο συντομότερα θα πληρωθεί, αφού κάθε αίτηση επιστροφής θα παίρνει σειρά προτεραιότητας με κριτήριο το χρόνο υποβολής της αίτησης.

 -          μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα μετά την υποβολή της αίτησης (δηλ. σε 15 έως 45 μέρες) η  Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) ετοιμάζει λίστα με τα αιτήματα. Τα κατατάσσει σε σειρά, αλλά εντοπίζει (με μέθοδο ανάλυσης κινδύνου) και για ποιες επιχειρήσεις πρέπει η επιστροφή να γίνει άμεσα και για ποιες κατόπιν διενέργειας προσωρινού ελέγχου. Η λίστα περιλαμβάνει αιτήσεις για επιστροφή 100.000 ευρώ και άνω.

 -          για όσες αιτήσεις επιστροφής δεν απαιτείται προσωρινός έλεγχος, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν την επιστροφή εντός 15 ημερών από την παραλαβή της λίστας από τη ΓΓΠΣ. Ιδανικά, για αυτές ο χρόνος που απαιτείται είναι 1-2 μήνες. Και για αυτές όμως, έπεται συνέχεια μέχρις ότου πάνε Ταμείο.
 -          αν απαιτείται προσωρινός έλεγχος, οι ΔΟΥ πρέπει να τον διενεργήσουν το αργότερα εντός  2 μηνών από την παραλαβή της λίστας.

 -          αν από τον προσωρινό έλεγχο κριθεί απαραίτητο, διενεργείται και τακτικός έλεγχος, εντός 5 μηνών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής (ή από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).  Η έγκριση πληρωμής όμως γίνεται έως και ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων αυτών (προσωρινού ή τακτικού).

 -           ίδια διαδικασία ακολουθείται και για αιτήσεις επιστροφής που εκκρεμούν ή που θα υποβληθούν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής (δηλαδή τουλάχιστον 1-2 μήνες από τώρα).

 -          άλλες 15 μέρες  από την έκδοση του εκκαθαριστικού, έχουν οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για να προχωρήσουν "οίκοθεν" σε αυτεπάγγελτο συμψηφισμό του ποσού επιστροφής, με τυχόν χρέη του δικαιούχου προς το δημόσιο. Αν δεν έχει χρέη, αποστέλλεται άμεσα η σχετική ειδοποίηση σ’ αυτόν.

 -          γενικότερα, άλλες 15 μέρες έχουν οι ΔΟΥ, από την ημερομηνία καταχώρισής των εκκαθαριστικών στο βιβλίο "Επιστροφών και διαγραφών", για να προβούν στην πληρωμή των επιστροφών. Και τότε όμως λαμβάνουν υπόψιν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που θα ισχύουν τότε με βάση το Μεσοπρόθεσμο.

 -          ειδικά εάν τα προς επιστροφή ποσά ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ, απαιτείται έγκριση για δημοσιονομικούς λόγους και η εκταμίευση πραγματοποιείται μέχρι και 4 μήνες πιο μετά από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο βιβλίο "Επιστροφών και διαγραφών".

 -          τα ποσά των εκκρεμών επιστροφών, που θα έχουν σωρευτεί μέχρι την πλήρη εφαρμογή της παρούσας διαδικασίας (δηλ. στους επόμενους 1-2 μήνες τουλάχιστον), θα  εκταμιευτούν με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, με χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2012-2016.

 -          αν παρέλθει  άπρακτος ο κατά περίπτωση μέγιστος χρόνος εκταμίευσης –όπως προκύπτει από τα παραπάνω στάδια- τότε ο τίτλος επιστροφής ΦΠΑ (ΑΦΕΚ) χαρακτηρίζεται «ληξιπρόθεσμος». Τυχόν ανείσπρακτες επιστροφές για τις οποίες έχει υπαιτιότητα ο δικαιούχος, δεν χαρακτηρίζονται ληξιπρόθεσμες, ούτε οι επιστροφές που έχουν τεθεί σε αναστολή.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, από τους δικαιούχους που έτυχαν επιστροφής χωρίς έλεγχο, επιλέγεται δείγμα, για τη διενέργεια ελέγχου, ενώ και οι ΔΟΥ θα ελέγχονται από τους οικονομικούς επιθεωρητές εάν τήρησαν τις παραπάνω διαδικασίες.

















Πρώτο ΘΕΜΑ online : Επιστροφές και συμψηφισμοί ΦΠΑ για λίγους - Οικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου