Ραφήνα, 2 Απριλίου 2012
Προς:
1. κ. Μάρκου / Δήμαρχο Σπάτων – Αρτέμιδας
1. κ. Μάρκου / Δήμαρχο Σπάτων – Αρτέμιδας
2. κ. Γκίκα/Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
3. όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους
Αξιότιμοι κύριοι,
Ενημερωθήκαμε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού σας Συμβουλίου θα συζητηθεί το ζήτημα της αποχέτευσης του
Δήμου σας, ζήτημα το οποίο, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε και εμείς, αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων.
Δήμου σας, ζήτημα το οποίο, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε και εμείς, αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων.
Ήδη το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι των Δήμων Σπατών – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου, αλλά και οι ίδιοι οι Δήμοι μας μέσω των θεσμικών τους οργάνων, με συντονισμένες ενέργειες αγωνίστηκαν για τη λύση του αποχετευτικού προβλήματος με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, των θαλασσών, της υγείας των πολιτών αλλά και του χαρακτήρα της περιοχής μας. Στο πλαίσιο αυτής της κοινής μας προσπάθειας αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε δια της παρούσας επιστολής, τις ανησυχίες μας σχετικά με ορισμένα σημεία της εισήγησής του θέματος της αποχέτευση, χωρίς οποιαδήποτε πρόθεση ανάμειξης στα εσωτερικά ζητήματα του Δήμου σας, αλλά με διάθεση συνεννόησης λόγω γειτνίασης.
- Η προαναφερθείσα εισήγηση αναφέρει ως προτεινόμενο χώρο δημιουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου σας, την περιοχή Πλατύ Χωράφι, η οποία αποτελούσε και την προτεινόμενη από την ΕΥΔΑΠ περιοχή χωροθέτησης του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων για την αποτροπή της δημιουργίας του οποίου παλέψαμε από κοινού τα τελευταία χρόνια. Η περιοχή αυτή, η οποία κείται σαφώς εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Σπάτων –Αρτέμιδας, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την καρδιά του Δήμου μας και τους οικισμού του και διαρρέεται από το Ρέμα Ραφήνας.
Το Ρέμα Ραφήνας σύμφωνα με το άρθρο 12 του Σχεδίου Νόμου ΡΣΑ Αθήνας / Αττικής 2021 για την «Προστασία του φυσικού χώρου και της βιοποικιλότητας» χαρακτηρίζεται ως ευαίσθητος υγρότοπος στον οποίο απαγορεύεται η δόμηση, η επιχωμάτωση, η άσκηση οχλουσών δραστηριοτήτων και εν γένει κάθε δραστηριότητα που υποβαθμίζει την οικολογική του κατάσταση.
Επίσης στο άρθρο 13 για την Διαχείριση υδάτων περί του «Προγράμματος Προστασίας και Αποκατάστασης των υπόγειων και επιφανειακών Υδάτων της Αττικής», τα υδατορεύματα κατηγοριοποιούνται σε τρία (3) επίπεδα προτεραιότητας, ανάλογα με την οικολογική κατάσταση, την έκταση και την υδρολογική σημασία τους. Ως υδατορεύματα Α επιπέδου προτεραιότητας χαρακτηρίζονται τα υδατορεύματα και οι ποταμοί στρατηγικής σημασίας.
Ως τέτοιας στρατηγικής οικολογικής και χωροταξικής σημασίας χαρακτηρίζεται και το υδατορεύμα Ρέμα Ραφήνας (με τους κύριους κλάδους Πεντέλης και Μεσογείων) μέχρι την εκβολή του.
Επιπλέον, όπως ήδη γνωρίζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας με αποφάσεις του το 2008 και το 2011 του ακύρωσε τη χωροθέτηση του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων στη θέση Πλατύ χωράφι λόγω της απουσίας, στην πρώτη περίπτωση, και της μερικής στη δεύτερη οριοθέτησης του Ρέματος Ραφήνας. Η πλήρης οριοθέτηση του Ρέματος Ραφήνας τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει. Επιπλέον η θέση Πλατύ Χωράφι σήμερα ακυρώνεται, διότι εκλείπει το βασικό στοιχείο της επιλογής της που ήταν η γεωμορφολογία του εδάφους με βάση του οποίου λόγω βαρύτητας θα αποχετεύονταν οι Δήμοι Παλλήνης-Γέρκακα-Ανθούσα-Γλυκά Νερά , οι οποίοι όπως πολύ καλά γνωρίζετε με πρόσφατη απόφαση Πολιτείας-ΕΥΔΑΠ θα υπαχθούν στο ΚΕΛ Ψυττάλειας .
- Η περιοχή Πλατύ Χωράφι, εκτός από το ζήτημα της απουσίας των ανωτέρω λόγων, αποτελεί και περιοχή που γειτνιάζει άμεσα με το χώρο όπου ανακαλύφθηκαν τα περίφημα παλαιοντολογικά ευρήματα του Πικερμίου. Λόγω της σπουδαιότητας των ευρημάτων αυτών η Παγκόσμια Κοινότητα των Παλαιοντολόγων αντέδρασε στην κατασκευή του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων στην περιοχή αυτή ενώ ο καθηγητής Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεωδώρου με πρόσφατη παρέμβασή του στο Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην εν λόγω περιοχή, η οποία με νόμο το 1984 κηρύχτηκε αρχαιολογική λόγω των απολιθωμάτων των σπονδυλωτών, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να ανακαλυφθεί ολόκληρο απολιθωμένο δάσος δίπλα στις όχθες και πέραν του Ρέματος Ραφήνας.
- Αναφέρεστε στην κατασκευή ενός ΚΕΛ δυναμικότητας 120.000 χιλ. κατοίκων, το οποίο αριθμητικά είχε προταθεί στην Εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου σας την 23/1/2011 του οποίου το μέγεθος καλύπτει και τον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου.
- Αναφέρεστε στην κατασκευή ενός ενεργειακού εργοστασίου.
- Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση της ΕΥΔΑΠ για ένταξη της αποχέτευσης του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου στο ΚΕΛ της Ψυτάλλειας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού που προβλέπει ότι οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής θα μπορούν να αποθέτουν τα λύματα τους στην Ψυτάλλεια. Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτή από το Δ.Σ. ως λύση χαμηλού κόστους, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πόλης και των κατοίκων και δεν προκαλεί περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Με αυτή τη λογική ο Δήμος μας συνέστησε πρόσφατα διαπαραταξιακή επιτροπή με στόχο τη δρομολόγηση των ενεργειών για την αποχέτευση του Δήμου μας στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας ακολουθώντας την επιλογή των Δήμων Παλλήνης και Σαρωνικού.
Με τιμή,
Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου
Γεώργιος Χριστόπουλος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Παναγιώτης Στέφος
Αντιδήμαρχος Ραφήνας –Πικερμίου
Πέτρος Βλαχάκης
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Βασίλειος Πιστικίδης
Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ»
Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου
Γεώργιος Μερτίρης
Δημοτική Σύμβουλος
Ευφροσύνη Αρβανιτίδου
Δημοτική Σύμβουλος
Αμαλία Τόκα
Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου
Γεώργιος Χριστόπουλος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Παναγιώτης Στέφος
Αντιδήμαρχος Ραφήνας –Πικερμίου
Πέτρος Βλαχάκης
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Βασίλειος Πιστικίδης
Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ»
Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου
Γεώργιος Μερτίρης
Δημοτική Σύμβουλος
Ευφροσύνη Αρβανιτίδου
Δημοτική Σύμβουλος
Αμαλία Τόκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου