σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο η μεταδοτική νόσος έχει ήδη στερήσει τη ζωή σε σαράντα έξι συνανθρώπους μας, ενώ άλλοι έντεκα εξακολουθούν να δίνουν τη δική τους μάχη σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου στάλθηκαν στα εργαστήρια αναφοράς έξι «ύποπτα» δείγματα, από τα οποία μόλις το ένα ήταν θετικό για τον ιό της γρίπης (τύπου Β). Σε συνδυασμό και με άλλα δεδομένα οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ συμπεραίνουν ότι «το επιδημικό κύμα της γρίπης έχει πλέον αποδράμει και η δραστηριότητα της νόσου βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα». Από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε τα εργαστήρια εντόπισαν το πρώτο θετικό δείγμα του ιού, έχουν καταγραφεί συνολικά 124 σοβαρά περιστατικά της νόσου, τα 118 από τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για ογδόντα άντρες και σαράντα τέσσερις γυναίκες, με μέση ηλικία τα 60,9 χρόνια και με ηλικιακό εύρος από σαράντα τέσσερις ημέρες έως ογδόντα οκτώ χρόνια.
Η συντριπτική πλειονότητα των σοβαρών περιστατικών (οι 110) ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός. Παρόμοια είναι τα χαρακτηριστικά των σαράντα έξι ασθενών που δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές της γρίπης και κατέληξαν. Πρόκειται για τριάντα δύο άντρες και δεκατέσσερις γυναίκες, με μέση ηλικία τα 62,3 χρόνια και με ηλικιακό εύρος από επτά μήνες έως ογδόντα επτά χρόνια. Οι σαράντα δύο από τους σαράντα έξι ασθενείς που απεβίωσαν ανήκαν επίσης σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Παρατηρώντας την ηλικιακή κατανομή τόσο των ασθενών που μπήκαν στην Εντατική όσο και των ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη που τελικά απεβίωσαν, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν ότι οι περισσότεροι ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 70-79 ετών.
Καλύτερα από πέρυσι
Ο τελικός απολογισμός του φετινού εποχικού κύματος γρίπης θα γίνει στις 20 Μαΐου, οπότε ολοκληρώνεται η επιτήρηση της νόσου για την περίοδο 2011-2012, ενώ ακόμη έντεκα σοβαρά περιστατικά εξακολουθούν να νοσηλεύονται στην Εντατική. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή εικόνα είναι σαφώς καλύτερη από εκείνη του προηγούμενου χειμώνα. Πέρυσι ο συνολικός αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης είχε ανέλθει σε 368, ενώ οι θάνατοι είχαν φτάσει τους 180.
Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι την περίοδο 2010-2011 ο ιός της γρίπης είχε προσβάλει άτομα μικρότερης ηλικίας. Η μέση ηλικία των σοβαρών περιστατικών ήταν κατά δέκα χαμηλότερη σε σχέση με φέτος (50,4 έτη), ενώ η μέση ηλικία όσων κατέληξαν ήταν χαμηλότερη κατά πέντε χρόνια (56,7 έτη).
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κύρια αιτία πίσω από το σχετικά ηπιότερο εποχικό κύμα γρίπης ήταν ο τύπος του ιού. «Τα πράγματα είναι καλύτερα από πέρυσι. Ο βασικός λόγος είναι ότι φέτος είχαμε στέλεχος που δεν ήταν πανδημικό» δηλώνει στην «Espresso» ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Πρόκειται για τον ιό τύπου Α (Η1Ν1) 2009, που είχε κυριαρχήσει στο περσινό εποχικό κύμα και είχε προσβάλει πολλά άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας.
Φέτος, αντίθετα, εντοπίστηκε μόλις ένα θετικό δείγμα του Α (Η1Ν1) 2009, ενώ κυριάρχησαν οι ιοί τύπου Β και Α (Η3Ν2), που αποδείχθηκαν λιγότερο επιθετικοί και προσέβαλαν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πάντως ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει ότι οι θάνατοι θα μπορούσαν να είναι ακόμη λιγότεροι, αν περισσότερα άτομα υψηλού κινδύνου είχαν φροντίσει να εμβολιαστούν.
ΣTAΘHΣ ΔEΛHΓIΩPΓHΣ
Εγκαταλείπει την Ελλάδα το φετινό κύμα γρίπης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου