Μήλον της Εριδος έχει γίνει η εγκατάσταση λαθρομεταναστών στον χώρο της Αστυνομικής Ακαδημίας. Οι κάτοικοι αντιδρούν με κινητοποιήσεις και δηλώνουν ότι «αυτό δεν θα περάσει!».
Η Μεγάλη Εβδομάδα μπήκε ηρωικά για τους κατοίκους των Αχαρνών, αφού, όπως λένε, «βρίσκονται σε πόλεμο». Αφορμή, η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη
Χρυσοχοΐδη να εγκαταστήσει στην Αμυγδαλέζα το πρώτο κέντρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, ενώ στο πρόγραμμα του υπουργείου περιλαμβάνονται άλλοι δύο χώροι συγκέντρωσης στην Αττική, στο Κατσιμίδι και στην Κερατέα, καθώς και εννέα στον νομό Εβρου, τρεις στη Θεσσαλονίκη, τρεις στον νομό Σερρών, δύο στον νομό Κοζάνης και δύο στον νομό Δράμας.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών η «Espresso της Κυριακής» βρέθηκε στην περιοχή και παρακολούθησε από κοντά τις έντονες διαμαρτυρίες καταγράφοντας τις φωνές αντίδρασης. Πεντακόσιοι και πλέον κάτοικοι και δέκα απορριμματοφόρα του δήμου με μαύρες σημαίες συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για πέμπτη ημέρα έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια Αττικής, διαδηλώνοντας την άρνησή τους για την εγκατάσταση λαθρομεταναστών στην περιοχή τους.
Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέφραζαν ανοιχτά τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα επικρατούν στους χώρους αυτούς, αλλά και τους φόβους τους για την υποβάθμιση της περιοχής γύρω από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
Στις Αχαρνές λοιπόν «γίνεται της Αμυγδαλέζας», με τους κατοίκους να στήνουν εμπόλεμη ζώνη έξω από την πύλη της Αστυνομικής Ακαδημίας προκειμένου να αποκλείσουν την είσοδο λαθρομεταναστών στη σχολή.
ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Η «Espresso της Κυριακής» μίλησε με τους κατοίκους και τοους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρις εσχάτων, φέρνοντας στο μυαλό τα γεγονότα της Κερατέας πέρυσι το Πάσχα.
- Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος ξεκαθαρίζει τους λόγους για τους οποίους σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και οι κάτοικοι των Αχαρνών κατέβηκαν στους δρόμους και αντιστέκονται στη δημιουργία του κέντρου μεταναστών στην περιοχή τους: «Ο χώρος της Αμυγδαλέζας είναι ένας χώρος πανεπιστημιακός. Δεν μπορεί να δοθεί για φιλοξενία σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν έρθει παράνομα στη χώρα και να τους δώσει το δικαίωμα έτσι να “συγκατοικούν” με φοιτητές της Ακαδημίας. Μόνον ένας δρόμος χωρίζει τις κατοικημένες περιοχές της Αμυγδαλέζας από τον φερόμενο χώρο. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι εδώ, στον δήμο Αχαρνών, το κράτος έχει αφήσει τα ναρκωτικά να κάνουν πάρτι στην πόλη μας, αλλά αυτό που το ενδιαφέρει είναι να κατεβάσει τα ΜΑΤ για να σταματήσουν τον δήμαρχο της πόλης μας. Αυτό που θα γίνει, όταν θα έρθουν εδώ οι λαθρομετανάστες, είναι να κάνουν παρέα με τους ναρκομανείς και όχι να κατασταλεί η εγκληματικότητα. Εγώ τους προτείνω να τους πάνε στα ελεύθερα στρατόπεδα στον Διόνυσο!».
- «Να πάνε όπου αλλού τους δέχονται» μας λέει η κυρία Καίτη, κάτοικος Αχαρνών. «Αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο δεν είναι ότι πρόκειται να τους μεταφέρουν εδώ, επειδή ρατσίστρια δεν είμαι, αλλά το ότι θα βγαίνουν κάποιες μέρες, κάποιες ώρες και ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολλές αρρώστιες και ότι μια πόλη όπως η δική μας, που έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό και μάλιστα πολυπολιτισμικό, θεωρώ ότι είναι μεγάλο πρόβλημα με τόσες αρρώστιες να κυκλοφορούν ανάμεσά μας».
- «Γιατί δεν τους πάνε στο Ρουφ, που είναι και κοντά στην Αθήνα;» ρωτάει ο κ. Κώστας. «Στο Ψυχικό, το Κρυονέρι, εκεί είναι πολίτες Α κατηγορίας;» συμπληρώνουν οι κυρίες δίπλα του. «Το Μενίδι το καταντήσανε κολαστήριο ψυχών» αντιδρά ο κ. Κώστας. «Δυστυχώς, ό,τι ξεκινάει να γίνει γίνεται πάντα από το Μενίδι. Εγώ δεν λέω να μη γίνει, κι αν γίνει μάλιστα σωστά και οι άνθρωποι αυτοί έχουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, θα είναι καλό γι’ αυτούς. Αλλά δεν μπορεί να ξεκινάς πάντα από έναν δήμο που παλεύει χρόνια με το ίδιο πρόβλημα να του καταφέρεις ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα. Ξέρετε, την Αστυνομία τώρα την είδαμε που διαμαρτυρόμαστε για το κέντρο μεταναστών. Οταν τους φωνάζουμε για τα γκέτο ναρκομανών, των Αθιγγάνων, για τις περιοχές που είναι εκτός σχεδίου και έχουν καταπατηθεί από αλλοδαπούς, κωφεύουν και αντί να εστιάσουν στη λύση των τοπικών προβλημάτων μας πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα».
- «Τους φέρνουν εδώ για να μας αποτελειώσουν. Ο δήμος μας έχει ήδη μεγάλη εγκληματικότητα, δεν αντέχει άλλη. Από ό,τι φαίνεται, θέλουν την καταστροφή του» λέει η κυρία Μάγδα.
- «Η καλύτερη λύση είναι να τους μεταφέρουν πίσω στις πατρίδες τους. Δεν είναι δυνατόν να θέλουν να τους φιλοξενήσουν μέσα στις Σχολές της Αστυνομίας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολλές αρρώστιες, είναι εξαθλιωμένοι, είναι πεινασμένοι, μπορεί να επιτεθούν στα παιδιά που σπουδάζουν εκεί. Γιατί η απελπισία είναι κακός σύμβουλος. Τότε τι πρόκειται να γίνει; Θα σηκώσουν το όπλο; Κι αν το κάνουν, ένα είναι βέβαιο, ότι θα τα διώξουν από την Αστυνομία. Δεν είναι αδικία αυτό; Πώς θα πατάξουν την εγκληματικότητα στην περιοχή μας; Φέρνοντας κι άλλη; Είναι ποτέ δυνατόν;» λέει η κυρία Γιώτα.
- «Είμαι θιγμένη από τους τριακόσιους. Γιατί έχουν υποβαθμίσει όχι μόνο το Μενίδι αλλά όλη την Ελλάδα. Εχουν υπογράψει συνθήκες όπως αυτή του Δουλβίνου ΙΙ, που θα μας κάνουν να είμαστε ξένοι στη χώρα μας. Λένε ότι θέλουν να διώξουν την εγκληματικότητα από την Αθήνα και να την πάνε πού, ερωτώ. Στο Μενίδι;» φωνάζει η κυρία Μαρία.
- «Η λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι ούτε η απέλαση και σε καμία περίπτωση δεν είναι ο εγκλεισμός τους σε κέντρα κατ’ ευφημισμόν και μόνο φιλοξενίας…» λένε οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ Πολιτών Παρέμβαση, που διεκδικούν την κατάργηση των κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα.
250 Κοντέινερ για 820 ψυχές
Στο μεταξύ, τα 250 κοντέινερ είναι ήδη εγκατεστημένα μέσα στην Ακαδημία της Αστυνομίας περιμένοντας να φιλοξενήσουν «προσωρινά» 820 μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας χωρίς χαρτιά.
Τα σιδερένια κουτιά-σπίτια είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο σχεδόν με στρατιωτική πειθαρχία και είναι εφοδιασμένα με ρεύμα, νερό και αποχέτευση. Σύντομα στον χώρο θα τοποθετηθούν εξωτερικός φωτισμός, κάμερες, μεγάφωνα και άλλα μέσα ασφαλείας. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί διπλή εξωτερική περίφραξη, θα ενισχυθεί η εξωτερική περίφραξη του στρατοπέδου και θα κατασκευαστεί ασφαλής είσοδος ελέγχου στο κέντρο.
Οπως μαθαίνουμε από την ανακοίνωση του υπουργείου, ο σχεδιασμός προβλέπει κάθε κοντέινερ (28τ.μ.) να φιλοξενεί τέσσερις μετανάστες. Ο ένας χώρος θα χρησιμοποιείται για ύπνο σε δύο διώροφα κρεβάτια και ο άλλος χώρος του οικίσκου για εστίαση και ψυχαγωγία. Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου, θα δημιουργηθούν 15 πτέρυγες συνολικής δυναμικότητας 820 μεταναστών, οι οποίες θα έχουν διαδρόμους πρόσβασης και ελέγχου, φυλάκια (σκοπιές), καθώς και χώρους προαυλισμού περίπου 350τ.μ. ανά πτέρυγα.
Οι εργασίες ωστόσο φαίνεται να έχουν σταματήσει και μόνο στα ήδη υπάρχοντα φυλάκια της σχολής οι αστυνομικοί φυλάνε σκοπιά, όπως έκαναν πάντοτε.
Αστυνομικοί: «Αδιανόητη τέτοια απόφαση»
Ο τεράστιος χώρος χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όπου δημιουργούνται οι πρώτες εγκαταστάσεις συγκέντρωσης λαθρομεταναστών, περιλαμβάνει εκτός των κτιρίων της Ακαδημίας της Αστυνομίας και κάποια άλλα που χρησιμοποιήθηκαν για να στεγάσουν τους αστυνομικούς οι οποίοι είχαν έρθει από άλλες περιοχές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τα οποία σήμερα παραμένουν κενά.
Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι σε απόσταση λίγων μέτρων από το κέντρο φιλοξενίας, όπου θα αρχίσουν μετά το Πάσχα να διαμένουν δεκάδες λαθρομετανάστες, υπάρχουν οικήματα της ΕΛ.ΑΣ., μέσα στα οποία φυλάσσονται όπλα, χειροβομβίδες κρότου, δακρυγόνα αλλά και εκρηκτικά για τις επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για μια ιδιαίτερα «ευαίσθητη» ζώνη στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, αφού κοντά στο ίδιο σημείο είναι και το πεδίο ασκήσεων των ΕΚΑΜ. Από την άλλη πλευρά, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και στο κέντρο φιλοξενίας και στις αποθήκες οπλισμού των αρχών ασφαλείας, για να εξαλειφθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος.
Με ανακοίνωσή τους πάντως οι αστυνομικοί αντιδρούν και αυτοί στη μετατροπή των εγκαταστάσεων των Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών:
«(…) Θεωρούμε αδιανόητο ότι έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση συστέγασης παράνομων μεταναστών με εκπαιδευόμενους δόκιμους αξιωματικούς αλλά και με μετεκπαιδευόμενα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων κρατικών φορέων, τα οποία όχι μόνον εκπαιδεύονται αλλά και διαβιούν κατά την περίοδο των σπουδών τους εκεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων αναφορικά με τη δημιουργία κέντρου λαθρομεταναστών στην Αμυγδαλέζα.
Θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη, λένε
Σε ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται λόγος πάντως και για ανταποδοτικά οφέλη από τη δημιουργία περίπου χιλίων νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου, θα ιδρυθεί αστυνομική υπηρεσία με δύναμη 150 αστυνομικών και θα προσληφθούν 300 άτομα ως ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας. Σε συνδυασμό με την κάλυψη των αναγκών σίτισης από εταιρεία catering, την παροχή υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας, το συνεργείο καθαρισμού και συντήρησης, την εκμετάλλευση των κιλικίων και τις υπηρεσίες καθαριστηρίου, αναμένεται ότι στον χώρο θα απασχοληθούν περίπου 1.000 άτομα από την τοπική κοινωνία.
ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ-ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ"Να φύγουνε, να πάνε αλλού..."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου