Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Στον αέρα εξερράγη ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας - Κόσμος

Απέτυχε η απόπειρα εκτόξευσης πυραύλου, στην οποία προέβη νωρίτερα η
Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, προσθέτοντας ότι επιστήμονες και τεχνικοί ερευνούν τα αίτια.

Η μετάδοση της είδησης αποτελεί την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ της αποτυχημένης εκτόξευσης ενός πυραύλου νωρίτερα σήμερα, Μ. Παρασκευή, για την οποία αναμένεται να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εντός της ημέρας.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ομάδας των Οκτώ G8 είχαν καλέσει τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει στην εκτόξευση, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» σε μια τέτοια περίπτωση «των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και τονίζοντας πως εάν η Πιονγκγιάνγκ προχωρούσε, «συμφωνούν (...) να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα» σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

«Η Πιονγκγιάνγκ έχει μια σαφή επιλογή», είχε δηλώσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. «Μπορεί να επιδιώξει την ειρήνη... ή να συνεχίσει να αντιμετωπίζει πιέσεις και απομόνωση».

Εντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα, με εξαίρεση την Κίνα, καταδίκασε έντονα την απόπειρα εκτόξευσης πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ενέργεια που η Ουάσιγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ χαρακτήρισαν «πρόκληση» και παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει κατεπειγόντως σήμερα για το θέμα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους τα υπουργεία Αμυνας της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα εξερράγη εν πτήσει και τα συντρίμμια του κατέπεσαν στη θάλασσα λίγο μετά την απογείωσή του, που εκτιμάται ότι έγινε στις 07:39 τοπική ώρα -01:39 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη NORAD, τη διοίκηση αεράμυνας των ΗΠΑ, επρόκειτο για δοκιμή ενός Taepodong-2, ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με βεληνεκές 6.000-9.000 χλμ.

Η Ουάσιγκτον, το Τόκιο, η Σεούλ, αλλά και η Ομάδα των Οκτώ (G8) καταδίκασαν αμέσως την εκτόξευση η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, παραβιάζει τις αποφάσεις που είχε λάβει το ΣΑ του ΟΗΕ το 2006 και το 2009 και οι οποίες απαγόρευαν στη Βόρεια Κορέα «κάθε πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση που σχετίζεται με την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων».

Μετά την αποτυχία της εκτόξευσης ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «την πρόκληση» της Πιονγκγιάνγκ η οποία, όπως σημείωσε, «απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αντίκειται στις πρόσφατες δεσμεύσεις» της Βόρειας Κορέας.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει πει ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος για εποικοδομητικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Παρ' όλ' αυτά, επέμεινε επίσης για την ανάγκη η Βόρεια Κορέα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επιδιώξει ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έκαναν λόγο για σαφή και σοβαρή πρόκληση και παραβίαση αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ωστόσο η Κίνα παρέμενε σιωπηλή, πάνω από δύο ώρες μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την προστατευόμενή της χώρα, εν όψει της οποίας είχε εκφράσει ανησυχία. Αν και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε επείγοντα τηλεγραφήματα για το θέμα από το γραφείο του στη Σεούλ, στο Τόκιο και στην Ουάσιγκτον, δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο σχόλιο από το Πεκίνο.

Ο πρώτος Ευρωπαίος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος καταδίκασε την εκτόξευση ήταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος κάλεσε τον ΟΗΕ να «αντιδράσει σθεναρά» στην εκτόξευση η οποία σύμφωνα με τον ίδιο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Βόρειας Κορέας, ενώ «θα αυξήσει τις εντάσεις στην Κορεατική χερσόνησο».

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν την εκτόξευση και καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αντιδράσει λαμβάνοντας τα προσήκοντα μέτρα εξέδωσαν και οι υπουργοί Εξωτερικών της G8.



Πρώτο ΘΕΜΑ online : Στον αέρα εξερράγη ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας - Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου