καταπολεμά τις φλεγμονές και μειώνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης που συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου, εμποδίζοντας την εκδήλωσή της.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ μελέτησαν 1.219 ανθρώπους άνω των 65 ετών που δεν είχαν άνοια, υποβάλλοντάς τους σε εξέταση αίματος για την ανίχνευση των επιπέδων της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης. Συζήτησαν επίσης μαζί τους για τις διατροφικές τους συνήθειες.
Οπως ανακάλυψαν, η καθημερινή κατανάλωση ενός γραμμαρίου Ω-3 λιπαρών οξέων, πάνω από τη μέση ποσότητα που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, συνδέεται με μείωση των επιπέδων της βήτα-αμυλοειδούς κατά 20%-30%.
«Αν και δεν είναι εύκολο να μετρήσουμε τα επίπεδα της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, σε αυτό το είδος έρευνας, είναι σχετικά εύκολο να μετρήσουμε τα επίπεδά της στο αίμα, τα οποία, ως έναν βαθμό, συμβαδίζουν με τα αντίστοιχα στον εγκέφαλο» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Νικόλαος Σκαρμέας, επισημαίνοντας ότι η περαιτέρω μελέτη πάνω στα λιπαρά οξέα Ω-3 και άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να ενισχύσει την άποψη ότι η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της άνοιας.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ
Τα ψάρια πλούσια σε Ω-3 σύμμαχος κατά του Αλτσχάιμερ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου