Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Hi-tech τεχνική χαρίζει το φως σε τυφλούς

Ελπίδες σε τυφλούς να δουν ξανά δίνουν τα πρώτα πολύ καλά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του ηλεκτρονικού εμφυτεύματος αμφιβληστροειδούς, που πραγματοποιείται
στη Βρετανία.

Οι ειδικοί που αναπτύσσουν την πρωτοπόρο αυτή τεχνολογία ανακοίνωσαν ότι Βρετανοί ασθενείς στους οποίους εμφυτεύτηκαν τα ηλεκτρονικά μικροτσίπ ανέκτησαν τη «βασική δυνατότητα όρασης» λίγες εβδομάδες αφότου υποβλήθηκαν στην επέμβαση. Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους πάσχοντες από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια γενετική οφθαλμολογική ασθένεια που οδηγεί σε τύφλωση. Τα εμφυτεύματα της Retina Implant AG τοποθετήθηκαν σε δύο ασθενείς στα μέσα Απριλίου.

Οι ασθενείς μπόρεσαν να εντοπίσουν πηγές φωτός αμέσως μόλις ενεργοποιήθηκε το μικροτσίπ, ενώ περαιτέρω εξέτασή τους έδειξε ότι μπορούσαν να εντοπίσουν και λευκά αντικείμενα σε μαύρο φόντο.

Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία που παράγει αυτά τα εμφυτεύματα, τα μικροτσίπ θα τοποθετηθούν στα μάτια ακόμα δέκα ασθενών, στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που πραγματοποιείται με επικεφαλής τον Τιμ Τζάκσον, χειρουργό αμφιβληστροειδούς στο King’s College Hospital, και τον Ρόμπερτ Μακ Λάρεν, καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία για εμφυτεύματα, αλλά και για το γεγονός ότι μπορούμε να πούμε πως αυτά είχαν επιτυχία στους πρώτους Βρετανούς ασθενείς. Τα οπτικά αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι δύο επιστήμονες.

Ενας από τους ασθενείς που επωφελήθηκε από την πειραματική εφαρμογή των ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων αμφιβληστροειδούς, που έχει διαστάσεις 3x3 χιλιοστά, είναι ο 60χρονος Ρόμπιν Μίλαρ από το Λονδίνο. «Από τότε που ενεργοποιήθηκε η συσκευή μπορώ να εντοπίσω φως και να ξεχωρίσω το περίγραμμα κάποιων αντικειμένων. Μάλιστα ονειρεύτηκα έντονα χρώματα πρώτη φορά ύστερα από είκοσι πέντε χρόνια, οπότε μέρος του εγκεφάλου μου που είχε αποκοιμηθεί ξύπνησε!» εξηγεί ενθουσιασμένος ο μουσικός παραγωγός.

Τα εμφυτεύματα αυτής της τεχνολογίας, που αποτελούνται από ένα μικροτσίπ αλλά και 1.500 ηλεκτρόδια που μπαίνουν κάτω από τον αμφιβληστροειδή, δοκιμάζονται εδώ και έξι χρόνια και στη Γερμανία, και οι κατασκευαστές τους σχεδιάζουν να ζητήσουν άδεια για εμπορική χρήση.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Hi-tech τεχνική χαρίζει το φως σε τυφλούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου