Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Συνάντηση εκπροσώπων μεταναστευτικών οργανώσεων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση εκπροσώπων μεταναστευτικών οργανώσεων, μελών της Ο.Ε.Μ.Ε και μη, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της
φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ενημερωθούν για το σχέδιο δημιουργίας κέντρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας, καθώς και για άλλα τρέχοντα αιτήματα τους .
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι χώροι φιλοξενίας θα λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενώ επεσήμανε ότι από την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, πλήττονται πρωτίστως οι νόμιμοι μετανάστες λέγοντας χαρακτηριστικά: « Η συντεταγμένη Πολιτεία είναι εδώ για να υπερασπίσει τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως υπηκοότητας, φυλής, θρησκείας, αρκεί να βρίσκονται νόμιμα στη χώρα αυτή».
Η θέση μας ως εκπρόσωποι των νόμιμων μεταναστών είναι η εξής: Θα είμαστε κοντά σε όλα αυτά τα θέματα με διάλογο, συνεργασία, κατανόηση και σεβασμό. Με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει 30 κέντρα, ο αριθμός μπορεί να είναι συμβολικός, αλλά έτσι θα σταλεί ένα μήνυμα προς τους νεοεισερχόμενους μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη και πύλη την Ελλάδα, πως υπάρχει κράτος που φυλάει τα σύνορα του, υπάρχει κράτος με κέντρα κλειστής φιλοξενίας και υποδοχής, στα οποία μπορούν μέχρι να επαναπροωθηθούν, να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και χωρίς να είναι στους δρόμους». Συζητήθηκαν ακόμα με τους αρμόδιους θέματα όπως η καλύτερη συμπεριφορά των αστυνομικών στους ελέγχους κατά τις επιχειρήσεις που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας, να μην χρησιμοποιείται ο όρος σκούπα στα Δελτία τύπου της ΕΛ.ΑΣ., η απαγόρευση έλεγχου μαγαζιών , εστιατόριων, η Διαπολιτισμική αστυνομία, η δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης συνθηκών κράτησης των κέντρων φιλοξενίας από εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων .
Παραβρέθηκαν στην συνάντηση :

ΟΝΟΜΑ/ ΕΠΩΝΥΜΟ
Οργάνωση
ΖΑΝ-ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΛΟΜΠΑΝΙ
Ο.Ε.Μ.Ε
AHMAD KHALIS
ΙΡΑΚ KOINOTHTA
ABDI NAZAR SAEED
ΙΡΑΚ KURD
CHIAR BAKIR HASAN
ΣΥΡΙΑ KURD
OMAR AIBACH
ΣΥΡΙΑ KOINOTHTA
ADIL CHIKI
MAROC
ABD BENBRAHIM
MAROC
DANIEL KAMARA
SEERA LEONE
KHURFHEED ANWAR
PAKISTAN
SAFI MODEST
CAMEROON
SYED MOHAMED JAMIL
PAKISTAN
MUDASSAR IQBAL VRIECH
PAKISTAN
MOHAMMAD AFZAL BHATTI
PAKISTAN
Dr. ZAINUL ABEDIN
BANGLADESH
MAHBUBUL AHSAN
BANGLADESH
PASHTON ZALME
AFGANISTAN
MUHAMAD RAHIMI
AFGANISTAN
MUKHAR EHMAD
PAKISTAN
WAKAS AHMAD
PAKISTAN
IBRAHIM MOHAMMAD
PAKISTAN
AHMAD KANAFANI
SYRIA
GHANDI MAGAR
INDIA


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων
Πρόεδρος Ο.Ε.Μ.Ε Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί : Καλησπέρα σας, μαζί με τον Πρόεδρο προσπαθούμε να συντονίσουμε και τους άλλους συλλόγους. Εγώ θέλω να αναφερθώ στο Άσυλο. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα εδώ και χρόνια και βλέπω ότι υπάρχουν προσπάθειες από την Πολιτεία να βελτιώσει την Υπηρεσία Ασύλου. Ήδη, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα ότι οι παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα το πρώτο βήμα που κάνουν είναι να κάνουν αίτηση για Άσυλο. Εκεί έχει μπλοκάρει το σύστημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί φάκελοι που δεν έχουν εξεταστεί. Πρέπει οι ίδιοι οι μετανάστες αλλά και οι σύλλογοι να ενημερώσουν τους συμπατριώτες τους ότι η λύση δεν είναι η αίτηση Ασύλου αλλά το να ζει κανείς αξιοπρεπώς στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει οικονομική κρίση, τη ζούμε κι εμείς την κρίση μέσα στην οικογένειά μας και στους νόμιμους μετανάστες.

Δημοσιογράφος: Σε σχέση με τα κέντρα φιλοξενίας η δική σας η θέση ποια είναι;
Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί : Νομίζω ότι ο αριθμός επίσημα από την ΕΛΙΑΜΕΠ είναι αυτή τη στιγμή 450.000 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες Τα κέντρα κλειστής φιλοξενίας που έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είναι περίπου τριάντα. Το πρώτο θα αρχίσει εντός του μήνα. Αν υπολογίζουμε σωστά, θα φιλοξενούν περίπου τριάντα χιλιάδες. Θα είναι συμβολικός αριθμός και θα σταλεί ένα μήνυμα προς νεοεισερχόμενους μετανάστες προς Ευρώπη, με πύλη την Ελλάδα, πως υπάρχει κράτος που φυλάει τα σύνορα του, υπάρχει κράτος με κέντρα κλειστής φιλοξενίας και υποδοχής, στα οποία μπορούν μέχρι να επαναπροωθηθούν, να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, δεν θα είναι στους δρόμους.

Δημοσιογράφος : Εσείς, συμφωνείτε δηλαδή με τα κέντρα κλειστής φιλοξενίας;
Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί : Συμφωνούμε, εάν υπάρχουν οι προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως υπάρχουν στην Γαλλία. Υπάρχει ένα θέμα τελευταία, ότι ομάδες, μειοψηφίες Ελλήνων εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση πολιτικά. Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία έχει δεχτεί όλους τους μετανάστες με ζεστασιά, ο Έλληνας δεν ήταν ρατσιστής ποτέ, αλλά πρέπει να υπάρχει λίγο προσοχή αυτήν την περίοδο, με όλες τις ομάδες που βγαίνουν και θέλουν να προστατεύουν τους Έλληνες.
Δημοσιογράφος : Κατά πόσον μπορείτε να εγγυηθείτε ότι εκφράζετε το σύνολο των μεταναστών, γιατί από ότι ξέρουμε έχετε και εσωτερικές …
Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί : Έχουμε επαφή εμείς, με τους περισσότερους συλλόγους μονίμων μεταναστών, δεν εκπροσωπούμε όλους, αλλά υπάρχει μεγάλη ομάδα νομίμων μεταναστών, που συμφωνεί με τις θέσεις μας.
Σεργκέι Μοχαμέντ Τζεμίλ : Να πω για τους Πακιστανούς ένα παράδειγμα, σχετικά με την ερώτηση που κάνατε. Η πλειοψηφία των συλλόγων των Πακιστανών, από τους 80.000 που ζουν στην Ελλάδα, είναι εδώ σήμερα. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου. Με την Ελληνική Αστυνομία και όλες τις Αρχές, εμείς πάντα κάνουμε διάλογο, συζήτηση, με ευαισθησία και έχουμε πετύχει. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος. Είμαστε κατά στο να βγούμε στο δρόμο, και να καταγγέλλουμε άδικα.
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας-Πακιστάν Σεργκέι Μοχάμεντ Τζεμίλ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ. Εμείς οι εκπρόσωποι των μεταναστών από περίπου 17 κοινότητες που είμαστε σήμερα εδώ από όλη την Ελλάδα, μας τίμησε ο Αρχηγός και το Επιτελείο της Ελληνικής Αστυνομίας, συμφωνούμε όλοι ομόφωνα. Με τη μεγάλη κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα, δυστυχώς υποφέρουμε και εμείς με τις οικογένειες και τα παιδιά μας, πρώτη και δεύτερη γενιά που είμαστε και εμείς οι μετανάστες, θύματα και υποφέρουμε και εμείς με τις οικογένειες μας και τα παιδιά, πρώτη και δεύτερη γενιά.
Εμείς συμφωνούμε τα σύνορα να μείνουν ανοικτά. Πρέπει η πολιτεία να κλείσει τα σύνορα, να μην μπαίνουν παράνομοι μετανάστες εδώ, οι παράνομοι μετανάστες που είναι εδώ, βεβαίως όλοι ξέρουμε πως ζουν και πως επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες. Για αυτό και αυτή η πρωτοβουλία που υπάρχει, για τα κέντρα φιλοξενίας με προϋπόθεση ότι οι προδιαγραφές θα είναι σαν της Ευρώπης, ανθρώπινες με σεβασμό σε όλα τα δικαιώματα, τα θρησκευτικά, τα ιατρικά και με καθαριότητα εμείς συμφωνούμε. Και θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια να ζουν οι άνθρωποι με αξιοπρεπείς τρόπους και να γίνεται εθελοντικός επαναπατρισμός. Αυτό είναι καλό βήμα και έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν. Τέλος πάντων, και τώρα που ξεκινάει εμείς θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια. Επίσης προτείνουμε στον Υπουργό και σε όλο το επιτελείο του, εκπρόσωποι μια επιτροπή όλων των μεταναστών, να μας δοθεί η ευκαιρία κάθε μήνα να επισκεπτόμαστε εμείς αυτά τα κέντρα, ώστε να έχουμε μια άψογη συνεργασία και παρακολούθηση και έγκυρη ενημέρωση ως προς τους άλλους που βέβαια για διάφορους λόγους θέλουν να εκμεταλλευτούν, να δώσουν λάθος πληροφόρηση και να κάνουν εντύπωση στους άλλους. Για αυτό είμαστε εδώ σήμερα οι εκπρόσωποι των μεταναστών και θα είμαστε κοντά σε όλα αυτά τα θέματα με διάλογο, με συνεργασία, με κατανόηση και σεβασμό. Αυτό φτάνει, θα είμαστε μαζί.
Δημοσιογράφος : Ξέρετε το πρόβλημα που υπάρχει και δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω οι παράνομοι μετανάστες είναι ότι οι πρεσβείες τους δεν δίνουν χαρτιά και κωλυσιεργούν πάρα πολύ. Εσείς πιέσατε ποτέ την πρεσβεία σας να δώσει χαρτιά;
Σεργκέι Μοχάμεντ Τζεμίλ : Βεβαίως πολύ καλή ερώτηση και τώρα και προχθές το είδαμε εμείς η πρεσβεία μας έχει βελτιώσει πάρα πολύ. Μην ξεχνάτε ότι στην πατρίδα μας έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία για τρομοκρατία και προβλήματα και σε εμάς αυτοί που έρχονται στις πρεσβείες μας δεν έχουν καθόλου έγγραφα πώς να αποδειχθεί ότι είναι Πακιστανοί; Όσοι όμως παρουσιάζονται και έχουν έγγραφα ως Πακιστανοί , αμέσως προωθούνται οι διαδικασίες και παίρνουν αυτά τα έγγραφα. Και έχει βελτιώσει πάρα πολύ τώρα τόσο ο κ. Πρέσβης όσο και ο Πρόξενός μας τις διαδικασίες κι έτσι δίνουν πάρα πολύ γρήγορα τα έγγραφα αυτά.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, ένα σχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρηματοδοτείται και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη.
Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ότι αυτά τα οποία τις προηγούμενες ημέρες έχουμε δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσουμε, αυτά θα γίνουν πράξη. Δηλαδή, θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Φιλοξενίας, Κέντρα Κλειστής Φιλοξενίας, πριν τις εκλογές το πρώτο και το οποίο θα είναι πρότυπο προκειμένου να δουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι μιλάμε για ένα Κέντρο Φιλοξενίας με όλες τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με όλες τις συνθήκες σεβασμού στα δικαιώματα των ανθρώπων, αλλά και μία βασική προϋπόθεση. Όποιος είναι παράνομος στην Ελλάδα, δεν μπορεί πλέον να κυκλοφορεί ελεύθερος αν δεν έχει λόγο νόμιμο. Διότι αυτό το οποίο συμβαίνει, επωάζει το «αυγό του φιδιού», επωάζει και αναδεικνύει ρατσισμό, φασισμό και μια σειρά φαινόμενα, τα οποία έχουν καταστρέψει έθνη και χώρες. Η πατρίδα μας δεν μπορεί να το υποστεί άλλο αυτό. Για αυτό λοιπόν, ξεκινάμε τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Φιλοξενίας στην Αττική, θα ακολουθήσουν και άλλα προκειμένου η Ελλάδα να μην είναι «ξέφραγο αμπέλι». Και αυτό στους πρώτους που δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας είναι εδώ, οι νόμιμοι μετανάστες που είναι εδώ σήμερα κοντά μας.
Και αυτούς, τους οποίους πρώτους απασχολεί είναι εδώ σήμερα κοντά μας.
Για την Ομοσπονδία Ενώσεως Μεταναστών Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου