Το πρώτο 2ημερο του Δεκεμβρίου 2015 ένα μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από εκπροσώπους του Δήμου, της Περιφέρειας Αττικής
και άλλους παράγοντες επισκέφθηκε την Κύπρο γιά να ενημερωθεί σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία ΚΕΛ με τεχνολογία μεμβρανών.
Αν και πολυπράγμων, ποτέ δεν θεώρησα το εαυτό μου αυθεντία στο θέμα, και έτσι με προσωπικά έξοδα συμμετείχα στην αποστολή. Η αλήθεια είναι πως όταν πρόκειται να ψηφίσεις για κάτι τόσο σημαντικό μόνο δύο τρόποι απόφασης υπάρχουν: Η στοιχίζεσαι πίσω από τις πλάτες της Δημοτικής αρχής και ψηφίζεις «ναι σε όλα» ή ακολουθείς το Αγγλοσαξονικό πρότυπο του « informed decision making” . Δηλαδή ενημερώνομαι πλήρως και με νηφαλιότητα ψηφίζω προς όφελος των συνδημοτών μου.
Δε θα κουράσω με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σταθμών και τα συγκριτικά στοιχεία εις εξ εκάστου , αν και φρόντισα με πολύ τρέξιμο στα γραφεία να εξασφαλίσω αυτά τα στοιχεία. Κυρίως σαν ιατρός και μέλος της επιτροπής που ελέγχει την ποιότητα των δειγμάτων ύδατος στον δήμο μας ενδιαφέρθηκα γιά τα περιστατικά αστοχίας κατά την τελευταία 5ετία και όχι τόσο γιά τις τελευταίες μηνιαίες μετρήσεις της ποιότητας του ύδατος που εκβάλλουν τα εν λόγω ΚΕΛ.
Το εντυπωσιακό όμως του ταξιδίου βρίσκεται αλλού και συγκεκριμένα:
Α) Ποιοί συμμετείχαν: Υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας (πρακτικά το στενό επιτελείο ΔΟΥΡΟΥ γιά το συγκεκριμένο θέμα), μέλη του ΔΣ του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου (πρακτικά όσοι καλόβολα δεν έχουν λάβει δεσμευτική θέση απέναντι στους ψηφοφόρους τους ή όσοι οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις τους το επέτρεπαν) καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας !!!! ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ?
Απάντηση: Το ΥΠΕΘΟΙΚ διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ και έχει αυξημένο ενδιαφέρον να δει το θέμα λυμένο για να απορροφηθούν λιμνάζοντα κονδύλια και να αποφευχθεί η πληρωμή προστίμων εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στη διάρκεια του ταξιδίου σε κατ ιδίαν συνομιλίες καθώς και κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου έγινε σαφές μετά από πιεστικές ερωτήσεις του γράφοντος ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί μόνο ΔΗΜΟΥΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ για την κατασκευή και διαχείριση ΚΕΛ. ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ . ΑΥΤΟ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ.
Β) Ποιοί δεν συμμετείχαν: Ο Δήμος Αρτέμιδος Σπάτων ο οποίος το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το σημείο εκβολής του αγωγού, μια που τα συμφέροντα της παραλιακής δεν μπορούν να καταλάβουν ότι βοθρολύματα που τρέχουν στους δρόμους απωθούν τους «πελάτες τους» περισσότερο από καθαρό νεράκι που εκβάλλει ένα χιλιόμετρο εντός του Ευβοϊκού. Θέση κρυστάλλινη , κατανοητή και πολιτικώς θεμιτή. Εάν είναι και πολιτικώς σωστή θα το κρίνει η ζωή και τα πρόστιμα που θα πληρώσει. Δεν γνωρίζω τον κ. Μάρκου προσωπικά αλλά η συμμετοχή του Δήμου μας στο ενημερωτικό ταξίδι τον οδήγησε στο ατόπημα να επιτεθεί λεκτικά στον κ ΠΙΣΤΙΚΙΔΗ. Καλό είναι να θυμάται ότι η ΡΑΦΗΝΑ ΕΙΧΕ ΧΩΡΟΘΕΤΗΜΕΝΟ, ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΕΛ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΥ. Στην συνέχεια του άρθρου θα αποδειχτεί το αβάσιμο της κατηγορίας περί «σπασίματος του κοινού μετώπου» με αντάλλαγμα κονδύλια της περιφέρειας.
Δεν συμμετείχε επίσης η ΕΥΔΑΠ πράγμα εν αρχής εντυπωσιακό μια που πίστευα μέχρι τότε ότι η ΕΥΔΑΠ θα ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή και διαχείριση του έργου. Στην διάρκεια του ταξιδιού όμως φάνηκε γιατί σωστά η ΕΥΔΑΠ δεν συμμετείχε στο ταξίδι. Πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε να εξηγήσει γιατί το ΚΕΛ Παιανίας-Κορωπίου κόστισε 65 εκατ. ευρώ+50 εκ ευρώ για τα δίκτυα (είναι σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας) ενώ το ΚΕΛ της Μίας Μιλιάς (από το ένα μίλι από την Λευκωσία και όχι από το ένα Μήλο), που λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια με τεχνολογία μεμβρανών κόστισε 25 εκατ. ευρώ μόνο!! Και μην βιαστεί κανείς να πει ότι οι Τουρκοκύπριοι ως χώρος και ουχί χώρα έχουν άλλα εργατικά απ ότι η Ελλάδα γιατί σε ερώτηση του γράφοντος για το breakdown cost αναφέρθηκε από τον διευθυντή του έργου 17,5εκατ. Ευρώ για εισαγόμενες από την Γερμανία εργαλειομηχανές-τεχνογνωσία και 7,5 εκ έργα πολιτικού μηχανικού στα κατεχόμενα. ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ + ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΓΙΑ ΚΕΛ 120.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε = 17,5 ΕΚ ΕΥΡΩ ΜΟΝΟ!!! Τα συμπεράσματα δικά σας... Δεύτερο σκληρό σημείο για την ΕΥΔΑΠ- το θέμα της σύμβασης παραχώρησης. Για να λάβει η ΕΥΔΑΠ επιχορήγηση από την ΕΕ για έργα είτε ένα είτε ένα δις ευρώ -απλά ξεχάστε το από την στιγμή που μπήκε στο χρηματιστήριο. Επιπροσθέτως και για όσους δεν γνωρίζουν - με νόμο του 2012 της κυβέρνησης ΠΑΠΑΔΗΜΑ το 38% των μετοχών του Δημοσίου μεταβιβάστηκε επτά ημέρες πριν την υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου στο ΤΑΙΠΕΔ!!!!! Πώς είπατε? Βέβαια μετά από προσφυγές το ΣτΕ με την υπ αριθ. 1906/2014 απόφαση του έκρινε την εν λόγω μεταβίβαση αντίθετη με το άρθρο 5 και 21 του Συντάγματος και η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την διυπουργική απόφαση της 25ης/4/2012 περί μεταβίβασης των μετοχών . Θα είχε ενδιαφέρον να απαντήσει ο νυν πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ αν έχει εφαρμοσθεί η εν λόγω απόφαση....
Και ερχόμαστε στο ζουμί της υπόθεσης... Αυτή η ιστορία ξεκινά από τότε που το Δημόσιο έπεσε κάτω από το 51% στην ΕΥΔΑΠ με την εν λόγω εταιρεία στο χρηματιστήριο. Αν δε με απατά η μνήμη μου αυτό έγινε επί κυβερνήσεων Καραμανλή -Σουφλιά (κάθε διόρθωση δεκτή). Τότε λοιπόν βρέθηκε ο εξής συνδυασμός (combinations στα γαλλικά της Σορβόννης -και κάπως έτσι στα «γαλλικά» του Τσιφόρου ) για να παρακαμφθεί το «πρόβλημα». Α) Ο Δήμος αιτείται και λαμβάνει την επιχορήγηση β) Ο Δήμος ταυτόχρονα υπογράφει πρωτόκολλο διαχείρισης με την διαχειριστική αρχή όπου άνευ αντιτίμου της παραχωρεί την διαχείριση των λυμάτων γ) Η διαχειριστική αρχή αναθέτει απευθείας στην ΕΥΔΑΠ η οποία διενεργεί τον διαγωνισμό επιλέγει τους αναδόχους και μετά την κατασκευή διαχειρίζεται και συντηρεί το έργο
Τι μου θυμίζει τι μου θυμίζει.... Κάτι σαν Γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι θυμίζει....
Ερώτημα που θα μείνει αναπάντητο: ΓΙΑΤΙ κκ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΝΑ ΛΑΒΩ ΕΓΩ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣ 65 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΩ ??? ΕΣΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙΣ, ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΤΖΑΜΠΑ ΧΡΗΜΑ.
Στις συμβάσεις που υπογράφει η ΕΥΔΑΠ υπάρχει και μία άλλη «λεπτομέρεια» . Απαιτεί να τις παραχωρηθούν τα δίκτυα ύδρευσης -όπου δεν τις ανήκουν- δηλαδή οι αρτηρίες του συστήματος. Οι φλέβες του συστήματος -δηλαδή τα δίκτυα αποχέτευσης θεωρητικά κατασκευάζονται από αυτήν μια που κάπως πρέπει να πάει το λύμα στο ΚΕΛ. ΟΜΩΣ Η ΕΥΔΑΠ ΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
ΓΙΑΤΙ καΕΥΔΑΠ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΩ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΡΑΦΗΝΑ (περίπου 25 εκατ ευρώ) ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ( περίπου 10 εκατ. ευρώ) ??? ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ!!! (απαγορεύεται από το νόμο ΣΑΜΑΡΑ, αν το παραχωρήσουμε πρέπει να γίνει δωρεάν- αλλά δεν υποχρεωνόμαστε να το παραχωρήσουμε).
Επιπροσθέτως των ανωτέρω ας σημειωθεί ότι τα έσοδα του δήμου από της εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης είναι άνω του 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Θα μας αποδίδει η ΕΥΔΑΠ αυτό το ποσό? Ας είμαστε σοβαροί, αυτά τα ερωτήματα δεν μπορεί η οποιαδήποτε διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να τα απαντήσει γιατί πρόκειται για καθαρή κλοπή ληστεία μετά φόνο και βιασμού απέναντι στο υστέρημα των Δημοτών Ραφήνας -Πικερμίου.
Εδώ λοιπόν φαίνεται η αξία μιας ανεξάρτητης δημοτικής αρχής η οποία δεν εκλέχθηκε υπό τις ευλογίες κάποιου κομματικού ιερατείου μ ένα Δημοτικό Συμβούλιο που θέλει να προσφέρει απαρτιζόμενο από ανθρώπους που δεν περιμένουν ούτε να ζήσουν από το δήμο ούτε να εξελιχθούν σε «διάττοντες αστέρες» της τοπικής πολιτικής σκηνής. Γι’ αυτό και ήταν αήθης η επίθεση Μάρκου στον Πιστικίδη. Τα ποσά που θα μοιράσει η περιφέρεια είναι κυριολεκτικά «φιστίκια» μπροστά σε αυτά που θέλουν να επωφεληθούν υποκλέπτοντας την υπογραφή μας και της αρμοδιότητες μας κ Μάρκου. Και σε περίπτωση που δεν τα γνωρίζατε -λογικό ούτε εγώ τα γνώριζα μία εβδομάδα πριν- ρωτήστε να σας τα πουν.
Και ερχόμαστε στο διά ταύτα. Είναι σαφές ότι με την τεχνολογία μεμβρανών το πρόβλημα έχει λυθεί. Η χωροθέτηση δεν είναι πλέον θέμα (αν ήταν κάποτε και όλα αυτά δεν αποτελούσαν μεθοδεύσεις). Δεν έχω προσωπικά ουδέν μένος ενάντια στην ΕΥΔΑΠ ή στο χρηματιστήριο ή στον Ιδιωτικό τομέα. Γίνομαι όμως έξαλλος όταν προσπαθούν να μου πιάσουν τον κ,,,,λο λέγοντας μου ότι και χάρη μου κάνουν. Αν η ΕΥΔΑΠ δεν δύναται λόγω νομικού πλαισίου, να προχωρήσουμε μόνοι μας. Άλλωστε εμείς παίρνουμε την επιδότηση όχι η ΕΥΔΑΠ, η SUEZ , ή η WTE (ενδεικτικά ορισμένα ονόματα αν και υπάρχουν δεκάδες μην έχετε αμφιβολία γιαυτό). Δεν πρόκειται για έργο κολοσσό , στην Κύπρο λειτουργούσαν τέλεια με μόνο 12 !!! υπαλλήλους!!! Χρηματοδότηση υπάρχει αλλά αυτό που μπλοκάρει είναι το τσουβάλιασμα με τα Σπάτα!!!
Κανείς δεν θα μάθει γιατί ο Σουφλιάς επέλεξε κάτι τέτοιο. Ο Χριστόπουλος –που πάταγε σε δύο βάρκες, πολεμήθηκε εσωτερικά και τώρα κάποιοι πίσω από τα πρόστιμα προσπαθούν να ποδηγετήσουν το Δήμο μας. Λάθος τσαμπουκάς σε λάθος άτομα. Στην τελική η Ραφήνα είναι λιμάνι και όχι resort...
Υ.Γ. Κοίτα να δεις που ο Κεχαγιόγλου είχε κάπου δίκιο όταν φώναζε γιά τις ευθύνες Καραμανλή-Σουφλιά....
Του Μύρωνα Ν. Τσαγκαράκη
Δρ. Πλαστικής Χειρ/κής Παν/μίου Αθηνών
Δημοτικού Συμβούλου Ραφήνας Πικερμίου
Σύγχρονη Πολιτεία - Νέα Αρχή
Περισσότερα: Rafina Pikermi News
και άλλους παράγοντες επισκέφθηκε την Κύπρο γιά να ενημερωθεί σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία ΚΕΛ με τεχνολογία μεμβρανών.
Αν και πολυπράγμων, ποτέ δεν θεώρησα το εαυτό μου αυθεντία στο θέμα, και έτσι με προσωπικά έξοδα συμμετείχα στην αποστολή. Η αλήθεια είναι πως όταν πρόκειται να ψηφίσεις για κάτι τόσο σημαντικό μόνο δύο τρόποι απόφασης υπάρχουν: Η στοιχίζεσαι πίσω από τις πλάτες της Δημοτικής αρχής και ψηφίζεις «ναι σε όλα» ή ακολουθείς το Αγγλοσαξονικό πρότυπο του « informed decision making” . Δηλαδή ενημερώνομαι πλήρως και με νηφαλιότητα ψηφίζω προς όφελος των συνδημοτών μου.
Δε θα κουράσω με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σταθμών και τα συγκριτικά στοιχεία εις εξ εκάστου , αν και φρόντισα με πολύ τρέξιμο στα γραφεία να εξασφαλίσω αυτά τα στοιχεία. Κυρίως σαν ιατρός και μέλος της επιτροπής που ελέγχει την ποιότητα των δειγμάτων ύδατος στον δήμο μας ενδιαφέρθηκα γιά τα περιστατικά αστοχίας κατά την τελευταία 5ετία και όχι τόσο γιά τις τελευταίες μηνιαίες μετρήσεις της ποιότητας του ύδατος που εκβάλλουν τα εν λόγω ΚΕΛ.
Το εντυπωσιακό όμως του ταξιδίου βρίσκεται αλλού και συγκεκριμένα:
Α) Ποιοί συμμετείχαν: Υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας (πρακτικά το στενό επιτελείο ΔΟΥΡΟΥ γιά το συγκεκριμένο θέμα), μέλη του ΔΣ του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου (πρακτικά όσοι καλόβολα δεν έχουν λάβει δεσμευτική θέση απέναντι στους ψηφοφόρους τους ή όσοι οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις τους το επέτρεπαν) καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας !!!! ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ?
Απάντηση: Το ΥΠΕΘΟΙΚ διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ και έχει αυξημένο ενδιαφέρον να δει το θέμα λυμένο για να απορροφηθούν λιμνάζοντα κονδύλια και να αποφευχθεί η πληρωμή προστίμων εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στη διάρκεια του ταξιδίου σε κατ ιδίαν συνομιλίες καθώς και κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου έγινε σαφές μετά από πιεστικές ερωτήσεις του γράφοντος ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί μόνο ΔΗΜΟΥΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ για την κατασκευή και διαχείριση ΚΕΛ. ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ . ΑΥΤΟ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ.
Β) Ποιοί δεν συμμετείχαν: Ο Δήμος Αρτέμιδος Σπάτων ο οποίος το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το σημείο εκβολής του αγωγού, μια που τα συμφέροντα της παραλιακής δεν μπορούν να καταλάβουν ότι βοθρολύματα που τρέχουν στους δρόμους απωθούν τους «πελάτες τους» περισσότερο από καθαρό νεράκι που εκβάλλει ένα χιλιόμετρο εντός του Ευβοϊκού. Θέση κρυστάλλινη , κατανοητή και πολιτικώς θεμιτή. Εάν είναι και πολιτικώς σωστή θα το κρίνει η ζωή και τα πρόστιμα που θα πληρώσει. Δεν γνωρίζω τον κ. Μάρκου προσωπικά αλλά η συμμετοχή του Δήμου μας στο ενημερωτικό ταξίδι τον οδήγησε στο ατόπημα να επιτεθεί λεκτικά στον κ ΠΙΣΤΙΚΙΔΗ. Καλό είναι να θυμάται ότι η ΡΑΦΗΝΑ ΕΙΧΕ ΧΩΡΟΘΕΤΗΜΕΝΟ, ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΕΛ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΥ. Στην συνέχεια του άρθρου θα αποδειχτεί το αβάσιμο της κατηγορίας περί «σπασίματος του κοινού μετώπου» με αντάλλαγμα κονδύλια της περιφέρειας.
Δεν συμμετείχε επίσης η ΕΥΔΑΠ πράγμα εν αρχής εντυπωσιακό μια που πίστευα μέχρι τότε ότι η ΕΥΔΑΠ θα ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή και διαχείριση του έργου. Στην διάρκεια του ταξιδιού όμως φάνηκε γιατί σωστά η ΕΥΔΑΠ δεν συμμετείχε στο ταξίδι. Πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε να εξηγήσει γιατί το ΚΕΛ Παιανίας-Κορωπίου κόστισε 65 εκατ. ευρώ+50 εκ ευρώ για τα δίκτυα (είναι σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας) ενώ το ΚΕΛ της Μίας Μιλιάς (από το ένα μίλι από την Λευκωσία και όχι από το ένα Μήλο), που λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια με τεχνολογία μεμβρανών κόστισε 25 εκατ. ευρώ μόνο!! Και μην βιαστεί κανείς να πει ότι οι Τουρκοκύπριοι ως χώρος και ουχί χώρα έχουν άλλα εργατικά απ ότι η Ελλάδα γιατί σε ερώτηση του γράφοντος για το breakdown cost αναφέρθηκε από τον διευθυντή του έργου 17,5εκατ. Ευρώ για εισαγόμενες από την Γερμανία εργαλειομηχανές-τεχνογνωσία και 7,5 εκ έργα πολιτικού μηχανικού στα κατεχόμενα. ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ + ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΓΙΑ ΚΕΛ 120.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε = 17,5 ΕΚ ΕΥΡΩ ΜΟΝΟ!!! Τα συμπεράσματα δικά σας... Δεύτερο σκληρό σημείο για την ΕΥΔΑΠ- το θέμα της σύμβασης παραχώρησης. Για να λάβει η ΕΥΔΑΠ επιχορήγηση από την ΕΕ για έργα είτε ένα είτε ένα δις ευρώ -απλά ξεχάστε το από την στιγμή που μπήκε στο χρηματιστήριο. Επιπροσθέτως και για όσους δεν γνωρίζουν - με νόμο του 2012 της κυβέρνησης ΠΑΠΑΔΗΜΑ το 38% των μετοχών του Δημοσίου μεταβιβάστηκε επτά ημέρες πριν την υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου στο ΤΑΙΠΕΔ!!!!! Πώς είπατε? Βέβαια μετά από προσφυγές το ΣτΕ με την υπ αριθ. 1906/2014 απόφαση του έκρινε την εν λόγω μεταβίβαση αντίθετη με το άρθρο 5 και 21 του Συντάγματος και η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την διυπουργική απόφαση της 25ης/4/2012 περί μεταβίβασης των μετοχών . Θα είχε ενδιαφέρον να απαντήσει ο νυν πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ αν έχει εφαρμοσθεί η εν λόγω απόφαση....
Και ερχόμαστε στο ζουμί της υπόθεσης... Αυτή η ιστορία ξεκινά από τότε που το Δημόσιο έπεσε κάτω από το 51% στην ΕΥΔΑΠ με την εν λόγω εταιρεία στο χρηματιστήριο. Αν δε με απατά η μνήμη μου αυτό έγινε επί κυβερνήσεων Καραμανλή -Σουφλιά (κάθε διόρθωση δεκτή). Τότε λοιπόν βρέθηκε ο εξής συνδυασμός (combinations στα γαλλικά της Σορβόννης -και κάπως έτσι στα «γαλλικά» του Τσιφόρου ) για να παρακαμφθεί το «πρόβλημα». Α) Ο Δήμος αιτείται και λαμβάνει την επιχορήγηση β) Ο Δήμος ταυτόχρονα υπογράφει πρωτόκολλο διαχείρισης με την διαχειριστική αρχή όπου άνευ αντιτίμου της παραχωρεί την διαχείριση των λυμάτων γ) Η διαχειριστική αρχή αναθέτει απευθείας στην ΕΥΔΑΠ η οποία διενεργεί τον διαγωνισμό επιλέγει τους αναδόχους και μετά την κατασκευή διαχειρίζεται και συντηρεί το έργο
Τι μου θυμίζει τι μου θυμίζει.... Κάτι σαν Γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι θυμίζει....
Ερώτημα που θα μείνει αναπάντητο: ΓΙΑΤΙ κκ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΝΑ ΛΑΒΩ ΕΓΩ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣ 65 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΩ ??? ΕΣΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙΣ, ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΤΖΑΜΠΑ ΧΡΗΜΑ.
Στις συμβάσεις που υπογράφει η ΕΥΔΑΠ υπάρχει και μία άλλη «λεπτομέρεια» . Απαιτεί να τις παραχωρηθούν τα δίκτυα ύδρευσης -όπου δεν τις ανήκουν- δηλαδή οι αρτηρίες του συστήματος. Οι φλέβες του συστήματος -δηλαδή τα δίκτυα αποχέτευσης θεωρητικά κατασκευάζονται από αυτήν μια που κάπως πρέπει να πάει το λύμα στο ΚΕΛ. ΟΜΩΣ Η ΕΥΔΑΠ ΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
ΓΙΑΤΙ καΕΥΔΑΠ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΩ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΡΑΦΗΝΑ (περίπου 25 εκατ ευρώ) ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ( περίπου 10 εκατ. ευρώ) ??? ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ!!! (απαγορεύεται από το νόμο ΣΑΜΑΡΑ, αν το παραχωρήσουμε πρέπει να γίνει δωρεάν- αλλά δεν υποχρεωνόμαστε να το παραχωρήσουμε).
Επιπροσθέτως των ανωτέρω ας σημειωθεί ότι τα έσοδα του δήμου από της εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης είναι άνω του 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Θα μας αποδίδει η ΕΥΔΑΠ αυτό το ποσό? Ας είμαστε σοβαροί, αυτά τα ερωτήματα δεν μπορεί η οποιαδήποτε διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να τα απαντήσει γιατί πρόκειται για καθαρή κλοπή ληστεία μετά φόνο και βιασμού απέναντι στο υστέρημα των Δημοτών Ραφήνας -Πικερμίου.
Εδώ λοιπόν φαίνεται η αξία μιας ανεξάρτητης δημοτικής αρχής η οποία δεν εκλέχθηκε υπό τις ευλογίες κάποιου κομματικού ιερατείου μ ένα Δημοτικό Συμβούλιο που θέλει να προσφέρει απαρτιζόμενο από ανθρώπους που δεν περιμένουν ούτε να ζήσουν από το δήμο ούτε να εξελιχθούν σε «διάττοντες αστέρες» της τοπικής πολιτικής σκηνής. Γι’ αυτό και ήταν αήθης η επίθεση Μάρκου στον Πιστικίδη. Τα ποσά που θα μοιράσει η περιφέρεια είναι κυριολεκτικά «φιστίκια» μπροστά σε αυτά που θέλουν να επωφεληθούν υποκλέπτοντας την υπογραφή μας και της αρμοδιότητες μας κ Μάρκου. Και σε περίπτωση που δεν τα γνωρίζατε -λογικό ούτε εγώ τα γνώριζα μία εβδομάδα πριν- ρωτήστε να σας τα πουν.
Και ερχόμαστε στο διά ταύτα. Είναι σαφές ότι με την τεχνολογία μεμβρανών το πρόβλημα έχει λυθεί. Η χωροθέτηση δεν είναι πλέον θέμα (αν ήταν κάποτε και όλα αυτά δεν αποτελούσαν μεθοδεύσεις). Δεν έχω προσωπικά ουδέν μένος ενάντια στην ΕΥΔΑΠ ή στο χρηματιστήριο ή στον Ιδιωτικό τομέα. Γίνομαι όμως έξαλλος όταν προσπαθούν να μου πιάσουν τον κ,,,,λο λέγοντας μου ότι και χάρη μου κάνουν. Αν η ΕΥΔΑΠ δεν δύναται λόγω νομικού πλαισίου, να προχωρήσουμε μόνοι μας. Άλλωστε εμείς παίρνουμε την επιδότηση όχι η ΕΥΔΑΠ, η SUEZ , ή η WTE (ενδεικτικά ορισμένα ονόματα αν και υπάρχουν δεκάδες μην έχετε αμφιβολία γιαυτό). Δεν πρόκειται για έργο κολοσσό , στην Κύπρο λειτουργούσαν τέλεια με μόνο 12 !!! υπαλλήλους!!! Χρηματοδότηση υπάρχει αλλά αυτό που μπλοκάρει είναι το τσουβάλιασμα με τα Σπάτα!!!
Κανείς δεν θα μάθει γιατί ο Σουφλιάς επέλεξε κάτι τέτοιο. Ο Χριστόπουλος –που πάταγε σε δύο βάρκες, πολεμήθηκε εσωτερικά και τώρα κάποιοι πίσω από τα πρόστιμα προσπαθούν να ποδηγετήσουν το Δήμο μας. Λάθος τσαμπουκάς σε λάθος άτομα. Στην τελική η Ραφήνα είναι λιμάνι και όχι resort...
Υ.Γ. Κοίτα να δεις που ο Κεχαγιόγλου είχε κάπου δίκιο όταν φώναζε γιά τις ευθύνες Καραμανλή-Σουφλιά....
Του Μύρωνα Ν. Τσαγκαράκη
Δρ. Πλαστικής Χειρ/κής Παν/μίου Αθηνών
Δημοτικού Συμβούλου Ραφήνας Πικερμίου
Σύγχρονη Πολιτεία - Νέα Αρχή
Περισσότερα: Rafina Pikermi News
Γειά σου Μύρωνα, εξαιρετικός και πολύ σοβαρός γιατρός
ΑπάντησηΔιαγραφή