Φωτογραφία από τη σύσκεψη της 30.11.2015 στο ΥΠΕΣ
Μια ακόμα περίπτωση πολυετούς εξευτελισμού της δημόσιας διοίκησης από σκοπιμότητες των κατά νόμο αρμοδίων πολιτικών προσώπων (Υπουργών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, κ.ά.)
Η προσέγγιση της υπόθεσης στους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδος & Ραφήνας – Πικερμίου και τα εκτός πραγματικών δεδομένων τοπικά – κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (όσον αφορά διαδικασίες, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, απεμπόληση δημοσίου συμφέροντος και χρήματος, προκλητική άγνοια, καθώς και άλλες τεχνικές – περιβαλλοντικές, κλπ, συνεχιζόμενες επίμονες παρεκκλίσεις της κρατικής διοίκησης)Στην υπόθεση του πολυετούς προβλήματος της αποχέτευσης των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος, καταγράφουμε το τελευταίο διάστημα τις παρακάτω εξελίξεις:
- Την αναγγελία των προστίμων που επέβαλε στη χώρα (Ελληνική Δημοκρατία) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στα πλαίσια εκδίκασης της υπόθεσης C167/14 για παραβίαση της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων (Πρόστιμα βέβαια που αφορούν και άλλες περιοχές της χώρας)
- Τις τελευταίες συσκέψεις στα αρμόδια Υπουργεία και την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, όπου γενικώς οι συμμετέχοντες ανταλλάσσουν ξανά και ξανά …… απόψεις !!
- Η από 27.11.2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων – Αρτέμιδος με θέμα : «Λήψη απόφασης για τη διαχείριση αστικών λυμάτων του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, με σύνδεση στις ΕΕΛ Ψυττάλειας και διαβίβαση των στοιχείων και αποφάσεων του Δήμου, έως 2.12.2015, στις αρμόδιες αρχές». Απόφαση η οποία βασίσθηκε σε εισήγηση με στοιχεία 124 σελίδων, αλλά παρόλα αυτά η αντιπολίτευση (πλην ενός Δ.Σ), κατήγγειλε για μη ύπαρξη εισήγησης !!!
- Η από 29.10.2015 ανακοίνωση στην Ολομέλεια της Βουλής της διαβιβασθείσας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δικογραφίας για το αποχετευτικό πρόβλημα του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, κλπ. Ποινική δικογραφία με αφορμή μηνυτήρια αναφορά του κ. Χ. Ποθουλάκη (Συμπαραστάτη του Δημότη Σ-Α), που αφορά τους διατελέσαντες Υπουργούς Περιβάλλοντος, κ.κ. Ντίνα Μπιρμπίλη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γρηγ. Τσάλτας, Ευάγγελο Λιβιεράτο, Ι. Μανιάτη και Σταυρο Καλαφάτη (Η εφημερίδα φιλοξενεί σήμερα στο κύριο άρθρο της τα στοιχεία αυτά) και
- Την αινιγματική πρωτοβουλία τοπικών μελών του ΣΥΡΙΖΑ, για «ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» !! επί του αποχετευτικού θέματος των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος, με προφανώς αποπροσανατολιστική, ανεδαφική και (ευθέως) ενάντια στο δημόσιο συμφέρον πρότασή τους (με επίκληση αξιολόγησης !!) για επικρατέστερη επιλογή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή περιφερειακά του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
Αναλυτικότερα :
* Τα πρόστιμα της Ε.Ε. έπεσαν στη χώρα γιατί οι αρμόδιοι του κράτους ευθύνονται :
α) για οκτώ (8) χρόνια ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ τους, στη συμμόρφωση με την από 25.10.2007 απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση C-440/06 και* Οι Δήμοι Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος με αποφάσεις τους τεκμηριώνουν και ζητούν να λυθεί το αποχετευτικό τους πρόβλημα με σύνδεση στις ΕΕΛ Ψυττάλειας, παραθέτοντας γι’ αυτό επίσημα στοιχεία, δημόσια έγγραφα και έγγραφα της ΕΥΔΑΠ, καθώς και την απόφαση 3743/2008 του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, που στηρίζουν τις προτάσεις τους.
β) για επτά (7) χρόνια ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ τους, στη συμμόρφωση με την αριθ. 3743/2008 απόφαση του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, περί ακύρωσης της υπ’ αριθ. πρωτ: 136125/10.9.2003 ΚΥΑ των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Υγείας – Πρόνοιας και Γεωργίας, σχετικά με την εκκρεμότητα (όρο) που με ευθύνη τους υπήρχε (και επί της ουσίας υπάρχει ακόμα) για το μέγα ρέμα Ραφήνας, ενέργεια που αφορά το προτεινόμενο από το ΥΠΕΚΑ και ΕΥΔΑΠ έργο εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων της περιοχής
* Τέλος, όπως μαθαίνουμε ορισμένα κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως της περιοχής Σπάτων, διαρρέουν με προφανή σκοπό να συσπειρώσουν στην κατεύθυνση που αυτά επιθυμούν την κομματική βάση της περιοχής και να επηρεάσουν ανώτερα κομματικά όργανα (Νομαρχιακή Επιτροπή Ανατ. Αττικής, στην οποία παρέδωσαν κείμενο) και στη συνέχεια τα αρμόδια Κυβερνητικά στελέχη, λειτουργώντας έτσι ως παραμηχανισμός επιβολής λύσεων που ως διαδικασία ουδόλως συνάδει με τους κανόνες της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων και την τήρηση της νομιμότητας που προβλέπεται για όλα τα δημόσια έργα.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ένα νέου τύπου «κομματικό κράτος» αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια του, απέναντι στο έως τώρα γνωστό «κράτος των εργολάβων».
Τα επιχειρήματα που προβάλλουν τα εν λόγω κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανώς σαθρά από δημοσιονομική άποψη (στερούνται επιλεξιμότητας, συσχέτισης του κατεπείγοντος λόγω προστίμων, δεν αναγνωρίζουν υφιστάμενα δεδομένα – δημόσιων εγγράφων που συνηγορούν στη λύση Ψυτάλλειας, κλπ), ενώ επικαλούνται δήθεν «αξιολόγηση που έδειξε επικρατέστερη ομόφωνη επιλογή …» χωροθέτησης του έργου εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή περιφερειακά του αεροδρομίου (από πότε κλειστές - εσωτερικές κομματικές διαδικασίες επιλέγουν και κατευθύνουν έργα ;)
Εξυπακούεται πάντως ότι οι αρμόδιοι της νέας διακυβέρνησης του κράτους μάλλον κατευθύνουν τις σκέψεις τους για χωροθέτηση ΚΕΛ στη θέση «Πλατύ χωράφι», άποψη την οποία προφανώς βοηθά η ανεδαφική και προφανώς για λόγους αντιπερισπασμού προτεινόμενη «επιλογή» των κομματικών μελών του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει μάλιστα του γεγονότος ότι η λύση αυτή προσκρούει ακόμα και σήμερα στο ισχυρό δεδομένο της αρνητικής απόφασης 3743/2008 του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Δεν είναι τυχαίο πάντως και το αποπροσανατολιστικό κείμενο ενημέρωσης που διένειμε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής, κ. Π. Φιλίππου, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι για τη λύση Πλατύ χωράφι φταίνε οι πολίτες που αντιδρούν.
Λέει συγκεκριμένα στην σε μεγάλο βαθμό αβάσιμή ανακοίνωσή του, ο κ. Φιλίππου :
«Για τους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου, υπάρχει χωροθέτηση για κατασκευή ΚΕΛ στη θέση Πλατύ Χωράφι, για την οποία όμως υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των κατοίκων …..», αποκρύπτοντας έτσι επιμελώς την απορριπτική απόφαση 3743/2008 του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ για τη θέση αυτή, εφόσον το κράτος δεν έχει ακόμα προσαρμοσθεί πλήρως στο περιεχόμενό της.
Με αυτήν την στρεβλή ενημέρωση, που δεν φαίνεται να είναι τυχαία, πώς να βρεθεί λύση; Όταν μάλιστα η μη ξεκάθαρη στάση του κ. Φιλίππου προφανώς ξεκινάει από τη θέλησή του να συνδεθεί κατά προτεραιότητα ο Σαρωνικός με την Ψυττάλεια (όχι η Αρτέμιδα και η Ραφήνα), όπως ο ίδιος έχει δρομολογήσει από όταν ήταν Δήμαρχος εκεί. Αυτά είναι καλό να τα αντιληφθούν και οι νέοι Υπουργοί πριν συνεχίσουν τα ίδια
Και ακόμα να σκεφθεί κανείς ότι το ίδιο το κράτος, ακόμα και σήμερα, μετά δηλαδή και τα επιβληθέντα στη χώρα πρόστιμα, δεν συμμορφώνεται καν με τη νομοθεσία που ορίζει τους κανόνες υλοποίησης έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων και φυσικά αγνοεί τις προτάσεις των Δήμων.
Έτσι όμως η κατάσταση και τα ευτράπελα διαιωνίζονται …….. προφανώς προς όφελος των ……. εργολάβων και όσων άλλων συμφερόντων επιθυμούν να δοθούν ξανά πολυδάπανες «λύσεις» για την αποχέτευση πόλεων που μπορούν άμεσα να δοθούν με σύνδεση στην Ψυττάλεια και όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του Δ.Σ. Σπάτων – Αρτέμιδος, περί :
« …. ωρίμανσης των συνθηκών που επιβάλλουν επιλογή λύσης του αποχετευτικού προβλήματος των πόλεών μας, μέσα σε πλαίσιο χρηστής διοίκησης και διαχείρισης, το οποίο θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη (εκτός των άλλων) ότι τα επιβληθέντα στη χώρα μας πρόστιμα μπορούν ασφαλέστερα, ταχύτερα και οικονομικότερα, να εξαλειφθούν σταδιακά, μόνο με την προώθηση της λύσης σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου μας με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Ψυττάλειας»
Απόφαση που μαζί με τα συνημμένα της καλό θα κάνουν να διαβάσουν προσεκτικά τόσο τα τοπικά κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τα αρμόδια κρατικά στελέχη.
Οι «ειδικοί» επί των βιολογικών της Ραφήνας ανταλλάσουν απόψεις με τους ειδικούς του βιολογικού της Λάρνακας (Όμως μικρού μεγέθους, προϋπολογισμού: 37.651.770 ευρώ, άρα και γι’ αυτό μη συγκρίσιμου σε φορτία, κλπ)
Αυτό αντί κάποιοι να ρίχνουν το βάρος σε ταξίδια εντυπώσεων (αστραπή) που όπως μαθαίνουμε γίνονται (Κύπρος 2.12.2015) από τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, κατά παραγγελία της κας Ρ. Δούρου (Περιφερειάρχη Αττικής), για προφανείς επιδιωκόμενους λόγους να προκύψει σύγχυση στις δημοτικές αρχές της περιοχής και να «σπάσει» το κοινό μέτωπο των δυο Δήμων, δεδομένου ότι οι από εδώ πρόθυμοι «επισκέπτες» της Ραφήνας στη
Λάρνακα, ενδεχομένως δεν κατανοήσουν ότι το εκεί έργο ΚΕΛ λειτουργεί υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες (άλλης Εθνικής νομοθεσίας, άλλου καθεστώτος συν-χρηματοδότησης, υπό όρους προστατευόμενης περιοχής, κλπ, κλπ). Κύριε Πιστικίδη, έτσι την παθαίνουν όσοι πατάνε σε πολλές βάρκες και βλέπουν το τυρί, αλλά δεν βλέπουν τη «φάκα», εκτός κι αν (όπως λέγεται) το ταξίδι αυτό και μόνο στήριξες πιστεύοντας ότι έτσι ο Δήμος Ρ-Π θα αποκτήσει εύνοια της Περιφέρειας για τις χρηματικές κατανομές που έρχονται προς τους ΟΤΑ. Καλή τύχη λοιπόν.
ΧΜΣ
Πηγή: Άρθρο στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΕΡΙΦ. ΑΤΤΙΚΗΣ - Φύλλο 4(157) 4-12-2015
Τα επιχειρήματα που προβάλλουν τα εν λόγω κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανώς σαθρά από δημοσιονομική άποψη (στερούνται επιλεξιμότητας, συσχέτισης του κατεπείγοντος λόγω προστίμων, δεν αναγνωρίζουν υφιστάμενα δεδομένα – δημόσιων εγγράφων που συνηγορούν στη λύση Ψυτάλλειας, κλπ), ενώ επικαλούνται δήθεν «αξιολόγηση που έδειξε επικρατέστερη ομόφωνη επιλογή …» χωροθέτησης του έργου εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή περιφερειακά του αεροδρομίου (από πότε κλειστές - εσωτερικές κομματικές διαδικασίες επιλέγουν και κατευθύνουν έργα ;)
Εξυπακούεται πάντως ότι οι αρμόδιοι της νέας διακυβέρνησης του κράτους μάλλον κατευθύνουν τις σκέψεις τους για χωροθέτηση ΚΕΛ στη θέση «Πλατύ χωράφι», άποψη την οποία προφανώς βοηθά η ανεδαφική και προφανώς για λόγους αντιπερισπασμού προτεινόμενη «επιλογή» των κομματικών μελών του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει μάλιστα του γεγονότος ότι η λύση αυτή προσκρούει ακόμα και σήμερα στο ισχυρό δεδομένο της αρνητικής απόφασης 3743/2008 του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Δεν είναι τυχαίο πάντως και το αποπροσανατολιστικό κείμενο ενημέρωσης που διένειμε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής, κ. Π. Φιλίππου, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι για τη λύση Πλατύ χωράφι φταίνε οι πολίτες που αντιδρούν.
Λέει συγκεκριμένα στην σε μεγάλο βαθμό αβάσιμή ανακοίνωσή του, ο κ. Φιλίππου :
«Για τους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου, υπάρχει χωροθέτηση για κατασκευή ΚΕΛ στη θέση Πλατύ Χωράφι, για την οποία όμως υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των κατοίκων …..», αποκρύπτοντας έτσι επιμελώς την απορριπτική απόφαση 3743/2008 του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ για τη θέση αυτή, εφόσον το κράτος δεν έχει ακόμα προσαρμοσθεί πλήρως στο περιεχόμενό της.
Με αυτήν την στρεβλή ενημέρωση, που δεν φαίνεται να είναι τυχαία, πώς να βρεθεί λύση; Όταν μάλιστα η μη ξεκάθαρη στάση του κ. Φιλίππου προφανώς ξεκινάει από τη θέλησή του να συνδεθεί κατά προτεραιότητα ο Σαρωνικός με την Ψυττάλεια (όχι η Αρτέμιδα και η Ραφήνα), όπως ο ίδιος έχει δρομολογήσει από όταν ήταν Δήμαρχος εκεί. Αυτά είναι καλό να τα αντιληφθούν και οι νέοι Υπουργοί πριν συνεχίσουν τα ίδια
Και ακόμα να σκεφθεί κανείς ότι το ίδιο το κράτος, ακόμα και σήμερα, μετά δηλαδή και τα επιβληθέντα στη χώρα πρόστιμα, δεν συμμορφώνεται καν με τη νομοθεσία που ορίζει τους κανόνες υλοποίησης έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων και φυσικά αγνοεί τις προτάσεις των Δήμων.
Έτσι όμως η κατάσταση και τα ευτράπελα διαιωνίζονται …….. προφανώς προς όφελος των ……. εργολάβων και όσων άλλων συμφερόντων επιθυμούν να δοθούν ξανά πολυδάπανες «λύσεις» για την αποχέτευση πόλεων που μπορούν άμεσα να δοθούν με σύνδεση στην Ψυττάλεια και όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του Δ.Σ. Σπάτων – Αρτέμιδος, περί :
« …. ωρίμανσης των συνθηκών που επιβάλλουν επιλογή λύσης του αποχετευτικού προβλήματος των πόλεών μας, μέσα σε πλαίσιο χρηστής διοίκησης και διαχείρισης, το οποίο θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη (εκτός των άλλων) ότι τα επιβληθέντα στη χώρα μας πρόστιμα μπορούν ασφαλέστερα, ταχύτερα και οικονομικότερα, να εξαλειφθούν σταδιακά, μόνο με την προώθηση της λύσης σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου μας με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Ψυττάλειας»
Απόφαση που μαζί με τα συνημμένα της καλό θα κάνουν να διαβάσουν προσεκτικά τόσο τα τοπικά κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τα αρμόδια κρατικά στελέχη.
Οι «ειδικοί» επί των βιολογικών της Ραφήνας ανταλλάσουν απόψεις με τους ειδικούς του βιολογικού της Λάρνακας (Όμως μικρού μεγέθους, προϋπολογισμού: 37.651.770 ευρώ, άρα και γι’ αυτό μη συγκρίσιμου σε φορτία, κλπ)
Αυτό αντί κάποιοι να ρίχνουν το βάρος σε ταξίδια εντυπώσεων (αστραπή) που όπως μαθαίνουμε γίνονται (Κύπρος 2.12.2015) από τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, κατά παραγγελία της κας Ρ. Δούρου (Περιφερειάρχη Αττικής), για προφανείς επιδιωκόμενους λόγους να προκύψει σύγχυση στις δημοτικές αρχές της περιοχής και να «σπάσει» το κοινό μέτωπο των δυο Δήμων, δεδομένου ότι οι από εδώ πρόθυμοι «επισκέπτες» της Ραφήνας στη
Λάρνακα, ενδεχομένως δεν κατανοήσουν ότι το εκεί έργο ΚΕΛ λειτουργεί υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες (άλλης Εθνικής νομοθεσίας, άλλου καθεστώτος συν-χρηματοδότησης, υπό όρους προστατευόμενης περιοχής, κλπ, κλπ). Κύριε Πιστικίδη, έτσι την παθαίνουν όσοι πατάνε σε πολλές βάρκες και βλέπουν το τυρί, αλλά δεν βλέπουν τη «φάκα», εκτός κι αν (όπως λέγεται) το ταξίδι αυτό και μόνο στήριξες πιστεύοντας ότι έτσι ο Δήμος Ρ-Π θα αποκτήσει εύνοια της Περιφέρειας για τις χρηματικές κατανομές που έρχονται προς τους ΟΤΑ. Καλή τύχη λοιπόν.
ΧΜΣ
Πηγή: Άρθρο στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΕΡΙΦ. ΑΤΤΙΚΗΣ - Φύλλο 4(157) 4-12-2015
Όταν κατά φαντασίαν μικροσυμφέρονται,άγνοια και ανικανότητα αρνούνται να προχωρήσουν ΑΜΕΣΩΣ τις συνδέσεις με την Ψυτάλλεια όλων των βιολογικών της ανατολικής Αττικής που εκτός από φθηνή,γρήγορη ,τεχνικά άρτια κλπ είναι και η μόνη πραγματοποιήσιμη λύση συμβαίνει αυτό το απίστευτο,ανούσιο και τελικά γελοίο αλλαλούμ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΚΕΛ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΦΕΥΓΕΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήτελικα ειναι ανικανοι? ή ικανοι διοτι ειναι πολλα τα λεφτα Αρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΚΕΛ έρχεται , Η Θάλασσα φεύγει
ΑπάντησηΔιαγραφήΨΥΤΤΑΛΕΙΑ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ
Πόσο Κόστος 35 εκατ 120 εκατ.
Ποιόν Εξυπηρετεί Όλο το Δήμο Μόνο τις εντός σχεδίου περιοχές
Τι Κίνδυνος Κανένας Αστοχία και μόλυνση της θάλασσας - περιβάλλοντος
Περιοχή εγκατάστασης Δεν απαιτείται Ευαίσθητο σε φυσικές καταστροφές-πλημμύρα
ΚΕΛ Λύτρωση ή Κατάρα για την Αρτέμιδα?
ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ?