Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Πολλά ερωτηματικά γεννά η εκχώρηση εσόδων του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος

Προβληματισμό, αν όχι ανησυχία, προκαλεί η απόφαση της Δημοτικής αρχής
Σπάτων –Αρτέμιδας για «την εκχώρηση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη φωτισμού για την
χρηματοδότηση παρεμβάσεων Ενεργειακής Αναβάθμισης - Αυτοματοποίησης Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός).»




Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση, παραχωρούνται τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού στην κατεύθυνση να πραγματοποιηθούν έργα που θα αφορούν (με βάση την απόφαση που ψηφίστηκε): "μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στις περιοχές που θα επιλεγούν και ενδεικτικά, προμήθεια του εξοπλισμού και την εγκατάστασή του, χρηματοδότηση της δαπάνης, διαχείριση του συστήματος".
Τα ποσά που μπαίνουν στα ταμεία του Δήμου από τα έσοδα αυτά ανάγονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή και περισσότερα αν ληφθεί υπόψη ότι η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό 8-12 ετών (Προϋπολογισμός εσόδων 2015: Τέλος καθαριότητας και φωτισμού: 4.958.000,00), ο οποίος μάλιστα αναφέρεται στη «διαχείριση των συστημάτων ηλεκτροφωτισμού των κοινοχρήστων χώρων σε επιλεγμένες περιοχές».
H Λαϊκή Συσπείρωση κατανοεί την ανάγκη για την ενεργειακή αναβάθμιση, για την αυτοματοποίηση και την εξοικονόμηση πόρων με την «εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας». Είμαστε θετικοί σε αυτήν την κατεύθυνση στη δημιουργία τεκμηριωμένης μελέτης από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Εντούτοις δεν κατανοούμε πως μπορεί εξ αρχής ο Δήμος να αποφασίζει για την εκχώρηση των εσόδων του, των χρημάτων δηλαδή των πολιτών, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για:
Α) Ποιο είναι το ακριβές ποσό των εσόδων που σχεδιάζεται να παραχωρηθούν;
Β) Ποιες είναι οι επιλεγμένες περιοχές;
Γ) Ποιος φορέας (Δημόσιος, ιδιωτικός, ΔΕΚΟ ) θα αναλάβει αυτή την ενέργεια;
Δ) Επιστημονική τεκμηρίωση με στοιχεία για τα οφέλη του Δήμου από την εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με τα ποσά των εσόδων που θα στερηθεί!
Αντίθετα η Δημοτική αρχή και η μείζονα αντιπολίτευση υπερψήφισαν μια απόφαση που βασίζεται σε σχέδια επί χάρτου, σε γενικές διαπιστώσεις, χωρίς συγκεκριμένα δεδομένα που να βασίζονται σε έρευνες και μετρήσιμα στοιχεία. Υπήρξαν μόνο γενικόλογες αναφορές του τύπου «ότι μέσα από την υλοποίηση της πρότασης, οι ενεργειακές υπηρεσίες οδηγούν σε αποδεδειγμένη και επαληθεύσιμη (με μέτρηση) (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΑ ΡΩΤΟΥΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ;) εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας. Στη συνέχεια χωρίς κανένα άλλο στοιχείο και μέτρηση αναφέρεται ότι το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας κυμαίνεται από 50% έως 60%.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση υλοποιεί παλιά και νέα Μνημόνια στερώντας πολύτιμους πόρους από τους Δήμους και φορτώνοντας νέα βάρη στους δημότες δεν μπορεί η οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις εκχώρησης εσόδων, πριν καν υλοποιηθούν συγκεκριμένες έρευνες και τεθούν υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου προς αξιολόγηση και έγκριση.

Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Σπάτων-Αρτέμιδας δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και με όσες δυνάμεις διαθέτουμε θα παρεμβαίνουμε για την αξιοποίηση των χρημάτων των δημοτών με την μεγαλύτερη ωφέλεια για το Δήμο και τους κατοίκους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου