Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΣΠΑΤΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ - «Χορταριασμένε» μας… Δήμε...

Οι έντονες βροχοπτώσεις, της περασμένης χειμερινής περιόδου, εκτός των καταστροφών, προκάλεσαν και έντονη βλάστηση σε κάθε είδους χόρτων. Στο δήμο μας (φυσικά και σε άλλους δήμους της Ελλάδας), που υπάρχουν πολλά άκτιστα οικόπεδα και ακαλλιέργητες εκτάσεις, ο καθαρισμός αυτών των οικοπέδων και εκτάσεων είναι επιβεβλημένος, διότι μόλις ξεραθούν τα χόρτα, ο κίνδυνος πυρκαγιάς πολλαπλασιάζεται, από εκούσιο, ή ακούσιο «ατύχημα», ή ακόμα από κάποιον κατά φαντασία και ιδιοτελή «Νέρωνα».

Η σημερινή εικόνα του Δήμου εμφανίζεται ως εξής: εκτός των ολίγων οικοπέδων που οι συνειδητοί ιδιοκτήτες τους καθαρίζουν τα ξερά χόρτα, τα περισσότερα παραμένουν χορταριασμένα, καθώς και οι παρυφές των δρόμων.
Υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας, Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, είναι ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Λάμπρου. Με τον κ. Λάμπρου, είχαμε μια μικρή συνέντευξη, για θέματα της αρμοδιότητάς του.




Για το θέμα του καθαρισμού των χόρτων, από τα οικόπεδα, μας είπε τα εξής: «Σε πρώτη φάση -αρχές Μαΐου- στείλαμε επιστολές στους οικοπεδούχους, με τις οποίες τους ενημερώνουμε ότι βάσει νόμου και πυροσβεστικής διάταξης, έχουν την υποχρέωση να καθαρίσουν τα χόρτα από τα οικόπεδά τους. Αν δεν συμβεί αυτό εντός 45ημερών, μετά από απόφαση του Δ.Σ., ο Δήμος έχει το δικαίωμα να στείλει συνεργείο να καθαρίσει τα χόρτα και να στείλει ανάλογη χρέωση (Σημ. Σύντ. 0,50 Ευρώ ανά τετραγωνικό) και πρόστιμο στον ιδιοκτήτη.

Απ’ ότι γνωρίζω ποτέ δεν έγινε από το Δήμο καθαρισμός, ούτε ποτέ στάλθηκε πρόστιμο.
Στο Δήμο έχουμε 4 κηπουρούς. Για μια εβδομάδα ο ΣΠΑΠ μας έδωσε χορτοκοπτικά μηχανήματα. Καταρχήν καθαρίσαμε το νεκροταφείο, τα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και τη νησίδα της Λεωφόρου. Αναθέσαμε σε εργολάβο να καθαρίσει τις παρυφές των δρόμων και τους κοινόχρηστους χώρους. Στον τομέα αυτό χρειαζόμαστε και τη βοήθεια των πολιτών. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Το παρήγορο γεγονός είναι ότι υπάρχουν ευσυνείδητοι πολίτες και έτσι μειώνεται το κακό. Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι ιδιοκτήτης οικοπέδου το οποίο δεν είχε καθαρίσει και ξεκίνησε πυρκαγιά, έχει υποστεί Ποινική Δίωξη.
Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες;
Αυτή τη στιγμή έχουμε επάρκεια τροφίμων. Η ΜΚΟ, η οποία διαχειρίζεται χρήματα του κράτους, μας έδωσε περίπου 4000 Ευρώ και αγοράσαμε τρόφιμα από τα Σούπερ Μάρκετ. Να προσθέσω ότι στην επάρκεια συνέβαλε και η βοήθεια που λάβαμε και από το Αεροδρόμιο. Επίσης να σας πω, ότι έχουμε κάνει αίτηση προς το Αεροδρόμιο, ελπίζω να γίνει δεκτή, να γίνει ο μηνιαίος χορηγός σε τρόφιμα. Σημαντικό βοήθημα είναι η δικτύωση μας με την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Φέρνουμε συνεχώς ψάρια. Μέχρι σήμερα έχουμε φέρει περίπου 10 τόνους.
Δημοτικά Ιατρεία. Ακούγονται παράπονα για τα ραντεβού.
Αυτά τελείωσαν. Οι ιατροί, καρδιολόγος και ορθοπεδικός ήσαν εθελοντές και είχαν περιορισμένο χρόνο παρουσίας. Πρέπει όμως να καταλάβουν οι Δημότες, ότι τα Δημοτικά Ιατρεία δεν υποκαθιστούν το ΙΚΑ. Απλά κάνουν πρωτοβάθμια περίθαλψη, πρόληψη και συνταγογράφηση. Από τούδε και στο εξής ο καρδιολόγος και ο ορθοπεδικός είναι αμειβόμενοι και θα είναι καθημερινά στα ιατρεία. Επίσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό, συνεχίζουν οι εθελοντές ιατροί που είναι: 2 ουρολόγοι, 1 γαστρεντερολόγος και 2 παιδίατροι. Ελπίζω σύντομα να προστεθούν και άλλες ειδικότητες.
Η κοπή των επικίνδυνων δέντρων γιατί σταμάτησε;
Μας ήρθαν από το υπουργείο 31.000 Ευρώ, ως Πολιτική Προστασία και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να συνεχιστεί το κλάδεμα και η κοπή των επικίνδυνων δέντρων. Όμως κι εδώ χρειαζόμαστε την βοήθεια των δημοτών. Πρέπει να κλαδεύουν τα κλαδιά από τα δέντρα που είναι στο κήπο τους και βγαίνουν στο δρόμο καθώς και τις πρασινάδες τους. Ας μην τα περιμένουμε όλα από το Δήμο, ο οποίος προσπαθεί μεν, αλλά για τις γνωστές αιτίες και συνθήκες δεν προλαβαίνει.

Από τον Δημήτρη Πνευματικάτο - www.dimotisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου