Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες, παραμένουν τα capital controls

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες, παραμένουν τα capital controls
Αναλήψεις από τα ΑΤΜ 180 ευρώ μία φορά κάθε τρεις ημέρες - Τι αλλάζει, πότε θα επανέλθει το σύστημα - Ποιές συναλλαγές μπορείτε να κάνετε. Αύριο θα δημοσιευθεί η
υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία ανοίγουν τα καταστήματα των τραπεζικών ιδρυμάτων για τους πελάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αν και απόψε το απόγευμα θα ανακοινώσουν την παράταση της τραπεζικής αργίας για ακόμα μία ημέρα, αύριο αναμένεται να δοθεί εντολή για λειτουργία  των γκισέ.




Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει άρση των capital controls, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προς το παρόν δεν θα αυξηθεί το ημερήσιο ποσό ανάληψης. Η αρμόδια επιτροπή θα εξετάζει καθημερινά την επάρκεια του συστήματος σε ρευστότητα και αναλόγως θα λαμβάνει αποφάσεις. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες η αυριανή υπουργική απόφαση θα προβλέπει και θετικές τροποποιήσεις για τις επιχειρήσεις, καθώς θα μπορούν για τις δραστηριότητες τους και τις παραγγελίες τους να στέλνουν από τα ταμεία των καταστημάτων εμβάσματα κλπ. και να κάνουν πληρωμές με ρευστό. Δεν  αναμένεται, ωστόσο, να γίνει άρση για αποστολή καταθέσεων στο εξωτερικό, ούτε αγορές από το εξωτερικό (με χρωστικές ή πιστωτικές) μέσω ίντερνετ. Επίσης, εξετάζεται οι πελάτες να μπορούν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ ποσό ύψους 180 ευρώ με μία δόση κάθε τρεις ημέρες.

Θετική εξέλιξη προφανώς  η απόφαση της ΕΚΤ να αυξηθεί ο ΕLA κατά  900 εκατ. ευρώ για μία εβδομάδα, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν αποκλείεται, μετά και τη ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων, να λάβει απόφαση και για νέα αύξηση.

 Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο protothema.gr ότι η επιστροφή της ομαλότητας στις τράπεζες δεν θα πάρει τόσο διάστημα όσο στην Κύπρο (σχεδόν 2 έτη), εκτιμώντας ότι σημείο αναφοράς είναι η υπογραφή και η έγκριση του νέου δανείου από τον ΕSM. Ύστερα, οι τράπεζες σταδιακά θα απελευθερώνουν συναλλαγές και σε ορίζοντα δύο μηνών ενδεχομένως να έχει αποκατασταθεί πλήρως το σύστημα. Εξάλλου, μη ξεχνάμε ότι με τη νέα χρηματοδότηση προβλέπεται και ένα ποσό ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και ένα ποσό για “μαξιλάρι” ασφαλείας.

Ελένη Στεργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου