Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Επέκταση τραπεζικών εργασιών και παράταση της τραπεζικής αργίας έως 16 Ιουλίου

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Επέκταση  της τραπεζικής αργίας έως 16 Ιουλίου και παράταση τραπεζικών εργασιών ΦΕΚ Α 79/14.7.2015)
Συμπλήρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α΄ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 66) και ισχύει, αναφορικά με την παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας, ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής, περιοριστικών μέτρων, αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής εγγυοδοσιών και πάσης φύσεως παραβόλων καθώς και παράτασης της λύσης και εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ.




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
Το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος,
  1. την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α΄ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 66) και ισχύει καθώς και τις Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτής,
  2. την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να παραταθεί η προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας, να ρυθμιστούν θέματα συναλλαγών κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, να ελεγχθεί η μεταφορά μετρητών από φυσικά πρόσωπα κατά την έξοδό τους από την ελληνική επικράτεια και την είσοδό τους σε αυτήν και να συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών,
  3. την σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:
Αρθρο Πρώτο.
  1. Παρατείνεται έως και 16 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α΄ 65), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  2. Κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, πέραν των περιπτώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α΄ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 66) και ισχύει, και των Υπουργικών Αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτής, δύναται να πραγματοποιούνται από τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό οι ακόλουθες πράξεις:
α. Η άπαξ καταβολή ποσού εκατόν είκοσι (120) ευρώ στους δικαιούχους, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί από την έναρξη ισχύος των Γ.Δ.Ο.Π.0000929 ΕΞ2015/Π2243/2.7.2015 (Β΄ 1343), Γ.Δ.Ο.Π.0000945 ΕΞ2015/ΧΠ2261/8.7.2015 (Β΄ 1420) και Γ.Δ.Ο.Π. 0000954ΕΞ2015/ ΧΠ2775/10.7.2015 (Β΄ 1458) αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών και έως την έναρξη ισχύος της παρούσας.
β. Οι πληρωμές:
αα) ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών δόσεων από τη χρήση πιστωτικής κάρτας και από κάθε είδους δάνειο, και
ββ) οφειλών προς το Δημόσιο, προς τις ΔΕΚΟ, προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και προς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με κατάθεση μετρητών ή με εντολή μεταφοράς χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό.
γ. Η εντολή μεταφοράς κεφαλαίων από λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως σε άλλο αντίστοιχο λογαριασμό που τηρείται στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.
  1. Η παρ. 4 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α΄ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 66) και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Συνιστάται στην Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Αρμοδιότητα της ως άνω Επιτροπής αποτελεί η έγκριση συγκεκριμένων συναλλαγών που δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες της παραγράφου 2 του παρόντος ή σε εκείνες που εξαιρούνται με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών του τελευταίου εδαφίου της ίδιας παραγράφου. Κατά προτεραιότητα εξετάζονται οι συναλλαγές, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διαφύλαξη δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συναλλαγών για την πληρωμή ιατρικών εξόδων ή εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών, τροφίμων, πρώτων υλών και καυσίμων.
Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών μπορεί να συστήνεται ανά πιστωτικό ίδρυμα ειδική υποεπιτροπή για την έγκριση μέρους ή όλου των συναλλαγών που αναφέρονται στα προηγούμενα εδάφια της παρούσας παραγράφου. H Επιτροπή Έγκρισης  Τραπεζικών Συναλλαγών καθορίζει τους όρους λειτουργίας των υποεπιτροπών αυτών καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια της σχετικής διαδικασίας και λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένων του ύψους και της κατανομής ανά πιστωτικό ίδρυμα του ημερήσιου ορίου σε επιμέρους είδη συναλλαγών και της αναπροσαρμογής των ανωτέρω ορίων.
Η ως άνω Επιτροπή είναι εξαμελής και συγκροτείται από τα εξής πρόσωπα:
α) τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,
β) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών, με αναπληρωτή του τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Δημόσιου Λογιστικού της ίδιας Γενικής Γραμματείας,
γ) έναν εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με τον αναπληρωτή του που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,
δ) έναν εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος με τον αναπληρωτή του που ορίζονται με απόφαση του Διοικητή της,
ε) έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον αναπληρωτή του που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου της, και
στ) έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τον αναπληρωτή του που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου της.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζει περαιτέρω έναν υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής ως Γραμματέα, με τον αναπληρωτή του.
Για την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών συνιστάται στην Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής Ομάδα Υποστήριξης. Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ορίζονται τα μέλη της Ομάδας Υποστήριξης και ο Συντονιστής της με τον αναπληρωτή του και ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη λειτουργία της. Αρμοδιότητα της Ομάδας Υποστήριξης αποτελεί η συγκέντρωση των αιτημάτων έγκρισης συναλλαγών και των σχετικών εισηγήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, ο έλεγχος της πληρότητας των συνοδευτικών τους εγγράφων, η προετοιμασία των συνεδριάσεων της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η σύνταξη των πρακτικών και των σχετικών αποφάσεων της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η ηλεκτρονική καταγραφή, παρακολούθηση και ανάλυση των στοιχείων σχετικών αιτημάτων και εγκρίσεων, καθώς και η παροχή σε αυτήν της αναγκαίας γραμματειακής υποστήριξης.
Το ηλεκτρονικό και φυσικό αρχείο της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που είχε συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α΄ 65), μεταφέρεται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών της παρούσας παραγράφου. Τα εκκρεμή αιτήματα έγκρισης συναλλαγών που είχαν υποβληθεί ενώπιον της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που είχε συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζονται κατά προτεραιότητα από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών της παρούσας παραγράφου. Τα μέλη και ο γραμματέας της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών καθώς και τα μέλη και ο γραμματέας της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που συστήθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α΄65), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεν έχουν καμία ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη ευθύνη, εκτός εάν αποδειχθεί ότι βαρύνονται με δόλο.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα που αφορά την εφαρμογή των ρυθμίσεων της παρούσας παραγράφου.»
  1. Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τραπεζική αργία αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων. Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση έκδοσης και κατάθεσης, εκ μέρους των δικηγόρων ή των διαδίκων, γραμματίων καταβολής, δικαστικών ενσήμων, εισφορών, ή άλλων, πάσης φύσης, παραβόλων και εξόδων σχετικά με την άσκηση και εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων ενώπιον δικαστικών αρχών ή την εκπροσώπηση από συνήγορο ενώπιον αυτών. Οι υπόχρεοι κατά το νόμο υποχρεούνται να προσκομίσουν αυτά ενώπιον της αρμόδιας αρχής εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από τη λήξη της τραπεζικής αργίας.
Επίσης, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής πάσης φύσης εγγυοδοσιών ή εφάπαξ ή σε δόσεις χρηματικών ποσών από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής, εφόσον η σχετική υποχρέωση γεννήθηκε ή η συμπλήρωση της προθεσμίας εκπλήρωσής της ανέκυψε στο διάστημα της τραπεζικής αργίας.
  1. Μετά το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 13 του N. 4111/2013 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
«Η προθεσμία της διατάξεως του άρθρου 13 παρ. 7 περίπτ. στ΄ εδαφ. β΄, όπως αυτό ισχύει, για την εκ νόμου λύση και εκκαθάριση του ΟΔΙΕ Α.Ε., παρατείνεται έως την 24.8.2015».
Αρθρο Δεύτερο.
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2015

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ,
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ,
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ,
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ,
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ,
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ,
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ ΗΣΥΧΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ,
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ,
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΟΛΓΑ− ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΔΑΣ,
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

optimumanalysis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου