Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Αποκωδικοποιήθηκε η γεύση που αφήνουν τα λιπαρά στο στόμα

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να «ανακαλύψουν» τη γεύση που αφήνει το λίπος στο στόμα, κάνοντας λόγο στο περιοδικό
Chemical Sensesγια μια διακριτική γεύση που διαφέρει από τις ήδη γνωστές.
Έτσι, η γεύση του λιπαρού ίσως μελλοντικά να προστεθεί επίσημα ως έκτη στις υπόλοιπες πέντε βασικές γεύσεις (γλυκό, αλμυρό κ.α) αφού, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως ο άνθρωπος μπορεί να την ανιχνεύσει και να την ξεχωρίσει από τις άλλες.




Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Πέρντιου, μέσω δοκιμών σε 54 εθελοντές, απέδειξαν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν εύκολα τη γεύση του λιπαρού, όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια μεγάλη γευστική γκάμα.

Ωστόσο, τα καταφέρνουν μια χαρά, όταν το γευστικό φάσμα περιλαμβάνει μόνο δυσάρεστες γεύσεις (πικρό, ξινό, αλμυρό). Οι εθελοντές ήσαν σε θέση να νιώσουν το λιπαρό, ακόμη και όταν οι επιστήμονες σκοπίμως αφαίρεσαν την υφή και την οσμή του λίπους.

Οι ερευνητές πρότειναν η εν λόγω «λιπαρή» γεύση να ονομασθεί «ολεογκούστους» (από τη λατινική λέξη για τη ικανότητα γεύσης του λίπους). Επίσης επεσήμαναν ότι αν και σε πολλούς ανθρώπους τα λίπη αρέσουν, αυτή καθεαυτή η εν λόγω γεύση δεν είναι ευχάριστη.

Όμως στην πράξη, επειδή τα λιπαρά τρόφιμα αποτελούν μίγματα ουσιών και γεύσεων, η δυσάρεστη λιπαρή γεύση όχι μόνο καλύπτεται, αλλά αναδεικνύει καλύτερα τις άλλες γεύσεις. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την πικρή γεύση του καφέ και της σοκολάτας.

Αποκωδικοποιήθηκε η γεύση που αφήνουν τα λιπαρά στο στόμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου