Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Παιδιά νοικοκύρηδες!

Συνήθως τα παιδιά δεν τα πάνε καλά με την καθαριότητα και τις δουλειές του σπιτιού.. Προτιμούν το παιχνίδι και τη ξεγνοιασιά, όπως κάναμε και εμείς άλλωστε!

Παρόλα αυτά, καλό θα είναι να τους μάθετε κάποιες βασικές δουλειές, χωρίς να τα πιέζετε, για να συνειδητοποιήσουν σιγά-σιγά ότι θα πρέπει να αναλάβουν κάποιες ευθύνες και να σας βοηθούν!
1. Πλυντήριο Ρούχων
Μπορείτε αρχικά να δείξετε στα παιδιά σας να ξεχωρίζουν τα χρωματιστά από τα σκούρα και τα άσπρα ρούχα. Είναι κάτι που θα το δουν σαν παιχνίδι και θα τους αρέσει!
Όταν είναι πλέον σε ηλικία σχολείου, μπορείτε να τους ζητήσετε να αδειάζουν το πλυντήριο και να απλώνουν τα ρούχα.
Όταν μεγαλώσουν λίγο ακόμα, γύρω στην ηλικία των 8-10, μπορούν πλέον να αναλάβουν αυτή την ευθύνη και να βάζουν εξ’ ολοκλήρου πλυντήριο μόνα τους!




2. Πλύσιμο των Πιάτων
Τα παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά σε αυτό! Αρχικά, μπορείτε να τους ζητήσετε να σκουπίζουν τα πιάτα, ενώ σας βλέπουν να τα πλένετε και μετά από λίγο καιρό να τα πλένουν εκείνα!
3. Στρώσιμο κρεβατιού
Κάτι απλό, αλλά σημαντικό. Μπορείτε να τα μάθετε από μικρά να στρώνουν το κρεβάτι τους.
Αφήστε τους, όμως, την ελευθερία να το «στολίζουν» όπως θέλουν! Για παράδειγμα, μπορεί να βάζουν τα αρκουδάκια ή τις κούκλες τους! Όλα θεμιτά, αρκεί το κρεβάτι να είναι περιποιημένο!
4. Συγύρισμα των παιχνιδιών τους
Από τις πιο σημαντικές δουλειές που πρέπει να κάνουν από μικρά τα παιδιά είναι να συμμαζεύουν τα παιχνίδια τους αφού τελειώσουν. Καλό θα είναι να το θέσετε ως κανόνα! Επίσης, θα πρέπει να τους μεταδώσετε το ότι εκείνα είναι υπεύθυνα για τα παιχνίδια και το δωμάτιό τους, οπότε εσείς δε θα τα βοηθήσετε στο συγύρισμα!
Το μόνο που χρειάζεται για να τα καταφέρετε είναι στρατηγική! Δεν πρέπει να είστε αυστηροί με τα παιδιά, ούτε να έχετε το ύφος της δασκάλας.
Για αρχή, μπορείτε να τους ζητάτε τη βοήθειά τους, κάνοντάς το να φαίνεται σαν παιχνίδι! Αν μάλιστα τα πάνε καλά, μπορείτε να τα επιβραβεύετε για παράδειγμα, με ένα παγωτό ή μία βόλτα στην παιδική χαρά!
Θα δείτε ότι σταδιακά θα τους γίνει συνήθεια και θα γίνουν πιο υπεύθυνοι ως χαρακτήρες!

Γράφει η Μαρία Κωνσταντοπούλου   - http://www.post4life.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου