Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Χωρίς προσαυξήσεις η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία

Χωρίς προσαυξήσεις η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία
Μόνο το κεφάλαιο της βεβαιωμένης οφειλής θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις προσαυξήσεις που εμφανίζονται στην προσωποποιημένη
πληροφόρηση του Τaxis κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας. Σημειώνεται ότι οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνονται μέχρι και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη της τραπεζικής αργίας. Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.




Επίσης κατά το διάστημα που διαρκεί η τραπεζική αργία δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση με τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των κάθε είδους φορολογικών οφειλών, των οποίων οι προθεσμίες καταβολής λήγουν σε ημέρα τραπεζικής αργίας. Ωστόσο, οι εφαρμογές του Τaxis στις οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες αυτή την περίοδο συνεχίζουν να εμφανίζουν τις προσαυξήσεις που προβλέπονται από τον ΚΦΔ (0,73% ανά μήνα καθυστέρησης) λόγω μη δυνατότητας τροποποίησης και εναρμόνισης όλων των εφαρμογών, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση.
Η διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Σοφία Σεχπερίδου δήλωσε χθες, ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους τις προσαυξήσεις που εμφανίζονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση και θα πρέπει να πληρώνουν μόνο το κεφάλαιο της βεβαιωμένης οφειλής.
Ο μη καταλογισμός προσαυξήσεων αφορά στην περίοδο από 28 Ιουνίου 2015 έως και την λήξη της τραπεζικής αργίας και όχι τυχόν προηγούμενες περιόδους. Συνεπώς, εάν υπάρχουν ήδη ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές π.χ. από Μάρτιο ή Απρίλιο, οι προσαυξήσεις θα υπολογίζονται κανονικά από την ημερομηνία που η οφειλή κατέστη ληξιπρόθεσμη μέχρι και την 28η Ιουνίου 2015.
Απόφαση

Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο της ανάγκης διαλειτουργικότητας των φορέων της Ελληνικής Διοίκησης προς όφελος των πολιτών, η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα χρήσης από τους φορείς, της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Αυθεντικοποίησης Χρηστών, που αναπτύχθηκε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΓΓΔΕ. Με την εν λόγω ηλεκτρονική υπηρεσία, οι ενδιαφερόμενες δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, εποπτευόμενα ΝΠΙΔ κ.λπ. μπορούν να πιστοποιούν τους πολίτες για χρήση δικών τους ηλεκτρονικών εφαρμογών και συστημάτων, χωρίς να απαιτείται να υποστούν -οι φορείς και οι πολίτες- χρονοβόρες ή / και κοστοβόρες διαδικασίες αυθεντικοποίησης.
Ηδη αρκετοί φορείς έχουν αιτηθεί την υπηρεσία, η οποία προσαρμοσμένη κατά περίπτωση είναι διαθέσιμη προς χρήση, συνάδει με το πνεύμα της εποχής και συνεισφέρει ουσιαστικά τόσο στη συλλογική προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων όσο και στην παροχή ποιοτικά βελτιωμένων υπηρεσιών από την ελληνική διοίκηση στους διοικούμενους πολίτες.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου