Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ο κήπος θα γίνει... μπαρόκ

Ο κήπος θα γίνει... μπαρόκ
Η Καμεράτα και ο μάεστρος της, Γιώργος Πέτρου, θα δώσουν μια τελευταία συναυλία για τη φετινή σεζόν στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
To Mέγαρο Μουσικής το είπε και το έκανε. Αποφάσισε φέτος να βγάλει τα «Κλασικά... έξω» και ο κήπος του Μεγάρου κάθε Τετάρτη γεμίζει κλασικές μελωδίες και αγαπημένους ρυθμούς. Την Τετάρτη 15 Ιουλίου τον λόγο έχει η Καμεράτα και ο μαέστρος της Γιώργος Πέτρου. Μετά την εξαιρετικά πετυχημένη παρουσίαση του μιούζικαλ “Kiss Me, Kate” αλλά και το έργο «Πηλάδης και Ιοκάστη» του Γιώργου Κουρουπού, η Καμεράτα δίνει την τελευταία της συναυλία για αυτή τη σεζόν και μας καλεί να ταξιδέψουμε μαζί της με ένα πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί αυτούσιο στο Palau de la Música της Βαρκελώνης τον Σεπτέμβριο.




Η υπαίθρια γιορτή του Μπαρόκ την ερχόμενη Τετάρτη έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μείνει αξέχαστη: μικρά και εντυπωσιακά κομμάτια των μετρ της προκλασικής μουσικής Χαίντελ, Βιβάλντι και Χάσσε, προικισμένους ερμηνευτές, ειδικευμένους στο συγκεκριμένο είδος –ο κόντρα τενόρος Χαβιέ Σαμπάτα, που έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στο ελληνικό κοινό από προηγούμενες εμφανίσεις του με την Καμεράτα, οι βιολονίστες Σέρτζιου Ναστάσα και Οτίλια Αλιτέι, ο σολίστ του μαντολίνου Θεόδωρος Κίτσος και ο φαγκοτίστας Αλέξανδρος Οικονόμου– και έναν διεθνώς καταξιωμένο αρχιμουσικό, τον Γιώργο Πέτρου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το τετραμερές Κοντσέρτο γκρόσο έργο 3, αρ. 4 σε φα μείζονα του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, ο οποίος υπογράφει επίσης τα δύο αποσπάσματα («Men fedele e men constante», «Vano amore» και «Dall’ondoso periglio») από τις όπερες Αλέξανδρος και Ιούλιος Καίσαρ που θα ερμηνεύσει ο κόντρα τενόρος Χαβιέ Σαμπάτα. Ο φημισμένος λυρικός ερμηνευτής θα παρουσιάσει ακόμη την άρια «Sovvente il sole» από την όπερα «Η απελευθερωμένη Ανδρομέδα» του Αντόνιο Βιβάλντι. Από την εργογραφία του Βιβάλντι προέρχεται εξάλλου και το τριμερές Κοντσέρτο για δύο βιολιά, έργο 3, αρ. 8 σε λα ελάσσονα που θα παίξουν οι βιολονίστες Σέρτζιου Ναστάσα και Οτίλια Αλιτέι.

Στο δεύτερο μέρος, σε ένα περιβάλλον αλλιώτικο, με στέγη τον νυχτερινό ουρανό, θα ακουστούν το Κοντσέρτο για μαντολίνο σε σολ μείζονα, έργο 3, αρ. 11 του Γιόχαν Άντολφ Χάσσε με σολίστ τον Θεόδωρο Κίτσο και το Κοντσέρτο για φαγκότο σε μι ελάσσονα RV 484 του Αντόνιο Βιβάλντι (στο φαγκότο, ο Αλέξανδρος Οικονόμου). Ο Χαβιέ Σαμπάτα θα ανέβει και πάλι στη σκηνή για να τραγουδήσει δύο άριες («Minacciami, non ho timor» και «Se dolce m’era già») από τις όπερες Άμαδις της Γαλατίας και Φλοριντάντε του Γκέοργκ-Φρήντριχ Χαίντελ. Το ταξίδι με πανσέληνο στον κόσμο της μπαρόκ όπερας περιλαμβάνει ακόμη τις άριες «Vibra cortese amor» (από τον Αλέξανδρο και πάλι του Χαίντελ) και «Tu spietato no farai» (από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Νικόλα Πόρπορα). Ερμηνεύει ο Χ. Σαμπάτα.

Νατάσα Μαστοράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου