Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ηλίας Ψινάκης: Ο κοσμοπολίτης δήμαρχος Μαραθώνα

Στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές, η απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης τιμήθηκε με την ανάδειξή του σε πρώτο σε σταυρούς
δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα. Η επαφή του με τα κοινά στάθηκε καθοριστική. Πήγε στο Δημαρχείο και μια ηλικιωμένη γυναίκα λιποθύμησε από την πείνα μπροστά του. «Ήταν το πρώτο σοκ» έχει πει. «Άκουγα για δυστυχία και πείνα, αλλά δεν τις είχα βιώσει. Τόσα χρόνια ζούσα στην κοσμάρα μου...».
Η κυρία συνήλθε, ο ίδιος όχι. Αν και «η κοσμάρα του» δείχνει ως ένας εξαιρετικός τρόπος διαμονής, εξήλθε από αυτήν για να βοηθήσει. Σε πρώτη φάση μέσα από το Δήμο Αθηναίων (με τη διοργάνωση συσσιτίων για απόρους), τώρα και με την υποψηφιότητα και πανηγυρική νίκη του στη Δήμο Μαραθώνα. Μια περιοχή, στην οποία κατοικεί εδώ και 18 χρόνια, τη γνωρίζει από τότε που έκανε βουτιές στην παραλία του Σχοινιά μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Βλάση Μπονάτσο. «Ο Μαραθώνας είναι μικρογραφία της Ελλάδας» έχει πει «κι ένα ισχυρό brand που παραμένει ανεκμετάλλευτο». Κι εφόσον μιλάμε με όρους μάνατζμεντ, είναι προφανές πως το brand του Μαραθώνα βρίσκεται σε καλά χέρια, δεδομένου ότι ο Ηλίας Ψινάκης δύο πρόσωπα έχει ουσιαστικά μανατζάρει στη ζωή του: τον Σάκη Ρουβά και τον εαυτό του.

Από τις Φιλιππίνες σε Αθήνα και Νέα Υόρκη
Η ιστορία της ζωής του ξεκινά έναν μακρινό -όπως θα έλεγε κι ο ίδιος, αφού του αρέσει να αστειεύεται με την ηλικία του- Απρίλη στις Φιλιππίνες στον κύκλο μιας ισχυρής οικογένειας επιχειρηματιών. Από εκεί ξεκίνησε μια διαδρομή που συνεχίστηκε με επιστροφή στην Ελλάδα, σπουδές στην Αμερική -με αντικείμενο τις διεθνείς επιχειρήσεις και το μάρκετινγκ-, μόντελινγκ, ταξίδια σε όλο τον κόσμο και επαφές με τους διασημότερους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες.

«Η περιουσία μου» έχει πει ο ίδιος «είναι οι φίλοι μου». Από τον Αντι Γουόρχολ, ο οποίος του ζωγράφισε κάποτε το πορτραίτο που εκτίθεται σήμερα στη Βενετία, τη Μελίνα και τον Μάνο, την Αλίκη, τον Τσαρούχη κι όλες τις μεγάλες μορφές της εποχής, μέχρι τους σημερινούς σταρ, τη Μαντόνα και τον Βαλεντίνο.

Εζησε ελεύθερα σε εποχές που ευνοούσαν την ελευθερία και την τέχνη. Ενίοτε ο πατέρας του τον αποκλήρωνε -«είχε τύχει και να με αποκληρώσει δύο φορές την ίδια μέρα, αλλά δεν με ένιαζε γιατί τότε έκανα μόντελινγκ και είχα τα δικά μου λεφτά». Ομως η οικογένεια ποτέ δεν σταμάτησε να τον στηρίζει, όσο κι αν κάποιες φορές διαφωνούσε με τον τρόπο ζωής του -«πίστευαν ότι η θέση μου είναι στις επιχειρήσεις και με έβλεπαν στα καμαρίνια με τον Σάκη».

Η συνάντηση με τον Αντρέα που του έσωσε τη ζωή
Η εποχή που πέρασε στο πλευρό του Σάκη Ρουβά, ως μάνατζερ ενός πρωτοεμφανιζόμενου στην Ελλάδα τύπου ειδώλου, στη διάρκεια της οποίας ένα νεαρό αγόρι μετατράπηκε στον απόλυτο ποπ σταρ της χώρας, είχε τις δυσκολίες της. Η ενόχληση της οικογένειάς του ξεκινούσε από όσα λέγονταν γι' αυτόν. «Ελεγαν διάφορα, με έβριζαν χυδαία» θυμόταν στο «Βήμα» προ τριετίας. Μέχρι που του «έσωσε τη ζωή» -όπως είπε- μια τυχαία συνάντηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Οταν με είδε μου είπε με νόημα: “Πρέπει να ξέρεις ότι ένα σκάνδαλο καλύπτεται με ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο”. Και τότε μου ξεκλείδωσε το μυαλό. Αρχισα αμέσως να βλέπω τα πράγματα διαφορετικά...».

Η συνεργασία με τον Ρουβά μέτρησε 16 χρόνια και αρκετά σκάνδαλα. «Δουλέψαμε πολύ, μας πέταξαν λάσπη, έβγαλαν ένα σωρό σκάνδαλα, αλλά τελικά γράψαμε ιστορία».

Η εποχή μετά Ρουβά, στάθηκε και αυτή που τον έκανε περισσότερο γνωστό στο κοινό μέσα από την είσοδό του πια στην τηλεόραση με εκπομπές που του άρεσαν ή όχι -και τις κατέκρινε αυστηρά ο ίδιος πρώτος. Υπήρξε κριτής, μέλος ομάδας, παρουσιαστής, καλεσμένος, έδωσε πολυάριθμες συνεντεύξεις, λάνσαρε μόδες και νέες τάσεις στο ντύσιμο ή το λεξιλόγιο και αποχώρησε, όταν έπαψε πια να περνά καλά στην τηλεόραση. Κι έβαλε στο μυαλό του άλλα πράγματα.

Οι μεγάλες αδυναμίες του
Όσοι τον γνωρίζουν, ξέρουν πως μεγάλη αδυναμία του είναι οι φίλοι του. Βρίσκεται σταθερά δίπλα στη Μαίρη Χρονοπούλου, ενώ πριν από μερικά χρόνια είχε ταξιδέψει στην Αμερική, για να μπορεί -λέγοντας αστεία- να απαλύνει τη θεραπεία φίλου που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας. Ο σκύλος του -ντόμπερμαν με το όνομα Τούλης- ήταν η πρώτη σκέψη που του ήρθε στο μυαλό, όταν πριν από λίγα χρόνια το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ντεραπάρισε λόγω κακοκαιρίας.

Το life style του δείχνει ζηλευτό, περιλαμβάνει ταξίδια σε κοσμοπολίτικα μέρη, Χριστούγεννα στο Γκστάαντ και συναναστροφή με διάσημα ονόματα (τη Μαντόνα, τον Τραβόλτα, πρίγκηπες και βασιλείς όλων των χωρών). Γιατί προτίμησε την ενασχόληση με τα κοινά, αντί να απολαμβάνει τα κοκτέιλ του σε μια εξωτική παραλία ή να κάνει ταξίδια στην ελληνική φύση παρέα με συντροφιά διακεκριμένων φίλων του (όπως ο Μάνος Ελευθερίου ή η Κική Δημουλά); Στο παρελθόν είχε ξαναπεί: «Αν ήθελα γκλαμουριά, θα πήγαινα στην οικογένειά μου στις Φιλιππίνες». Η απάντηση που επανέλαβε πρόσφατα είναι απλή -και προφανώς έπεισε: «Θέλω να βοηθήσω τη χώρα μου. Η Ελλάδα είναι η ζωή μου».

Της επιστήμης, όχι του καφενείου
Η είσοδος στην πολιτική σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης δεν δείχνει αυθόρμητη. Κι ο ίδιος άλλωστε έχει παραδεχτεί: «Είμαι της επιστήμης, όχι του καφενείου...».

Αρχικά είχε επαφές με τον Γιώργο Καρατζαφέρη για πιθανή υποψηφιότητά του στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές με το ΛΑΟΣ. Δεν το προχώρησε. Προτίμησε να κατέβει στο Δήμο της Αθήνας και να εκλεγεί δημοτικός υποψήφιος από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Πολλοί είχαν προδικάσει ότι επόμενο βήμα θα ήταν ο δήμος Αθηναίων. Λάθος.

Πριν κατέβει στο δήμο Μαραθώνα, όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη στο People, με την οικονομική στήριξη της οικογένειάς του, ερεύνησε αν είναι υλοποιήσιμα αυτά που θέλει να κάνει. Κι ύστερα ερεύνησε αν η υποψηφιότητά του είχε τύχη. Δεν του αρέσει ούτε να χάνει, ούτε να επαφίεται στην τύχη. Το αποτέλεσμα ήταν ενθαρρυντικό κι έτσι προχώρησε.

Ως υποψήφιος κατέρριψε τα προβλεπόμενα κλισέ, δεν έκανε προεκλογικό αγώνα, δεν τύπωσε αφίσες, δεν βγήκε σε προεκλογικά πάνελ. Ο τίτλος του δημάρχου, που πλέον του ανήκει, δεν του αρέσει. Προτιμά το marathon man, άνθρωπος του Μαραθώνα, του τόπου. Που κοιμάται και ξυπνάει με μια μαγευτική θέα της θάλασσας της περιοχής και αμέτρητα σχέδια στο μυαλό για το μέλλον της...

www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου