Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

Γερμανικό διάβημα για προσβλητικές δηλώσεις του Ερντογάν

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στον πρεσβευτή της Τουρκίας προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος ενός Γερμανού πολιτικού τουρκικής καταγωγής.
Σε ομιλία του στις αρχές της εβδομάδας ενώπιον βουλευτών του κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν τα έβαλε με τον Τζεμ Εζντεμίρ, τον πρόεδρο του Οικολογικού Κόμματος της Γερμανίας. Χωρίς να τον κατονομάσει, τον χαρακτήρισε "αυτοαποκαλούμενο Τούρκο" και τον ανακήρυξε "ανεπιθύμητο πρόσωπο" στην Τουρκία επειδή του άσκησε κριτική κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στην Κολωνία.

"Ένας αυτοαποκαλούμενος Τούρκος, συμπρόεδρος ενός (γερμανικού) κόμματος, έκανε πολύ άσχημες δηλώσεις πριν από την επίσκεψη και μετά την αναχώρησή μας. Ιδίως λόγω της καταγωγής σου, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μιλάς για έτσι στον πρωθυπουργό της χώρας στην οποία ανήκεις", είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας του.

Ο Εζντεμίρ είχε καλέσει τον Ερντογάν να μην "εισάγει" στη Γερμανία τις εσωτερικές διενέξεις της Τουρκίας, αναφερόμενος στις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βερολίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας "για να του εκφράσουμε την κατάπληξή μας όσον αφορά τις δηλώσεις εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης", ανέφερε μια διπλωματική πηγή.

"Αυτού του είδους η δημόσια κριτική, απευθυνόμενη σε έναν σημαντικό Γερμανό πολιτικό ο οποίος αγωνίζεται για τις καλές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας (...) δεν είναι θετική για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις", πρόσθεσε ο Γερμανός διπλωμάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου