Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ροδόχρους ακμή: Υπάρχει θεραπεία;

40 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως εκδηλώνουν ερύθημα της ροδόχρου ακμής.Eίναι μια χρόνια, φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος του προσώπου που χαρακτηρίζεται από παροδικό ερύθημα και τηλαγγειεκτασία και επηρεάζει διάφορους τύπους δέρματοςΣημαντικές αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στους ασθενείς δημιουργούν τα ξαφνικά επεισόδια εκδήλωσης ερυθήματος της Ροδόχρου Ακμής. Σε έρευνες που διεξήχθησαν από τον Εθνικό Σύλλογο των ΗΠΑ για τη Ροδόχρου Νόσο πάνω από το 76% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η νόσος μειώνει την αυτο-εκτίμησή τους και το 41% ότι αποφεύγουν δημόσια επαφή λόγω της κατάστασής τους.

Η ροδόχρους ακμή ή Rosacea είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος του προσώπου που χαρακτηρίζεται από παροδικό ερύθημα και τηλαγγειεκτασία και επηρεάζει διάφορους τύπους δέρματος. Εκτιμάται ότι 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκδηλώνουν ερύθημα της ροδόχρου ακμής, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε τύπο δέρματος και είναι πιο συχνή σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών.

Διακρίνονται τέσσερις υποτύποι της ροδόχρου ακμής και κάθε υποτύπος μπορεί να εξελιχθεί σε στάδια αυξανόμενης βαρύτητας. Ωστόσο, στην κλινική πρακτική, οι ασθενείς συχνά παρουσιάζουν μια σειρά από συμπτώματα που περιλαμβάνουν περισσότερους από έναν από αυτούς τους υποτύπους.

Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί ως παροδική ερυθρότητα στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι ή το μέτωπο. Οι πάσχοντες μπορεί συχνά να έχουν αίσθηση ξένου σώματος ή καύσου στο δέρμα. Με την πάροδο του χρόνου, η ερυθρότητα τείνει να εγκαθίσταται, ενώ πιθανώς να εμφανιστούν αιμοφόρα αγγεία. Συχνά εμφανίζονται βλατίδες και φλύκταινες ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις, η μύτη μπορεί να πρηστεί και να διογκωθεί λόγω της περίσσειας ιστών.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ροδόχρου ακμής.

Παράγοντες ενεργοποίησης

Η αιτία της ροδόχρου ακμής είναι άγνωστη, αλλά σε ορισμένους τύπους του δέρματος, η ερυθρότητα και το παροδικό ερύθημα είναι κληρονομικά χαρακτηριστικά.

Με βάση τις έρευνες των πασχόντων, οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν την ερυθρότητα του δέρματος:

• Ήλιος

• Πικάντικα φαγητά

• Αλκοόλ

• Ζεστά ροφήματα

• Υπερβολικές θερμοκρασίες

• Μπάνιο με ζεστό νερό

• Έντονη σωματική δραστηριότητα

• Συναισθηματικό στρες

• Συγκεκριμένα καλλυντικά ή προϊόντα περιποίησης του δέρματος

Η τήρηση ημερολογίου και η καταγραφή των επεισοδίων παροδικού ερυθήματος μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των παραγόντων που επιδεινώνουν την κατάσταση του ατόμου. Η χρήση των πληροφοριών αυτών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης.

Θεραπεία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι θεραπείας των φλεγμονωδών βλαβών (βλατίδες και φλύκταινες) που συνδέονται με τη ροδόχρο νόσο. Μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν εγκεκριμένες θεραπείες για την ερυθρότητα του προσώπου.

Ωστόσο, πρόσφατα εγκρίθηκε από την FDA (ΗΠΑ) και την ΕΜΑ (Ευρώπη) η brimonidine tartrate (βριμονιδίνη τρυγική) όπως ανακοίνωθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Ακαδημίας (EADV) στο Βελιγράδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου