Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Γαλλία: Πέθανε ο «ιερέας του χιούμορ» Φρ. Καβανά

Ο Φρανσουά Καβανά, συγγραφέας και ιδρυτής των γαλλικών σατιρικών εφημερίδων "Hara-Kiri" και "Charlie Hebdo", απεβίωσε το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 90 ετών. Ο Καβανά, ο οποίος νοσηλευόταν στο Κρετέιγ (προάστιο του Παρισιού) για μια επέμβαση έπειτα από κάταγμα του μηριαίου οστού, απεβίωσε μετά από πνευμονικές επιπλοκές, διευκρίνισε η πηγή αυτή, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία του περιοδικού "Νουβέλ Ομπσερβατέρ".

"Χάθηκε ο μέγας ιερέας του χιούμορ, αλλά ο Καβανά δεν πέθανε εντελώς: το Charlie Hebdo επιζεί", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαρμπ, ο διευθυντής της σατιρικής αυτής εφημερίδας.

"Δημιουργώντας το Hara-Kiri στη δεκαετία του 1960, βρέθηκε στη ρίζα μιας μίνι επανάστασης στον Τύπο και στον τρόπο που γελάμε. Πολλοί χιουμορίστες του χρωστούν πολλά χωρίς να το γνωρίζουν", πρόσθεσε ο Σαρμπ.


Το Hara-Kiri έγινε διάσημο τιτλοφορώντας την πρώτη σελίδα του, μετά το θάνατο του στρατηγού Σαρλ Ντε Γκολ (1890-1970): "Τραγικός χορός στο Κολομπέ: 1 νεκρός". Η κυκλοφορία της εφημερίδας, ο ειρωνικός τίτλος της οποίας αναφερόταν σε μια τρέχουσα είδηση που είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα, απαγορεύθηκε την επομένη.

Με την ψηλόλιγνη σιλουέτα ενός δρυΐδη και τα μακριά άσπρα μαλλιά του, ο Καβανά δεν έπαψε να γράφει για περισσότερο από 50 χρόνια. Δημοσιογράφος, σκιτσογράφος, μυθιστοριογράφος, συγγραφέας σχεδόν 60 βιβλίων, επέβαλε ένα χιούμορ χωρίς ταμπού ούτε όρια, το οποίο επηρέασε γενιές αναγνωστών.

Ο συγγραφέας έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον. Την ασθένειά του, την οποία αποκαλούσε "Μις Πάρκινσον", είχε κάνει θέμα ενός βιβλίου του με τίτλο "Μήνας του μέλιτος", το οποίο κυκλοφόρησε το 2011 (εκδ. Gallimard).

Ο Φρανσουά Καβανά γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1923 στο Παρίσι και μεγάλωσε στη μικρή ιταλική κοινότητα του Νοζάν-σιρ-Μαρν, κοντά στο Παρίσι, η οποία του ενέπνευσε το 1978 το πρώτο μεγάλο μυθιστόρημά του, "Les ritals" (Οι Ιταλοί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου