Σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για την τύχη των πινάκων που είχαν κλέψει και εξαφανίσει οι ναζί στα πλαίσια της εκστρατείας του Αδόλφου Χίτλερ κατά της
«εκφυλισμένης τέχνης» προχώρησε το βρετανικό Μουσείο Βικτόριας και Αλβέρτου.
Το μουσείο έδωσε στη δημοσιότητα δύο τόμους που καταγράφουν την τύχη των πινάκων που είχαν στην κατοχή τους οι ναζί και η δημοσίευσή τους ήρθε ως απάντηση στην περυσινή ανακάλυψη της συλλογής 1.400 πινάκων του Κορνέλιους Γκούρλιτ, στην οποία βρέθηκαν πίνακες που θεωρούνταν κατεστραμμένοι ή χαμένοι. Είναι γνωστό ότι ο Χίτλερ, αποτυχημένος καλλιτέχνης ο ίδιος, θεωρούσε την τέχνη μετά τον ιμπρεσιονισμό «εκφυλισμένη», συμπεριλαμβανομένων των εξπρεσιονιστών όπως ο Καντίνσκι και ο Οτο Ντιξ.
Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 16.000 πίνακες και έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων και έργα των Βαν Γκογκ και Μαν Ρέι, να μεταφερθούν από τα γερμανικά μουσεία. Η λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό μουσείο και η οποία δημιουργήθηκε στη Γερμανία το 1941-1942, έφτασε στα βρετανικά χέρια μετά από δωρεά της χήρας του Χάινριχ Ρόμπερτ Φίσερ το 1996. Εκτοτε έχει γίνει σύγγραμμα αναφοράς για πολλούς ερευνητές, όμως είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαθέσιμη στο κοινό.
Σε αυτή τα έργα που υπήρχαν σε κάθε ινστιτούτο έχουν καταγραφεί με αλφαβητική σειρά κατά καλλιτέχνη και επίσης περιέχονται πληροφορίες για την τύχη του κάθε έργου. Υπάρχουν έργα που δίπλα έχουν σημάδι ένα «T», που σημαίνει ότι έχουν ανταλλαγεί, άλλα που έχουν δίπλα ένα «V», που σημαίνει ότι έχουν πουληθεί και κάποια άλλα που έχουν δίπλα ένα «X», που σημαίνει ότι έχουν καταστραφεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου