Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Παρά την κρίση οι Έλληνες στρέφονται στις κάρτες

Το 2013, ξόδεψαν 2,5 δισ. ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών και 958 εκατ. ευρώ μέσω χρεωστικών.Εξέλιξη του περιβάλλοντος των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την εξάπλωση
και στη χώρα μας των ανέπαφων πληρωμών, μέσω καρτών και κινητών τηλεφώνων, βλέπει η Visa Europe. Ηδη τρεις στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες προχωράνε στην έκδοση καρτών που έχουν τη σχετική δυνατότητα και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται το πιλοτικό λανσάρισμα του πρώτου ψηφιακού πορτοφολιού για smartphones, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής συνεργασίας με τη Vodafone.

«Το 2013 ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας. Οι καταναλωτές είχαν να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις και αυτό φυσικά είχε αντίκτυπο στην δαπάνη και στα ετήσια αποτελέσματα της Visa. Εντούτοις, η αύξηση των συναλλαγών δείχνει ότι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες τους, κυρίως τις χρεωστικές, ως βασικό εργαλείο για πιο εύκολες, γρήγορες και ασφαλείς πληρωμές.

Εμείς, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ άλλων προσπαθούμε να διευρύνουμε το περιβάλλον αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών – ακόμη και για αγορές μικρότερης αξίας – κάνοντας τις καθημερινές συναλλαγές ακόμα πιο εύκολες. Το 2014 αναμένουμε περαιτέρω διείσδυση στην Ελλάδα των πληρωμών επόμενης γενιάς με ανέπαφες κάρτες και φορητές συσκευές, καθώς και υιοθέτηση των λύσεων ηλεκτρονικών πληρωμών στον δημόσιο τομέα», σχολίασε ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο.

Οπως τονίστηκε στη διάρκεια της παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τη χρήση των καρτών της Visa στην Ελλάδα το 2013, το οικονομικό περιβάλλον στην χώρα μας συνέχισε να ασκεί πιέσεις στην καταναλωτική δαπάνη τόσο με κάρτες, όσο και με μετρητά. Το 2013, 958 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν μέσω χρεωστικών καρτών Visa στην Ελλάδα (αύξηση 4%) και 2,5 δισ. ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών Visa (-11%) για αγορές.

Η ετήσια δαπάνη με εταιρικές κάρτες αυξήθηκε ελαφρά και άγγιξε τα 245εκατ. ευρώ, με τη συνολική αύξηση συναλλαγών στα σημεία πώλησης να ανέρχεται σε 12%. Η αγορά των προπληρωμένων καρτών ακολούθησε πτωτική πορεία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 7,5% (146εκατ.) και τον συνολικό αριθμό συναλλαγών για αγορές κατά -1,2% στα 3,4 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι πέρσι, η Visa Europe είχε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της μελέτης «Η παραοικονομία στην Ευρώπη – Η χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας», σύμφωνα με την οποία η παραοικονομία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 24% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 43,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε διάφορους οικονομικούς τομείς μιας χώρας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της παραοικονομίας, συμβάλλοντας στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και συνεπώς στην ελάφρυνση των φορολογουμένων.

Οσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της Visa Europe στο σύνολο της Ευρώπης, 500 εκατομμύρια κάρτες Visa κυκλοφορούν πλέον συνολικά. Παράλληλα, 1 στα 6,5 ευρώ δαπάνης στην Ευρώπη πραγματοποιείται με κάρτες Visa. Κατά το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, η συνολική δαπάνη με κάρτες Visa ανήλθε σε 2 τρισ. ευρώ και η δαπάνη για αγορές αυξήθηκε 8,5%.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνέχισε να αναπτύσσεται με εντυπωσιακό ρυθμό το 2013, καταγράφοντας 20% αύξηση σε ετήσια βάση. Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει και με το λανσάρισμα του V.me της Visa, την πρώτη πανευρωπαϊκή ψηφιακή υπηρεσία πορτοφολιού που διατίθεται πλέον από τράπεζες και οικονομικούς φορείς σε τέσσερις χώρες – Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία και Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου