Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Η Μέρκελ κατεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης στη Γερμανία

 
Πριν από μία δεκαετία η σοσιαλδημοκρατική, τότε, κυβέρνηση αποφάσιζε ότι η αύξηση του
ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για να ανακάμψει ο «Ευρωπαίος ασθενής», όπως αποκαλούσαν τότε τη Γερμανία. Το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό επικυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και αφού ψηφιστεί από την Μπούντεσταγκ, θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουλίου. Στη φωτογραφία η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ


Η σύνταξη στα 67 ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ατζέντας 2010, την οποία έχει μνημονεύσει πολλάκις η Ανγκελα Μέρκελ ως σημαντικό εργαλείο για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας και παράδειγμα προς μίμηση για τις ασθμαίνουσες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Σήμερα, η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται στο στόχαστρο, όπως τότε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, επειδή έχει ακριβώς τα αντίθετα σχέδια - που είναι και πολύ ακριβά σύμφωνα με τους επικριτές της: στη γερμανική βουλή κατατίθεται νομοσχέδιο για τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 67 στα 65 και σε ορισμένες περιπτώσεις στα 63, ενώ θεσπίζεται η σύνταξη για τις μητέρες. Το νομοσχέδιο επικυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και μόλις συζητηθεί και ψηφιστεί από την Μπούντεσταγκ, θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουλίου.

Η προϋπόθεση
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που συνεισφέρουν στο γερμανικό ασφαλιστικό σύστημα κρατικών συντάξεων για 45 χρόνια μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 63 αντί για τα 65, ενώ οι γονείς παιδιών που γεννήθηκαν πριν από το 1992, και οι οποίοι δεν εργάζονται, θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους.


Τα μέτρα που εξήγγειλε με εμφανή υπερηφάνεια η σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες έχουν θορυβήσει τους επιχειρηματικούς κύκλους και αρκετούς οικονομολόγους, που επισημαίνουν ότι το κόστος θα μπορούσε να φτάσει έως τα 160 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και η αναμενόμενη μείωση των συνταξιοδοτικών εισοδημάτων που θα προκαλέσουν οι υψηλότεροι φόροι μισθωτών υπηρεσιών.

Αλλωστε, τα συγκεκριμένα σχέδια δεν συνάδουν με την εικόνα που καλλιέργησε η Γερμανία και συγκεκριμένα η Ανγκελα Μέρκελ για τη χώρα της. Τόσο η Νάλες όσο και η Μέρκελ υπερασπίστηκαν το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως προσπάθεια για να εξομαλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες και να έχουν όφελος οι αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, που είχαν στηρίξει τόσα χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα. Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές του νομοσχεδίου είναι ότι θα μπορούν να συνυπολογιστούν στα 45 συντάξιμα χρόνια και τα χρόνια ανεργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, η πρόταση που έγινε δεκτή στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρει ως ανώτατο όριο τα 5 χρόνια στο ταμείο ανεργίας, όμως λέγεται ότι στα σχέδια της Νάλες είναι να μην υπάρξει κάποιο «ταβάνι».

Επιπλέον, αρκετοί διερωτήθηκαν εάν το νέο όριο ηλικίας δεν θα είναι μια πολύ καλή δικαιολογία για τους εργαζομένους να φεύγουν από τη δουλειά τους στα 61, να εγγράφονται για δύο χρόνια στο ταμείο ανεργίας και στη συνέχεια να συνταξιοδοτούνται.

Η απάντηση της υπουργού ήταν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει κύμα μαζικών πρόωρων αποχωρήσεων θα είναι να γίνουν πολύ συμφέροντες οικονομικοί διακανονισμοί με τους εργοδότες, κάτι που εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ



ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΓΚΕΡΧΑΡΝΤ ΣΡΕΝΤΕΡ

ΛΑΘΟΣ ΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η επίθεση ενάντια στα σχέδια της Αντρέα Νάλες και της Ανγκελα Μέρκελ ήρθε από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο πρώην καγκελάριος ανέφερε ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση στα 63 είναι «ένα απόλυτα λάθος σήμα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τους οποίους δικαίως καλούμε να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Σρέντερ έκανε τις δηλώσεις του με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του «Μιλώντας ξεκάθαρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα, ο Σρέντερ τόνισε ότι οι επερχόμενες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο, είναι «τόσο σίγουρες όσο το να λες αμήν στην εκκλησία».

Η τοποθέτηση του Σρέντερ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο προκάτοχος της Μέρκελ ήταν ο αρχιτέκτονας της διαβόητης Ατζέντας 2010, η οποία προέβλεπε αυστηρές διαρθρωτικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Η Νάλες, πάντως, δεν φάνηκε να... ίδρωσε από την κριτική του Σρέντερ, δηλώνοντας πως και η ίδια είχε εκφράσει την αντίθεσή της σε πολλές από τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει εκείνος όταν ήταν καγκελάριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου