Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Αντ. Σαμαράς: «Ευκαιρία εργασίας για τους μισούς ανέργους»


Δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, έφτασε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να
συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη, τόσο για το μεγάλο θέμα της ανεργίας, όσο και των κοινωνικών παροχών - διευκολύνσεων σε ειδικές κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Σχετικά με το μεγάλο θέμα της ανεργίας, και κυριότερα της ανεργίας των νέων, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην υλοποίηση ειδικού σχεδίου, με τρεις πυλώνες - τα Προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας», το Πρόγραμμα «Εγγυήσεων για τη Νεολαία» (Youth Guarantee) και το «Σ.Ε.Σ. 2014 - 2020» - για τη δημιουργία 440 χιλιάδων ευκαιριών απασχόλησης και συνολικής δαπάνης 4,4 δις €. «Θέσεις - ευκαιρίες απασχόλησης, που δε λύνουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά ούτε και αποτελούν "ασπιρίνες" για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Τα Προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας θα χρηματοδοτηθούν, τόσο από εναπομείναντα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, όσο και της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου Σ.Ε.Σ. 2014 - 2020 και θα αφορούν σε θέσεις εργασίας, 80% στον ιδιωτικό τομέα - με τη μορφή μαθητείας και την ταυτόχρονη παροχή σχετικής πιστοποίησης - και 20% στο Δημόσιο - κυριότερα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - με τη μορφή «Κοινωφελούς Εργασίας».

Οι 3 πυλώνες
Ο πρώτος πυλώνας αφορά 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «επιταγή εισόδου» για νέους ως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις - έτσι ώστε να προσλαμβάνουν ανέργους, ηλικίας από 30 έως 60 ετών - τοποθετήσεις ανέργων από ευπαθείς ομάδες κ.λπ.

Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά 240.000 ανέργους και θα αποτελεί ουσιαστικά το Πρόγραμμα «Εγγύησης για τη Νεολαία». Σ' αυτό το Πρόγραμμα θα παρέχεται εργασιακή εμπειρία και κατάρτιση σε όλους τους ανέργους μέχρι τα 24, που δεν έχουν εργαστεί. Οι άνεργοι, αυτοί, είτε θα πηγαίνουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού τους, είτε θα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, με παράλληλη πιστοποίηση της μαθητείας τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 ανέργους, από νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και θα προβλέπει «Κοινωφελή Εργασία» στο Δημόσιο και κυριότερα στους Ο.Τ.Α.

www.epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου