Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ξεσπά η χήρα του αρχιφύλακα Σάββα: «Ούτε ο Νεκτάριος μπορεί να πάρει άδεια»

Ζητά την απόδοση ευθυνών για την απόδραση Χ. Ξηρού και τάσσεται στο πλευρό της
μητέρας του Θάνου Αξαρλιάν– Διαβάστε τι λέει στο protothema.grΗ απόδραση του εκτελεστή της 17Ν, Χριστόδουλου Ξηρού, ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες στις οικογένειες των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων. Η χήρα του αρχιφύλακα Αντώνη - Νεκτάριου Σάββα, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη «Σέχτα Επαναστατών» στις 17 Ιουνίου του 2009, εν ώρα υπηρεσίας καθώς φύλασσε μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση του ΕΛΑ, ξέσπασε μιλώντας αποκλειστικά στο protothema.gr.

«Η αστυνομία τους πιάνει και με κάποιο “μαγικό τρόπο”, βγαίνουν έξω. Δεν έπρεπε κάποιος να προβλέψει, ώστε να μη βγει ο Ξηρός; Ο Μαζιώτης (σ.σ.: αφέθηκε ελεύθερος μετά τη συμπλήρωση της 18μηνης προφυλάκισης και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του) δεν ήταν ένα “καμπανάκι”; Δεν ξέρω ποιος φταίει, αυτοί που είναι υπεύθυνοι να βρουν ποιοι φταίνε», δηλώνει χαρακτηριστικά η κα Ταξιαρχία Αθανασάκη, η οποία ζητά να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο υπό το οποίο λαμβάνουν άδειες οι κρατούμενοι, ανάλογα με τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει: «Αν η νοοτροπία του είναι να σκοτώνει, όταν βγει, δεν θα σκοτώσει ξανά; Ένας βιαστής δεν θα βιάσει ξανά; Αυτό μπορεί να συμβεί και στην άδεια. Διότι είναι η πεποίθησή τους αυτή. Μπορεί όχι άμεσα, αλλά υπάρχει ο φόβος ότι θα το ξανακάνουν. Δεν πρέπει να προστατεύεται ο κόσμος;», αναρωτιέται.

Μετά τη δολοφονία του συζύγου της, η ζωή της Ταξιαρχίας Αθανασάκη και της κόρη της ανετράπη δραματικά. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά της (σ.σ.: ήταν ιατρικός επισκέπτης), προκειμένου η εννιάχρονη τότε Γεωργία να μη στερηθεί της φροντίδας της μητέρας της, μετά την άδικη απώλεια του πατέρα της.

«Από εκείνη την ημέρα σταμάτησα να δουλεύω. Δεν ήθελα να βάλω μία ξένη γυναίκα να την κρατάει, διότι είχε χάσει ήδη τον μπαμπά της, δεν ήθελα να της λείψει και η μητέρα της. Η κόρη μου τότε ήταν εννέα χρόνων και τα καταλάβαινε όλα. Ήταν πολύ δεμένη με τον πατέρα της, όμως, αντί να της δίνω εγώ κουράγιο, μού έδινε εκείνη. Με έβλεπε χάλια και κοιτούσε πώς να με στηρίξει. Μέχρι που μια ημέρα μου είπε δυο λόγια που λειτούργησαν σαν “σφαλιάρα”: “Δεν με σκέφτεσαι εμένα με αυτά που κάνεις;”. Τελικά τα καταφέραμε».

Η χήρα του Αντώνη - Νεκτάριου Σάββα ζητάει απαντήσεις στα ερωτήματα «γιατί» και «ποιος». Γιατί σκότωσαν τον σύζυγό της; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να κόψουν το νήμα της ζωής ενός ανθρώπου τόσο άδικα και βίαια και μάλιστα χωρίς καν να του δώσουν τη δυνατότητα να αντισταθεί; «Δεν τους διόρισε κανείς για να κάνουν αυτά που κάνουν. Ο σύζυγός μου ήταν στόχος, χωρίς να έχει κάνει κάτι. Το “λάθος” του (για τους τρομοκράτες) ήταν, ότι δούλευε στην αστυνομία. Όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες είναι άνανδρες. Στα κρυφά δεν πάνε πάντα ή πισώπλατα; Και μετά βγάζουν μια προκήρυξη. Μετά...», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η κυρία Αθανασάκη συντάσσεται στο πλευρό της μητέρας του άτυχου Θάνου Αξαρλιάν, που δήλωσε ότι ο γιος της δεν μπορεί να πάρει άδεια από εκεί που βρίσκεται, σε αντίθεση με τον Χριστόδουλο Ξηρό: «Πώς μιλάνε για παράπλευρες απώλειες; Να πάνε να μιλήσουν στην μητέρα του Αξαρλιάν για “παράπλευρη απώλεια”. Αυτοί οι άνθρωποι σκότωσαν το παιδί της και είχαν τη δυνατότητα να βγουν έξω. Είναι πραγματικότητα ότι το παιδί της δεν μπορεί να πάρει άδεια. Ούτε ο Νεκτάριος μπορεί. Ακόμη και να αποδειχθεί ποιοι σκότωσαν τον Νεκτάριο και να μπουν φυλακή για μια ζωή, αυτή είναι μισή ικανοποίηση, ότι πλήρωσαν με κάποιο τρόπο. Δεν θα γυρίσει πίσω ο άνθρωπος μου. Δεν ξεχρεώνεται αυτό, με κανένα τρόπο, ούτε με τη θανατική ποινή. Αν σκεφτόμασταν όπως εκείνοι, θα ήμασταν τα ίδια. Όμως είμαστε πολύ ανώτεροι».


Τίμησαν τους πεσόντες στο καθήκον αστυνομικούς

Η χήρα του αρχιφύλακα Σάββα παρευρέθηκε στην ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου Φίλων Ελληνικής Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της, κ. Γιάννη Μαθιουδάκη, και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος». Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν εκείνη που είχε ανέβει στο βήμα για να λάβει τιμητική πλακέτα στη μνήμη του συζύγου της. Φέτος τιμήθηκαν οι οικογένειες των αστυνομικών που έπεσαν εν ώρα διατεταγμένης υπηρεσίας κατά το 2013.

Ο κ. Χρήστος Σακελλαρόπουλος, σύζυγος της άτυχης τροχονόμου Αδαμαντίας Σιάφλια, λαμβάνει τιμητική πλακέτα από τον κ. Γιάννη Μαθιουδάκη.Συγκεκριμένα, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες και δόθηκε οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες των νεκρών αστυνομικών: αρχιφύλακα Αδαμαντίας Σιάφλα που τραυματίσθηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα, ενώ ρύθμιζε την κυκλοφορία στη Λεωφόρο Κηφισίας, υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου, που δολοφονήθηκε στο Δίστομο από τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, καθώς και του υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά Αλβανών κακοποιών στην περιοχή του Βροντερού Φλώρινας.

Η κυρία Μαρία Μπλέτσου, σύζυγος του Γιώργου Ανδριτσόπουλου που δολοφονήθηκε από τους δραπέτες των φυλακών ΤρικάλωνΑκόμη, ενισχύθηκαν οικονομικά αστυνομικοί, που τραυματίστηκαν εν ώρα καθήκοντος, ορφανά παιδιά αστυνομικών, καθώς και παιδιά συναδέλφων τους, που πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Η κυρία Χριστίνα Νεδέλκου, σύζυγος του υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες Αλβανών κακοποιών στη Φλώρινα.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Εκπρόσωπο έστειλε ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις, ενώ δυσμενώς σχολιάστηκε από τους παρευρισκομένους η απουσία της ηγεσίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου