Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Σήμερα η τελευταία ημέρα για τις οκτώ «λυπητερές» - Μεγάλες ουρές από το πρωί

Αν δεν πληρωθούν, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με τα ηπιότερα πρόστιμα του 2013
- Το μεγαλύτερο βάρος (500 εκατ. ευρώ) καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων
Στα όρια της παράκρουσης έχουν φτάσει 1.000.000 φορολογούμενοι, που καλούνται να πληρώσουν σήμερα μέχρι και οκτώ «λυπητερές» ο καθένας!

Το «μάρμαρο» καλούνται να πληρώσουν ξανά οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων, αφού θα πρέπει να βρουν και να δώσουν στην εφορία περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ για χαράτσια του 2012, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2013, ΦΑΠ για τα έτη 2011, 2012 και 2013, φόρο εισοδήματος του 2013 ή και για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Όσοι, έπειτα από διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ, βρέθηκαν να χρωστάνε το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, μπορούν μέχρι αύριο να πληρώσουν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Αντιθέτως, 95.000 ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν στο διπλάσιο τα τέλη κυκλοφορίας που βρέθηκε ότι άφησαν απλήρωτα.

Για όλους όμως τους φόρους και τις δόσεις που λήγουν σήμερα, η μη πληρωμή τους θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβληθούν τα παλιά και πιο «ήπια» πρόστιμα που ίσχυαν ως το 2013, αντί για τα νέα που θεσμοθετήθηκαν και ισχύουν από την αρχή του έτους.

Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν μόνο φόρο υπερημερίας κάθε μήνα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, ενώ γλιτώνουν το «πρόστιμο» 10% που προβλέπει ο νέος κώδικας μετά το δίμηνο.

Αναλυτικά, η εφορία απαιτεί να πληρωθούν:

1. Το «χαράτσι» του 2012 για 1.645.000 ακίνητα

Εκτός απ' όσους πλήρωναν μόνο ρεύμα και όχι φόρο, στην εφορία βεβαιώθηκαν και οφειλές φορολογούμενων που είχαν την εντύπωση πως είχαν εξοφλήσει την οφειλή τους, αλλά η ΔΕΗ τα αφαίρεσε από την κατανάλωση και δεν τα απέδωσε στο υπουργείο Οικονομικών.

Το Μάιο του 2012, προκειμένου η ΔΕΗ να απαλλαγεί από το βάρος των απλήρωτων λογαριασμών με το χαράτσι, σε όσους δεν είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τη δεύτερη δόση (είτε γιατί καθυστέρησαν, είτε διότι δεν είχε αποσταλεί ακόμα η ειδοποίηση), έστειλε το φόρο ως ληξιπρόθεσμη οφειλή στην εφορία και το ποσό που στο μεταξύ εισέπραξε (για ΕΕΤΗΔΕ) το κράτησε για μελλοντικό συμψηφισμό με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος, πράγματι η ΔΕΗ έκανε συμψηφισμό, χωρίς όμως να αναφέρεται κάπου ότι το χαράτσι δεν έχει εξοφληθεί. Έτσι, χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι θεωρούσαν πως είχαν πληρώσει, καλούνται τώρα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου να εξοφλήσουν -χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις- τις οφειλές του 2012.

2. Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας 2013 για 95.000 οχήματα

Όσοι βρέθηκαν να μην τα έχουν πληρώσει έως τον Δεκέμβριο, καλούνται να τα πληρώσουν αύριο μαζί με πρόστιμο στο ισόποσο της αξίας των εκάστοτε τελών. Αν μείνει απλήρωτη, η ληξιπρόθεσμη οφειλή θα συνεχίσει να τοκίζεται με 1,5% το μήνα.

3-5. Τον ΦΑΠ για τρία έτη (2011-2012-2013)

Για τους δύο πρώτους λήγει η έκτη δόση, για τον ΦΑΠ του 2013 η τέταρτη.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου