Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Χρυσές δουλειές για σωματοφύλακες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επιχειρηματίες που έχουν ήδη λάβει μέτρα ζητούν τώρα να φυλάσσονται και τα μέλη της οικογένειας και κυρίως τα παιδιά τους.«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει σε επιχειρηματίες, εφοπλιστές και σε οικονομικά εύρωστους πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται ότι κινδυνεύουν. Η πρόσφατη απαγωγή του επιχειρηματία Μανώλη Καραμολέγκου, η απόπειρα αρπαγής του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου αλλά και η επαναδραστηριοποίηση νέων ομάδων τρομοκρατίας έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας ακόμη και σε αυτούς που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν ότι δεν κινδυνεύουν γιατί «περνούν απαρατήρητοι».

Κατά 30% έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για φύλαξη προσώπων το τελευταίο διάστημα από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης VIP, ενώ το 70% των επιχειρηματιών που ήδη είχαν προστασία έχει ζητήσει την αύξηση των υφισταμένων μέτρων ασφαλείας. Την αύξηση της ζήτησης παραδέχθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ο οποίος, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ, παραδέχθηκε πως «τα αιτήματα για φύλαξη προσώπων από την αστυνομία έχουν αυξηθεί σωρηδόν». Τα οποία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παρουσιάζουν αύξηση 30-40%.

Ο Νίκος Πιπέρογλου, γενικός διευθυντής της εταιρείας «Group22», δηλώνει στο «Εθνος» ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση VIP προστασίας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, καταγράφεται 30% αύξηση σε νέους πελάτες που ζητούν την εξειδικευμένη υπηρεσία «υψηλών προσώπων». Ωστόσο, οι αιτήσεις για φύλαξη κτιρίων και εγκαταστάσεων αγγίζουν το 65%. «Η αύξηση συνδέεται άμεσα με την αύξηση της εγκληματικότητας και κυρίως με τις απόπειρες απαγωγής των επιχειρηματιών Κ. Μαρτίνου και Μ. Καραμολέγκου», υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής της «Group22», η οποία έχει στη φύλαξή της δύο μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας.

Τα ίδια στατιστικά στοιχεία έχει καταγράψει και ο Αγγελος Αγραφιώτης, ιδιοκτήτης της εταιρείας «A&K Risk Management Consulting». Ο κ. Αγραφιώτης, σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου, επίσης επισημαίνει ότι η ραγδαία αύξηση παρατηρείται μετά τις απόπειρες απαγωγής. «Ακόμη και όσοι επιχειρηματίες πίστευαν ότι είναι low profile και ότι δεν προκαλούν, τώρα αισθάνονται ότι μπορεί να κινδυνεύουν. Ως αποτέλεσμα, όσοι είχαν ήδη φύλαξη κατά 70% ζήτησαν την ενίσχυσή της, ενώ 30% είναι νέα αιτήματα που έφτασαν στις εταιρείες προστασίας VIP. Κάποιοι μάλιστα είχαν μείωση προσωπικού λόγω περικοπών, αλλά το αύξησαν ξανά», λέει στο «Εθνος».

Ο κ. Πιπέρογλου επισημαίνει ότι ακόμη και τα μεγάλα ξενοδοχεία της χώρας έχουν θορυβηθεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και απευθύνονται στις εταιρείες φύλαξης VIP προσώπων. «Αρκετοί Ρώσοι και Σαουδάραβες μεγιστάνες επισκέπτονται τη χώρα μας και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες τούς παρέχουν πλέον πλήρες πακέτο προστασίας με θωρακισμένα αυτοκίνητα και 24ωρη συνοδεία», λέει ο γενικός διευθυντής της «Group22» «φωτογραφίζοντας» το κλίμα που επικρατεί στους επιχειρηματικούς και εφοπλιστικούς κύκλους.

Μάλιστα, ο μεγαλύτερος φόβος των πολιτών που αισθάνονται ότι αποτελούν στόχο είναι η οικογένειά τους. Σύμφωνα με τον κ. Πιπέρογλου, οι επιχειρηματίες που έχουν ήδη λάβει μέτρα ζητούν τώρα να φυλάσσονται και τα μέλη της οικογένειας και κυρίως τα παιδιά τους.

«Μας ζητούν να τα φυλάσσουμε κατά τις μετακινήσεις τους και ιδιαίτερα όταν πηγαίνουν στο σχολείο. Εφαρμόζουμε τακτικές αντιπαρακολούθησης και ελέγχουμε όλους τους χώρους όπου θα κινηθεί η οικογένεια», εξηγεί ο κ. Πιπέρογλου.

ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Ασφάλεια ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχειρηματία

Μολονότι το κόστος της 24ωρης προστασίας είναι αρκετά υψηλό και δεν έχει «ταβάνι», κανείς από όσους το ζητούν δεν το υπολογίζει. Οι επιχειρηματίες που εντάσσονται σε πρόγραμμα πλήρους προστασίας πρέπει να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο ζωής τους και να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Ο κ. Αγραφιώτης εξηγεί ότι «οι ανάγκες ελέγχονται για κάθε πρόσωπο ξεχωριστά. Γίνεται αξιολόγηση κινδύνου για τα μέτρα και τα μέσα που χρειάζονται. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει κίνδυνος για απαγωγή, χρειάζεται θωρακισμένο αυτοκίνητο, οδηγός, μοτοσικλέτα».

Σύμφωνα με τον κ. Πιπέρογλου, αρχικά εκπονείται σχέδιο ασφαλείας προσαρμοσμένο στον επιχειρηματία. Εντοπίζονται τα τρωτά σημεία του «στόχου» και στη συνέχεια τοποθετούνται κάμερες ασφαλείας στην οικία και στον χώρο εργασίας, ενώ φύλακες επιθεωρούν τα συγκεκριμένα σημεία σε 24ωρη βάση. Οι μετακινήσεις του επιχειρηματία γίνονται με θωρακισμένα αυτοκίνητα, τα οποία προστατεύονται από συνοδευτικά οχήματα με ανθρώπους της εταιρείας φύλαξης. Παράλληλα, μηχανές προπορεύονται για λόγους αντιπαρακολούθησης.

Ο σχηματισμός των οχημάτων γίνεται με ειδικό τρόπο, ενώ οι οδηγοί έχουν εκπαιδευτεί σε αμυντική και επιθετική οδήγηση για την αποφυγή ενέδρας, καθώς και για τη διαφυγή από αυτήν σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις. Παρόμοιο «σχολείο» φέρεται να είχε περάσει και ο Κ. Μαρτίνος, που είχε αντιδράσει άμεσα στην ενέδρα που του είχαν στήσει άγνωστοι με σκοπό να τον απαγάγουν. Το πλήρες πακέτο VIP προστασίας ξεκινά από 10.000 και φτάνει μέχρι και 30.000 ευρώ τον μήνα, αλλά, όπως λέει ο κ. Πιπέρογλου, δεν υπάρχει όριο, αφού εξαρτάται από το τι ζητά ο εκάστοτε επιχειρηματίας.



Μ. Ψαρά - Λ. Μπιντέλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου